Sürdürülebilir Moda Anlayışını Benimseyen Markalar

Sürdürülebilir moda terimi kimi zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Vegan üretim demek mi? Etik üretim mi? Çevre dostu mu? Dürüst ticarete uygunluk mu? Nedir sürdürülebilir moda?
Kısa bir açıklamaya ihtiyaç duyuyorsanız yukarıdakilerin hepsi diyebiliriz. Uzun cevap ise; emin olun bunlardan çok daha fazlası ve çok daha karışığı.
Sürdürülebilir moda, üretilen eşyaların kaynağına, üretimine ve dağıtımına ayrı ayrı değer vermeyi ve verilen zararları en aza indirmeyi amaçlıyor.

Bir kıyafetin ömrü ne kadardır sizce? Buna tarladan pamukların toplanmaya başladığı anı düşünerek cevap vermeliyiz. İşte sürdürülebilirliğin kaynak kısmına burada değiniyoruz: Pamuklar organik üretim mi değil mi? Cilde zarar verebilecek kimyasallar üretimde kullanıldı mı kullanılmadı mı? Ya da polyester ki çözünmediği ve toprağa karışmadığı için doğaya çok fazla zararı var. Hatta deri bile, çevre dostu olsa da, kıyafetin bitişinde kullanılan kimyasallar doğaya büyük zararlar veriyor.

Daha sonra üretim kısmına sıra geliyor: Çalışanlar bu kıyafetleri yaparken güvenli bir ortamdalar mıydı? Bildiğiniz gibi bazı sentetik boyalar insan cildi için oldukça zararlı. Çeşitli alerji testleri yapıldı mı? Çalışanların maaşları adil mi? Haklarına saygı gösteriliyor mu? Çalışma saatleri, sigortaları, ek mesai ücretleri… Düşündüğünüzde aklınıza daha binlerce soru gelebilir, sürdürülebilir modada önemli olan, bu soruların olması gerektiği gibi cevapları var mı? Haydi diyelim şartlarımız uygun, üretime devam; fabrika çıkışından sonra ürünler ne kadar seyahat edecek? Hangi şartlarda gönderilecek? Şirket ne tür bir karbon ayak izi bırakıyor doğaya?

Eğer gardırobunuzdaki markaların sürdürülebilir olup olmadığını merak ediyorsanız tüm bu soruların cevapları hayati önem taşıyor. Neyse ki bu konuda araştırma yapmak ve hangi markaların çerçevenin içinde kaldığını bildirmek için kurulmuş çeşitli şirketler var. Love Not Landfill ve Environmental Working Group bunlardan yalnızca ikisi, dilerseniz sitelerinden daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.
 
Sürdürülebilirlik Neden Bu Kadar Önemli?
En önemli sebep elbette küresel ısınma, tekstil sanayi görüp görebileceğiniz tüm çevre kirliliğinin büyük paydasını oluşturuyor. Neyse ki artık giderek artan farkındalıkla birlikte markalar bu konuda üstlerine düşenleri yapmaya başladı.
Sürdürülebilir moda söz konusu olduğunda işini layığıyla yapan markaları şöyle sıralayabiliriz:

Stella McCartney
2001 yılından bu yana moda dünyasında varlığını sürdürüyor, koleksiyonlarının hiçbirinde deri kullanmayan marka aynı zamanda vejetaryenliğiyle biliniyor. Sürdürülebilirlik adına organik pamuk, çevre dostu elyaf ve geri dönüştürülebilir polyesterle kaşmir kullanan marka, favorimiz olmaya devam ediyor.

Mara Hoffman
İddialı desenler ve göz kamaştıran elbiselerin arkasında ayakları yere basan bir sürdürülebilirlik politikası yatıyor. Tencel kumaş ve Japon organik pamuğu kullanan Mara Hoffman, markasını çevre dostu kılmak için elinden geleni yapıyor. Tasarımcı aynı zamanda kıyafetlerini uzun ömürlü kılmak adına sürekli olarak kumaşlarını geliştirmeye ve dayanıklılığını arttırmaya çalışıyor.

Mother of Pearl
Londra Moda Haftası’nda gördüğümüz çarpıcı koleksiyonların sahibi tasarımcı desenlerden, çizgilerden yanaysanız sizin için biçilmiş kaftan. İngiltere menşeili markanın kullandığı pamuk ve yünlerin hepsi tamamen organik. Koleksiyonlarında  Tencel de kullanan marka sürdürülebilirliğin gerekliliklerine oldukça önem veriyor.

House of Sunny
İngiltere menşeili marka klasik görünümlü parçaları cool hale getiriyor ve elbette organik pamuk kullanıyor.

Reformation
Sektörde sürdürülebilirlik adına ilk adımı atan markalardan birisi olan Reformation, atıklarını azaltmaya, çevreye verdiği zararları eksiltmeye ve aynı zamanda su tüketimini olabilecek en az seviyeye getirmeye çalışmakla işe başladı. Marka aynı zamanda ideal gelinliğinizi de sürdürülebilir şartlara uygun şekilde tasarlayabilir. Los Angeles’da kurulan marka her ayın ilk Cuma akşamı kıyafetlerinizi yapan insanlarla tanışmanız için harika davetler düzenliyor.

Gabriela Hearst
Marka plastik kullanımını azaltmak için özel olarak bir start-up şirketiyle çalışıyor.

Gucci
Gucci’yi bu listede görmek sizi şaşırtmış olabilir fakat marka kamera arkasında öyle güzel işler yapıyor ki! 2015 yılında PVC yasağını duyuran marka daha sonraki haftada yola karbon nötr devam ettiğini açıkladı. İtalyan moda evi şu an geri dönüştürülebilir plastik ve metal kullanıyor.
 

İlgili Makaleler