Bahara Girerken Cilt Bakım Rutininizde Yapabileceğiniz 8 Kolay Değişiklik

Bahar geldiğinde işin sırrı ince ama kat kat giyinmektir! Öğleden sonra hava ısındığında kalın yün bir kazağın içinde terlemektense, denim ceketinizi üzerinizden atmayı tercih etmek isteyebilirsiniz.

Cilt bakım rutininiz için de aynı durum geçerlidir. Havalar ısındıkça cilt daha az kurur, bu yüzden hafif formüllü ürünler genellikle cildi nemli tutar ve dengeler. Bununla birlikte, yaşadığınız iklime bağlı olarak kıştan kalan cilt kuruluğunuz kalıcı hale gelebilir. Dolayısıyla, her koşulda cildinizi nemlendirmeye öncelik vermelisiniz.

Baharda cildinizin ortamın nem ve kuruluğunun değişimine uyum sağlamaya başladığını; yaşadığınız yere bağlı olarak, bu ayların oldukça yağmurlu ve nemli olabileceğini ya da UV ışınlarının ortaya çıkmaya başlayabileceğini ve kıştan gelen kuruluğun devam edebileceğini söylüyor West Islip, New York’ta kurul onaylı bir dermatolog olan Dr. Kavita Mariwalla.

İlkbaharın tek öngörülebilir hava durumu tahmini, gün içinde sıcaklıkların beklediğimiz gibi olmayacağıdır. Cildiniz de bu durumdan etkilenir. Kış mevsiminden bahara geçerken cilt bakım rutininizi nasıl değiştirebileceğiniz konusunda Dr Mariwalla’nın yansıra, onaylı dermatolog ve Avant Dermatology’nin kurucusu Dr. Sheila Farhang uzman görüşlerini anlatıyor.

1.Önce Güneş Kremi

Güneş kremi aslında her mevsim kullanmamız gereken bir cilt bakım ürünü. Baharın gelmesiyle dışarıda daha fazla vakit geçirmeye başlayacağınız sebebiyle ise bu aylarda cildinizi güneşten korumanız ayrıca önemlidir. SPF 30 veya daha yüksek faktör korumalı güneş kremlerinin kullanılmasını öneriyor Dr. Farhang. Bunun yanında, EltaMD’nin UV Sheer Broad-Spectrum SPF 50+ ürünün kendisinin favorisi olduğunu ekliyor. Bu ürünün hafif mineral bir formüle sahip, terden ve sudan etkilenmeyen içerikli bir güneş koruyucu olduğunu söylemeden de geçmeyelim.

Gün boyunca güneş kremini yenilemek önemli bir noktadır. ISDIN markasınınkine benzer toz formda bir güneş koruyucu ürün gün içinde hareket halindeyken rötuş yapmak için oldukça ideal, üstelik makyajınızın üzerine de uygulayabilirsiniz. Dr. Farhang ayrıca UPF şapka ve giysilerin de güneş korumalı alternatifler olabileceğinin altını çiziyor.

Isdin Arena Spf 50 Kompakt Toz | Fruugo TR
ISDIN Kompakt Toz güneş koruyucu SPF 50

2.Yenilenmiş Bir Yaşlanma Karşıtı Rutin

Zararı telafi etme zamanı olarak gördüğü için kış mevsimini sevdiğini ve bu noktada en sevdiği bileşenlerden birinin retinol olduğu söylüyor Dr. Mariwalla. Daha sıcak aylarda ise bunu bir anti-glikasyon serum ile birleştirilmiş bir glikolik asit ile değiştirme taraftarı kendisi. Glikasyonu, cilt liflerinde cildin sıkılığını olumsuz yönde etkileyebilecek şeker moleküllerinin fazlalığı olarak tanımlayabiliriz.

Glikolik asit ise cildin matlığını ve düzensiz cilt dokusunu minimuma indirmeye yardımcı olan peeling etkili bir AHA asididir. Dr. Mariwalla, formülü hücre yenilenmesine yardımcı, aynı zamanda cilt bariyerini de destekleyen bir ürün olan SkinCeuticals Glycolic 10 Renew Overnight’ı öneriyor.

SkinCeuticals Glycolic 10 Renew Overnight 50ml | Dermoeczanem.com
SkinCeuticals Glycolic 10 Renew Overnight

3.Cildinizdeki Ağırlaşmayı Durdurun

Bütün kış yıpranan cildinize Vaseline veya Aquaphor artık ağır geliyor ve gözeneklerinizi tıkıyorsa, Dr. Farhang gelecek kışa kadar nemlendirme tekniğinize ara vermenizi öneriyor.

La Roche Posay markasının Double Repair Moisturizer UV ürünü gibi seramid, gliserin ve niasinamid içeren hafif bir nemlendirici krem cildinizin ihtiyaç duyduğu nemi sağlayacaktır. Bahsettiğimiz ürün aynı zamanda SPF 30 faktörlü güneş koruması da sağlamaktadır.

Toleriane Double Repair Moisturizer UV Broad Spectrum SPF 30 | Beautypedia

Toleriane Double Repair Moisturizer UV Broad Spectrum SPF 30

4.Boynunuzun Altındaki Cildi İhmal Etmeyin

Soğuk geçen bir kışın ardından vücudumuzun biraz ilgiye ihtiyaç duyduğunu söylüyor Dr. Mariwalla. Ciltteki pullanmayı gidermek ve cansız görüntüyü yok etmek için ise üre ve doğal nemlendirici faktörler içeren bir krem kullanmayı öneriyor. “Benim tercihim AmLactin. Reçetesiz temin edilebilen uygun fiyatlı bu kremin düzenli kullanımı dirsekleri ve bacakları yaza hazır hale getirecektir.” diye ekliyor.

Dr. Farhang, kış boyunca yoğun bir vücut losyonu kullandıysanız, tıpkı yüz nemlendiricisinde tercih ettiğiniz gibi bir kreme geçilebileceğini söylüyor.

AmLactin Günlük Nemlendirici Vücut Losyonu, Yumuşatmaya ve  Pürüzsüzleştirmeye Yardımcı Olmak İçin Kuru Cilt için Nemlendirici Losyon -  7.9 Oz Pompa Şişesi (ambalaj değişebilir) içinde Çevrim içi olarak Turkey  Satın Alın. B07BRQC5XZ
Amlactin Daily nemlendirici losyon

5.Göz Çevrenize Hassas Davranın

Bahar ayları mevsimsel alerjilerin ortaya çıktığı dönemdir. Bu mevsim geçişlerinde polenden tahriş ve rahatsızlık yaşayan biriyseniz, Dr. Farhang göz çevrenize hassas ürünler kullanmanızı öneriyor.

Sert, ağır göz kremleri kullanılmamasını tavsiye ediyor. “Bunun yerine, Vaseline veya Aquaphor cilt bariyerini iyileştirmekte çok işe yarayan ürünlerdir.” diye ekliyor. Revision Skincare’in şişkinliği minimuma indiren D.E.J Göz Kremi gibi serinletici göz maskeleri de yeşil çay içeren formülleri ile iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyorlar.

Buy Revision Skincare D.E.J Eye Cream 0.5oz14g Online in Turkey. 166771660
Revision Skincare D.E.J göz kremi

6.Güneşsiz Bronzlaşın

Minimum seviyede UV ışınlarının hasarına maruz kalarak güzel ve parıltılı bir bronzluk elde etmek için yapay bronzlaştırıcıları tercih edebilirsiniz. Dr. Farhang güneşsiz bronzlaştırıcı ürünler arasında, COOLA’nın üç güne kadar kalıcılığı olan, doğal bir bronzluk etkisi sağlamasının yanı sıra ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü onaran Sunless Tan Anti-Aging Serum’unu başarılı buluyor.

7.Saç Bakımını Atlamayın

Dr. Mariwalla, insanların mevsim değişiminden saçlarının nasıl etkilendiğini unutma eğiliminde olduklarına dikkat çekiyor. “Daha hafif bir saç kremine geçiş yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum.” diyor. “Saçlar o kadar fazla kurumuyor ancak daha sık açık hava aktivitesi yaparsanız saçınızı da daha sık yıkamanız gerekeceğinden, düzenli olarak hafif bir saç kremi kullanmak iyi bir fikir olacaktır.” diyor ve yıkamalar arasında ekstra nemlendirme için gerekirse hafif bir saç yağı kullanma fikrini destekliyor. Augustinus Bader markasının saç yağı kendisinin favorisi.

The Hair Oil | Augustinus Bader UK
Augustinus Bader “The Hair Oil” saç yağı

8.Ecza Dolabınıza Bahar Temizliği Zamanı

Gardırobunuzun yazlık ve kışlık değişimini yaparken ecza dolabınızı da gözden geçirmeyi unutmayın.

Dr. Farhang, “Ürünlerinizin son kullanım süresinin dolmadığından ya da kapaklarının uzun süre açık kalmadığından emin olun, ki genellikle şişelerin üzerinde son kullanma tarihleri yazılıdır.” diyerek uyarısını yapıyor. “Bu zamanı ürünlerinizi temizlemek, makyaj fırçalarınızı ve süngerlerinizi yıkamak için kullanın.” diye de ekliyor.

Şimdi, bu sıkı tavsiyelere kulak verme zamanı!

Yazar: Öykü Gönül

İlgili Makaleler