Çarpıcı Bakışlar

Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Berfu Babucçu, göz altı torbaları, göz kapağı düşüklüğü gibi problemleri olan kişilerin tercihi, blefaroplasti uygulamasını anlatıyor.

Yaşam biçimi ve geçen zamanla birlikte ciltte ve özellikle göz bölgesinde bazı değişiklikler olur. Ciltte kuruluk artar, ince çizgilenmeler ortaya çıkar, elastikiyet kaybı ve torbalanmalar meydana gelir, göz kapağı etrafında koyu halkalanmalar oluşur ve en nihayetinde göz kapaklarında düşüklük belirir. Tüm bu belirtiler kişinin uykusuz, mutsuz ve yorgun görünmesine sebep olur. Göz kapağı deri yapısı ve işlevi gereği en ince tabakalara sahiptir. Bu kadar ince ve savunmasız olan göz çevresine erken yaşlardan itibaren bakım yapılması gerekiyor. Göz çevresi bakımına ilk adım olarak botilinum toksini, vitamin mezoterapiler ve ışık dolguları uygulanabilir. Ameliyat aşamasına gelmiş bireylerde göz kapağı estetiğiyle, alt ve üst göz kapaklarında herhangi bir nedenle ortaya çıkan sarkma, gevşeme, torbalanma gibi deformasyonlar da giderilebilir.

Görüş Problemi
Göz kapağındaki düşüklükler sadece estetik sorunlara değil, görme alanını bozarak görüş problemlerine de yol açabilmektedir. Düşük göz kapakları kronik baş ağrılarına da sebep olabilir. Yapılan cerrahiyle bu sorunlar ortadan kalkar.

Kişiye Özel Uygulama
Göz kapağı ameliyatları kişiye göre planlanması gereken girişimlerdir. Öncesinde ayrıntılı bir analiz gerekir. Deri elastikiyet kaybına bağlı göz kapağı derisindeki sarkma miktarı, göz torbalarına neden olan yağ fıtıklarının derecesi saptanmalıdır. Ne kadar deri alınacağı, torbaları oluşturan yağ fıtıklarının alınması veya repozisyonu özenle değerlendirilmelidir. Göz kapakları ile birlikte göz çevresi de bir bütün olarak değerlendirilmeli, ilave olarak bu bölgenin güzelliğini öne çıkaracak girişimler tespit edilmelidir. Kişide üst göz kapağı düşüklüğüyle birlikte kaş düşüklüğü de varsa kapak estetiğine endoskopik kaş kaldırma ameliyatının da eklenmesi sonuçları daha çarpıcı hale getirecektir. Ameliyata eşlik edecek olan, yağ dokusu enjeksiyonları, alın, kaş ve orta yüze yapılması gereken işlemlerin analizi, bu bölgenin ameliyatlarını tümüyle kişisel plan yapılmalıdır.

Blefaroplasti Nasıl Uygulanıyor?
Cerrahi sırasında üst göz kapaklarının doğal çizgileri üzerinden, alt göz kapaklarında da kirpiklerin hemen altından kesiler yapılır. Kesilerden girilerek fıtıklaşan yağ dokusu düzeltilir, fazla olan kas ve deri dokusu çıkarılır. Yağ dokusunun ise çıkarılmadan mümkün olduğunca korunması esas alınmaktadır. Ameliyat sonrası çok belirsiz bir iz oluşur ve hemen hiç belli olmaz. Özellikle göz tansiyonu, hipertansiyon, göz kuruluğu ve tiroid hastalıklar blefaroplastide riski arttırdığı için muayene sırasında mutlaka söylenmelidir.

Kimler Göz Kapağı Estetiği Yaptırabilir?
Blefaroplasti yaşı nedene bağlı olarak değişebilmektedir. Genetik kaynaklı sorunlarda 20’li yaşlardan sonra, zamana bağlı oluşan problemlerde 30’lu yaşlardan itibaren operasyon yapılabilmektedir. Çocuklarda doğuştan olan fonksiyonel göz kapağı sorunlarında ise ameliyatın altı yaşına kadar yapılması gerekmektedir.​

İlgili Makaleler