Aloe Vera ve faydaları

Oyuncu ve aromaterapist  Ayşe Tolga aloe vera ve faydaları hakkında bilgi verdi.
 
Aloe vera son yıllarda hayatımıza giren ve pek çok alanda faydalanmaya başladığımız bir bitki. Aloe vera üzerine yapılan araştırmalar, aslında bu şifalı bitkinin çok faydalı olduğunu ve kullanımının da yaygınlaşması gerektiğini gösteriyor. hal böyle olunca da aloe vera özlerinin imalatı her geçen gün genişliyor. Peki, aloe verayı bu kadar faydalı hale getiren etkenler nelerdir ve nasıl bir vaydası var aloe veranın?
Aloe vera neden faydalıdır?

Aloe veranın içinde, ilaç için kullanılan iki ana madde bulunmaktadır. Bunlardan birisi olan jel, yaprağın merkezinde bulunan hücrelerden elde edilir ve lateks ise, yaprak derisinin hemen altındaki hücrelerden elde edilir.

İşte bu aloe jel; yanıklar, güneş yanığı, sindirim sistemi, sedef hastalığı ve döküntüler de dahil olmak üzere pek çok farklı cilt sorununda kullanılıyor. Bununla birlikte osteoartrit, bağırsak hastalıkları, ateş, kaşıntı ve iltihap tedavisinde de etkin rol oynuyor. Ayrıca astım, mide ülseri, diyabet ve radyasyon tedavilerinin de olumsuz etkilerinin hafifletilmesinde etkilidir. Aloe vera bitkisinin içinde bulunan lateks ise; depresyon, kabızlık, astım ve şeker hastalığını doğal olarak tedavi etmek için kullanılır.

Aloe vera; vitaminler, mineraller, sakkaritler, amino asitler, antrakinonlar, enzimler, lignin, saponinler ve salisilik asitler de dahil olmak üzere 75’den fazla aktif bileşen içermektedir. İnsan için gerekli olan 22 amino asidin 20’sini, 8 asal amino asittin de hepsini aloe verada bulmak mümkündür.

·     A, C ve E antioksidan vitaminler, ayrıca vitamin B12, folik asit ve kolin içerir.
·     İçeriğinde; alkalin fosfataz, amilaz, bradikinaz, karboksipeptidaz, katalaz, selülaz, lipaz ve peroksidaz da dahil olmak üzere 8 tane enzim bulunur.
·     Kalsiyum, bakır, selenyum, krom, manganez, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko gibi mineraller içerir.
·     Arasında analojezik, antibakteriyel ve antiviraller gibi davranan aloin ve emodin de var olan; 12 antrakinon veya laksatif olarak bilinen bileşikleri içerir.
·     İçinde kolestrol, kampesterol, beta-sisosterol ve lupeol de dahil olmak üzere dört yağ asidi bulunur ve bunların hepsi de anti-inflamatuar sonuçlar verir.
·     Yaraları iyileştirme özelliği olan bazı hormonları içerir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
·     Monosakaritler (glikoz ve fruktoz) ve polisakkaritler gibi şekerleri doğal halde barındırır.

Aloe veranın en bilindik 9 faydası 
1.     Deri döküntüleri ve deri tahrişlerini yatıştırır.
2.     Cilt yanıkları iyileştirir.
3.     Uçukların tedavisinde kullanılır.
4.     Saç ve kafa derisini nemlendirir.
5.     Sindirime yardımcı olur.
6.     Gaz ve kabızlığa iyi gelir.
7.     Bağışıklık sistemini güçlendirir.
8.     Antioksidan özelliktedir ve enflamasyonu azaltır.
9.     Diyabet tedavisin yardımcı olur.

Ne kadar aloe vera kullanılmalı?
Aloe vera yukarıda sayılanların dışında pek çok fayda sağlayan bir bitkidir. Bu faydalarının tamamı da bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Ancak aloe veranın faydalarından yararlanmak için ne kadar kullanılması gerektiği ve önerilen doza da dikkat etmek gerekiyor.
·     Kabızlık sorunu için günde 100–200 miligram,
·     Yaraların iyileşmesi için, sedef hastalığı ve diğer cilt enfeksiyonları için günde 3 kere % 0.5 oranında aloe vera özü,
·     Yüksek kolesterol sorunu için iki ay süreyle günde iki kez 300 miligram içeren bir kapsül,
·     İnflamatuar bağırsak hastalığının tedavisi için dört hafta boyunca günde iki kez 100 mililitre,
·     Ciltte oluşan yanıkların iyileşmesi için % 97.5 aloe jeli içeren ürünler,
·     Kuru saç derisi ve kepek sorunu için bir tatlı kaşığı aloe jel kullanılması önerilir.
 

Kaynaklar:

http://www.aysetolgaiyiyasam.com/aloe-vera-sifa-verici-bagisiklik-dostu

İlgili Makaleler