Enerjinizi düşüren beslenme hataları

Enerji seviyeniz gün içerisinde yediklerinize bağlı olarak değişebilir. Bu enerji dengesini birkaç küçük adım ile koruyabilir ve bu sayede daha sağlıklı beslenebilirsiniz. İşte dengeyi koruyacak beş adım!

​Şekerli Besinler Tüketmek
Enerjiniz düştüğünde şekerli bir şeyler yeme ihtiyacı duyabilirsiniz. Ama bu durumu şeker eklenmiş besinler yerine daha sağlıklı alternatifler ile atlatamazsanız sağlıksız bir kısır döngüye girebilirsiniz. Şekerli yiyecekler kan şekerinde ani değişimler yaratarak gün içerisinde tekrardan acıkmanıza neden olur. Gün boyunca enerjinizi sabit tutabilmek için tam taneli tahıllara yönelebilirsiniz.

Gün İçinde Fazla Kahve Tüketmek
Kahve orta derecede tüketildiğinde fiziksel ve zihinsel fayda sağlar ancak miktarı arttırdığınızda uzun vadede enerji seviyenizi azaltır ve uyku kalitenizi düşürür. Böylece kaybolan enerjinizi geri kazanmak adına sağlıksız gıdalara yöneliminiz artabilir. Kahve tüketiminizi günde dört fincan ile sınırlayabilirsiniz.

Kızarmış Yiyecekleri Tercih Etmek
Daha enerjik olmak istiyorsanız, yüksek oranda yağ ve düşük oranda lif içeren kızarmış yiyecekler ile aranıza mesafe koymanız gerekebilir. Vücut yüksek oranda yağ aldığında sindirim sistemi yavaşlar, yorgunluk ve şişkinlik hissi artar. Bunlar yerine vitamin, mineral açısından zengin olan gıdaları tercih edebilirsiniz.


Sık Sık Alkol Tüketmek
Alkol, uyku kalitesini ve süresini etkileyebilir. Tükettiğiniz miktara bağlı olarak ertesi gün düşük enerji ile uyanmanıza ve kendinizi daha az dinlenmiş hissetmenize ve neden olur. Bu nedenle alkol tüketimini düşük seviyede tutmanız önemli.

İşlenmiş Gıdaları Tüketmek
İşlenmiş gıdaların kabukları ayrıştırıldığı için daha az lif içerirler, hızlıca sindirilirler. Bu da kan şekerinde ani değişikliklere yol açar. Bunlar yerine tam taneli tahıllara sahip besinleri tüketerek enerjinizin gün içerisinde düşmesini engelleyebilirsiniz.

Enerjinizi Yükseltmek İçin Bunları Yapabilirsiniz:

  • Gün içerinde yeterince sıvı tüketin.
  • Düzenli uyuyun.
  • Gün içerisinde oksijen almaya dikkat edin.
  • Öğün atlamayın.
  • Açık havada tempolu yürüyüş yapın.
  • Omega- 3 ihtiyacınızı karşılayacak besinler tüketin.
  • Antioksidan kaynağı taze meyvelere de yer vererek dengeli beslenin.

Hazırlayan: Gizem Aysel

İlgili Makaleler