Kadına Şiddete #DöngüyüKırDeğişimiBaşlat ile Ses Verin

Avon, kadınların içinde yaşadıkları toplumda kendilerini ne kadar güvensiz hissettiğini gösteren yeni bir araştırma yayınladı. “Kadınlar için Avon Vakfı” tarafından yaptırılan araştırma; kendisi veya bir tanıdığı taciz kurbanı olan, destek alan kadınların kendilerini nasıl hissettiğini ve yaşadıkları cinsiyete dayalı şiddet deneyimlerini daha iyi anlamak amacıyla 15 ülkede 14.400 kadının katılımıyla gerçekleşti.
 
Her beş kadından biri kendini güvende hissetmiyor
Araştırmanın bulgularına göre, dünya çapında her beş kadından biri içinde yaşadığı toplumda kendini güvende hissetmezken bu oran Güney Afrika’da %47’ye, Türkiye’de ise %51’e çıkıyor. Araştırma, kadınların toplumları tarafından korunmadıklarını hissettiğini ortaya koyuyor. Kadınların sadece %60’ı (bu oran Peru’da %48’e düşüyor), cinsel taciz iddialarının ciddiye alınacağına inanırken, sadece %58’i (bu oran Türkiye’de %45’e düşüyor) hukuk sisteminin fiziki veya cinsel taciz kurbanlarını koruyacağına güveniyor. Arjantin’deki kadınların %59’u, Güney Afrika’daki kadınların ise %58’i, hukuk sisteminin fiziki tacizi suç olarak değerlendireceğine inanıyor.
 
Tacizin fiziki olmayan biçimleri, daha az anlaşılıyor 
Güven oranlarının daha da düşük olduğu fiziki olmayan taciz türlerinde; global düzeyde kadınların %59’u hukuk sistemlerinin psikolojik tacizi suç olarak değerlendireceğine inanırken, %55’i ise maddi anlamdaki tacizin suç olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor. Rusya’da yaşayan kadınların sadece %27’si ve Türkiye’deki kadınların %38’i, psikolojik tacizin suç olarak görülmesi gerektiğine inanırken, bu oran Filipinler’de %87 ve Kolombiya’da %77’ye çıkıyor.
 
25 Kasım’da başlayacak cinsiyete dayalı şiddete karşı Birleşmiş Milletler’in 16 Günlük Aktivizm projesi öncesinde, Avon dünyanın dört bir yanında kadınları sarsan, bahsi edilmeyen şiddete dikkat çekmek üzere de bir kampanyayı hayata geçiriyor. #DöngüyüKırDeğişimiBaşlat, dünyanın dört bir yanında kadınların maruz kaldığı, siber zorbalık, cebri kontrol, duygusal istismar ve sokakta taciz gibi farklı taciz türlerine ışık tutacak bir global bilinç oluşturma kampanyası. 
 
Avon’un 6 milyon temsilciden oluşan ağı ile birlikte çalışan ve yeni yaratılan sosyal medya içeriklerini sosyal sorumluluk amaçlı yerel ortaklık ve etkinlikleri kullanan #DöngüyüKırDeğişimiBaşlat, tacizin ne şekillerde gerçekleştiği ve kurbanların ihtiyaç duydukları desteği nereden alabileceği konularında bilinç oluşturmak için, 100 milyon kadına ulaşacak. 

İlgili Makaleler