Bal Kabağının En Lezzetli Yedi Hali

İştah açan görüntüsü ve leziz tadı ile kış aylarının vazgeçilmezlerinden bal kabağının sezonu sonunda açıldı. Sahip olduğu yüksek besin değeri ve sindirimi kolaylaştırması gibi birçok yararıyla bal kabağını birbirinden pratik tariflerle siz de mutfağınıza dahil edebilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız yedi leziz tarif!

1.Balkabaklı Çikolatalı Kek 
Malzemeler:

  • 500 gram un
  • 2 su bardağı Şeker
  • 1 paket Hamur Kabartma Tozu
  • 1 tatlı kaşığı Karbonat
  • 1 çay kaşığı Tarçın
  • 1 çay kaşığı Zencefil
  • 1,5 su bardağı Balkabağı Püresi
  • 1,5 su bardağı Damla Çikolata
  • 4 adet Yumurta
  • 1 su bardağı Sıvıyağ
  • 1 Portakal Kabuğu Rendesi

 
Hazırlanışı:
Şekeri, yumurtaları ve bak kabağı püresini bir kap içerisinde çırpmaya başlayın. Sıvıyağı ekleyerek bir çırpmaya devam edin.Un, kabartma tozu, karbonat, zencefil ve tarçın gibi kuru malzemeleri bir kasede birleştirip, damla çikolatayı da ekleyip spatula ile karıştırın. Kek hamurunu, önceden yağladığınız fırın kabına alın ve önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişirin. 

2.Balkabaklı Cheesecake

Malzemeler:

  • 180 gram Bisküvi
  • 1 çay kaşığı Toz Zencefil
  • 4 /5 yemek kaşığı Margarin
  • 2 /3 bardak Esmer Şeker
  • 1/2 çay kaşığı Tarçın
  • 1/2 çay kaşığı Toz Zencefil
  • Tuz
  • 450 gram Labne
  • 3 Yumurta
  • 1 yemek kaşığı Vanilya Özütü
  • 1 bardak Balkabağı Püresi
  • 1 yemek kaşığı Toz Şeker

 
Hazırlanışı:
İlk olarak balkabağı püresi için 500 gram balkabağını fırında pişirin. 180 gram bisküviyi, toz zencevili ve margarini rondodan geçirin. Kek kalıbının tabanına elinizle bastırarak oturtun. Önceden ayarlanmış 180 derecelik fırında on dakika pişirin. Bu arada labneyi üç dakika kadar çırpın.Zencefil, tarçın ve şekeri de ekleyerek iki dakika daha pişirin. Hazırladığınız cheesecake kremasınna yumurtaları da teker teker ekleyin, karışımı bir kez daha çırpın. Kremaya, balkabağı püresi ve vanilya özütünü ekleyin, düşük devirde çırpmaya devam edin. Hazır olan kremayı cheesecake tabanının üzerine ekleyin. Cheesecake’i ilk yirmi dakika 180 derecelik fırında, son yarım saat ise fırının ısısını 160 dereceye düşürerek pişirin. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

3.Kabak Tatlısı 
Malzemeler:

  • 600 gram bal kabağı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  • 3 adet karanfil

Hazırlanışı:
Bal kabağının kabuklarını soyun, dilimleyerek iki parmak kalınlığında kesin. Bal kabağı dilimlerini iyice yıkadıktan sonra tencereye yerleştirin. Toz şekeri ve karanfilleri üzerine serpiştirin, bir saat kadar ağzı kapalı tencerede bekletin. Orta ateşte elli dakika pişirin. Bal kabakları tamamen suyunu çekince ve ılık hale gelince dikkatli bir şekilde servis tabağına alıp, ince çekilmiş ceviz içi ile servis edebilirsiniz.

4.Balkabaklı Muffin
Malzemeler:
Bal kabağı püresi için:

  • 2 dilim bal kabağı 
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 çay bardağı su

Muffin harcı için:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı tam tahıllı un
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

 
Hazırlanışı:
İlk olarak temizlediğiniz bal kabağı dilimlerini büyük parçalar halinde kesin,su ve çubuk tarçın ekleyerek kısık ateşte haşlamaya başlayın. Sonra kenara alıp, soğumaya bırakın. Kuru malzemeler olan tam tahıllı unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ayrı bir kap içerisinde karıştırın. Ayçiçek yağını, yumurtaları, karbonatı, şekeri  ve püre haline gelen haşlanmış bal kabağını ayrı bir kapta on dakika kadar çırpın. Muffin karışımına kuru malzemeleri katıp, pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı, muffin kalıplarına eşit bir şekilde dağıtın. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırında on beş dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra kalıplarından çıkarın. Üzerine tarçın serperek veya dilediğiniz kuru meyveleri ekleyerek süsleyip servis edebilirsiniz.

 
5.Bal Kabaklı Brownie
Malzemeler:

  • 200gr tereyağı
  • 2 paket %60 kakaolu çikolata
  • 1 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı balkabağı püresi

 
Hazırlanışı:
Benmari usulü erittiğiniz tereyağınızın içerisine, küçük parçalar halindeki çikolatayı ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın, ardından kenara alıp ,ılımaya bırakın. Derin bir kâse içerisine aldığınız yumurtaları ve şekeri çırpın. Sonra karışıma unu da ekleyin. Hazırladığınız yumurtalı karışımın yarısını tereyağlı çikolatayla birleştirin ve karıştırmaya devam edin. Diğer yarısına da bir su bardağı balkabağı püresini ilave edin ve onu da karıştırın. Çikolatalı karışımın üçte ikisini yağlı kağıt serdiğiniz kalıba yayın ve üstüne balkabaklı karışımı dökerek yayın. Ayırdığınız son çikolatalı karışımı balkabaklı karışımın üstüne bir kaşık yardımıyla dökün. Bıçak yardımıyla iki hamuru birbirine karıştırarak desenler yapın. Önceden 160 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Fırından çıkınca servis edebilirsiniz

 
6.Pumpkin Spice Latte
Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1/2 çay kaşığı toz karanfil
  • 1/2 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış bal kabağı püresi
  • 1/2 çay kaşığı bal kabağı baharatı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı vanilya özütü
  • 2 su bardağı süt
  • 2 shot espresso

 
Hazırlanışı:
Bal kabağı ezmesi ve bal kabağı baharat karışımını orta ateşte, karıştırarak iki dakika boyunca pişirin. Bu karışıma toz şekeri de ekleyerek, şurup kıvamına gelene kadar pişirin.Vanilya özütü ile sütü birlikte ısıtın. Isıttığınız  karışımı ve bal kabağı karışımı ile birleştirerek, blendardan geçirin. Hazırladığınız espressoyu karışıma ekleyin. Bardaklara aldığınız pumpkin spice latte’nin üzerine bir kaşık krema ekleyip baharat karışımından serpiştirin. 

7.Balkabaklı Tahinli Chia Pudding 
Malzemeler:

  • 1 su bardağı bal kabağı püresi (şekersiz)
  • 1 cup süt
  • 3 çorba kaşığı chia tohumu
  • 1 tatlı kaşığı tahin
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1/2 çay kaşığı tarçın

        Üzeri için;

  • 3 çorba kaşığı iri kıyılmış ceviz
  • 3 çorba kaşığı kaymak
  • Bal
  • Nane yaprakları

 
Hazırlanışı:
Öncelikle bir kâsede bal, tahin, chia tohumu ve sütü  iyice karıştırın. Üzerini kapatın ve katılaşana kadar buzdolabında bekletin. Balkabağı püresi yapmak için de, bir dilim bal kabağını fırında yumuşayana kadar pişirin. Kabuğundan ayırıp içine tarçın ekleyin ve el blenderı ile püre haline getirin.
Puding kıvamına gelmiş chia tohumlu sütün içine bir su bardağı bal kabağı püresini ekleyin ve istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bal kabaklı chia pudingi dilediğiniz boy bardak ya da kâselere paylaştırın. Dilerseniz üzerine biraz kaymak bırakarak ve ceviz serpiştirerek servis edebilirsiniz.

Hazırlayan : Gizem Aysel

İlgili Makaleler