Cildiniz Ani Mevsim Değişikliğine Hazır Mı?

  Evden dışarıya trençkot ve şapkayla çıktınız, bir süre sonra âniden güneş açtı. Güneşe kanıp ince bir bluzla dışarı çıktınız, birdenbire yağmur yağmaya başladı. Muhtemelen günün sonunda kendinizi halsiz hissedebilir, hastalık belirtilerini görmeye başlarsınız. Bu durumdan cildiniz de etkilenir. Bir gün soğuk ve rüzgâr, ardından ansızın çıkan parlak güneş cildinizin dengesini de bozar. Cildiniz yıpranıp kuruyabilir, canlılığını yitirip matlaşabilir. Peki, bu âni hava değişimlerini hastalanmadan ve cildinizi yıpratmadan nasıl atlatabilirsiniz? 

Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutun
Annenizden sürekli duyduğunuz ‘’Bol bol meyve yemek’’ yani kısaca vitamin almak bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve mevsim etkilerinden bağımsız olarak sizi zinde tutar. Bir diğer önemli nokta ise yeterince dinlenmektir. Hepimizin fiziksel olarak bir limiti var ve kendimizi bunun ötesinde yorduğumuzda bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Bağışıklık sisteminizin zayıflaması cildinizde de belirgin sorunlara yol açar. Bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde çalışma temponuza ve istirahatinize ekstra özen göstermelisiniz.

Spor Yapın
Tabii ki fiziksel olarak sürekli yorgun düşmek ne kadar zararlı ise, bilinçli olarak periyodik şekilde spor yaparak vücuda direnç kazandırmak da o kadar yararlı. Fiziksel dayanıklılığı ve kas performansını artıran sportif aktiviteler, esnasında salgıladığınız endorfin hormonu sayesinde stresle başa çıkmanıza da yardımcı olur.
Spor yaparak ter atmak zararlı toksinleri vücuttan atmak için de çok önemli. Ter atarak; kir, leke oluşumuna neden olan bakteri ve aşırı yağ gibi yabancı maddeleri temizlersiniz. Terlemek, cildinizi gerekli besinlerle, hormonlarla ve artan oksijenle yenileyerek kan akışını hızlandırır. Ancak ter, cildinizde gözenekleri tıkadığında siyah nokta, sivilce ya da leke oluşumuna neden olabilir. Bu sorunla başa çıkmanın yegane yolu etkili bir cilt temizliğidir. 

Bakımı İhmal Etmeyin
Kendinize, bağışıklığınıza dikkat ettiğiniz kadar cildinize de özen göstermelisiniz. Düzenli günlük temizliğin yanı sıra haftada en az bir kez peeling yaparak cildi ölü derilerden arındırmak da cildin daha canlı ve parlak görünmesi için ayrı bir önem taşıyor.

İlgili Makaleler