Dokuz Adımda Göz Sağlığınızı Koruyun

  Dengeli besleniyorsunuz, düzenli spor yapıyorsunuz ve tüm bunların sağlıklı kalmanız için yeterli olduğunu düşünüyorsunuz, işte bu noktada yanılıyorsunuz.
Göz sağlığı toplumun büyük bir kesimi tarafından yalnızca görme bozukluğuna sahip olup olmamakla değerlendiriliyor. Fakat bu konuda bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken bir sürü başka nokta var.
Öncelikle göz muayenesi, yalnızca gözünüzün numarasını öğrenmek için yaptırmanız gereken bir şey değil, bu konuda anlaşmamız lazım. Göz rahatsızlıkları çoğu zaman diyabet ve glokom gibi başka hastalıkların habercisi olabilir.
Bu yüzden altı ayda bir veya yıllık yaptıracağınız göz muayenesi çok önemli.
 
Daha Çok Göz Kırpın
Göz kırpmak bilinç dışı gerçekleştirilen bir eylem ancak yapılan araştırmalarda bilgisayar ya da telefon ekranına bakarken, gözlerimizi normalde kırptığımızdan daha az kırptığımız ortaya çıktı, gerek odaklanma gerek stres dolayısıyla göz kırpmayı unutuveriyoruz.
Göz kırpmak bulanık görmeyi, göz kuruluğunu ve baş ağrılarını engelliyor. Göz yaşlarımızın otomatikman gözlerimizi nemli tutmasını sağlıyor. Gerekirse dakikada 100 defa göz kırpmayı kendinize görev edinin, dışarıdan nasıl göründüğünüzün hiçbir önemi yok, gözleriniz size minnettar olacak.
 
Minimum Ekran Minimum Süre

Biliyoruz çok zor, özellikle teknoloji çağında tüm işlerimizi internetle hallediyorken kendinizi bilgisayardan uzak tutamazsınız fakat göz kuruluğu ve gözlerde yorgunluğun en büyük sebebi uzayan ekran süreleri. Bu noktada 20-20-20 kuralını uygulamanızı öneriyoruz. Her 20 dakikada bir gözlerinizi ekrandan ayırıp, 20 saniye boyunca, 20 metre uzağa bakın. Böylece göz kaslarınızın gevşemesine izin vermiş olacaksınız.
Kendinize mutlaka filtreli camları olan bir gözlük alın ve ekran başındayken kullanın. Ekranınızın parlaklığını optimum seviyede kullanmanız gözlerinizdeki uyarılmayı azaltacağından, göz yorgunluğu yaratmayacaktır.
Ayrıca, etrafınızdaki ışığın ekran parlaklığıyla eş değer düzeyde olmasına ekstra özen gösterin.


 
Daha Az Stres
Söylemesi kolay fakat önemi çok fazla. Stres, göz seğirmesine yol açar. Öncelikle numara muayenenizi yeniden yaptırmanızı öneriyoruz. Yanlış numaralı gözlükler seğirmeyi arttırır, eğer gözlüğünüzde bir problem yoksa uyku düzeninizi yeniden değerlendirin ve sizi strese sokan şeyleri fark etmeye çalışın.
 
Makyajınızı Çıkarmadan Yatağa Girmeyin

Cilt sağlığınızı korumanın yanı sıra göz sağlığınızı da makyajınızı çıkarak koruyabilirsiniz. Kullandığınız rimel, eyeliner, far gibi ürünler göz kapaklarınızda enfeksiyona sebep olabilir. Kaşıntı, göz kuruluğu, gözlerde yanma gibi durumlardan hiç bahsetmiyoruz bile.

Göz Bakım Setiniz Olsun
Vücudumuzun her bölümü için ayrı ayrı bakım kitleri oluşturuyoruz. Saç bakımı, cilt bakımı… Aynısına gözlerinizin de ihtiyacı var. Öncelikle iyi bir nemlendirici, içeriği temiz bir göz damlası (tercihen suni göz damlası), şişliği alan soğuk padler ve bir uyku maskesi.


 
Güneş Koruması
Burada güneş kremlerinden değil, güneş gözlüğünden bahsediyoruz. Güneş gözlüğünüzün UV-A ve UV-B filtreli olduğundan emin olun. Uzmanlar polarize güneş gözlükleri kullanmanızı öneriyor.


 
Göz Sağlığınız İçin Beslenin
Havuç yemenin göz sağlığına iyi geldiğini muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Yalnızca havuç değil; ıspanak, kereviz, somon ve ton balığı gibi besinler de görüşünüzü pozitif anlamda etkiliyor. Diyetinize eklemeyi unutmayın. Aynı zamanda omega-3 ve C vitamini içeren takviyeler de kullanabilirsiniz.
En önemlisi de bol bol su tüketmek.


 
Kontakt Lens Kullanımı İleride Sorun Yaratabilir
Göz kuruluğu problemi %90 oranda kontakt lens kullanımından kaynaklanıyor. Lens kullanmayın diyemeyiz tabi ama lensinizi gözünüzde  6-8 saatten fazla tutmayın. Mutlaka hijyenik koşullarda saklayın. Kontakt lensler gözünüzün oksijene erişimini engeller. Bunu unutmayın.


 
Sigara? Bırakılacak
Her şeye zararlı olduğu gibi göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Göz kuruluğuna sebebiyet veren sigara kullanımı aynı zamanda kararakt ve göz dejenerasyonu gibi sağlık sorunları yaşamanıza neden olur.

İlgili Makaleler