Aslı Yılmaztürk ile Röportaj

  • Mesleğinize yönelmenizde ne etkili oldu?

Çocukluğumdan beri görsellere ve görsel algıya ekstra ilgiliyim. Hatta geniş ailem dahil kimsede göz bozukluğu yokken muhtemelen bu duyumu gereğinden fazla kullandığım için çok küçükken beş derece miyop olup hayata uzağı pek göremeyerek başladım. Bu mesleğe yönelmemde okuduğum lisenin de hatırı sayılır bir faydası oldu. Lisede karanlık odada fotoğraf basabildiğimiz, kimyasallarla uğraştığımız fotoğraf derslerimiz ya da seçmeli sanat derslerimiz vardı. Kişinin yeteneklerini ortaya çıkarması, ilgi alanlarını fark etmesi ve özgür düşünce için daha o yaşlardan her türlü imkanı sağlayan üniversite gibi bir liseydi Robert, çok şanslıydık o açıdan. Üniversitede ise ekonomi bölümüne girdikten sonra iç sesimi dinleyerek hiçbir gelecek planı yapmaksızın görsel iletişim tasarımına yatay geçiş yaptım. O dönemler AXD’yi bir blog olarak başlatıp ilerideyse şirketini kurarak aktif olarak çalışmaya başladım.
 

  • Başarının formülü sizce nedir?

Başarı göreceli bir kavram. Bana göre başarılı olan başkasına göre başarısız olabilir. Bir yorumda bulunmam gerekirse kendine inanç, çok çalışma, her ne iş yapıyorsan yap, sevmiyor dahi olsan özenli olma ve yüzlerce farklı bileşen diyebilirim. Önce kendimize inanmamız lazım, inanmayınca oturmuyor bazı şeyler.
 

  • Hayallerini gerçekleştirmek isteyenlere neler öğütlersiniz?

Yaratıcı güçlerini başkalarının görüşlerine ya da sadece pazarın gereksinimlerine uydurmaya çalışmaktansa, içlerinden gelene esas değeri vermeleri. Özgün olmaktan taviz vermemek için dik durabilme becerisi dışarıdan gelen etkilerle bazen zorlaşsa da, çıkan sonucun yaşanan sıkıntılara değdiğini düşünüyorum.
 

  • Günlük rutininizi anlatabilir misiniz?

Arkadaşlarımla görüşmediğim ya da herhangi bir aktivitede bulunmadığım her gün çalışıyorum ve AXD ile ilgili planlar yapıp projeler geliştiriyorum, sürekli okuyorum ve düşünüyorum. Misal AXD ekibinde Amerika’da yaşayan da mevcut, Hong Kong’da da, Avusturalya’da da… Aramızdaki saat farkları çok fazla, herkesle iletişimde olabilmek için gün içerisinde çok erken ya da çok geç saatlerde çalışıyorum. Bu sebeple gecem gündüzüm arada birbirine giriyor. İşim her anımı kapsıyor olsa da severek yaptığım için mutluyum.
 

  • İlham kaynaklarınız neler?

2019’da sekiz harika genç kadından oluşan bir AXD komunitesi kurdum. Gençliğin yaratıcılığın en büyük teşvikçisi ve önemli bir güç olduğunu düşünüyorum, bazen öyle yaratıcı fikirlerle geliyorlar ki her gün benim için yeni bir ilham kaynağı oluyorlar. Vizyonlarına, sahip oldukları yepyeni perspektiflere hayran olmamak elde değil. Çok mutluyum onlarla çalıştığım için.
 

Hazırlayan CEREN ARSEVEN
Fotoğraflar MERVE AĞAZAT
Styling BEYMEN COLLECTION İLKBAHAR-YAZ 2020 

İlgili Makaleler