Evden Eğitim Sürecinde Neler Yapmanız Gerektiğini Uzmanlara Sorduk

Okul çağında çocukları olan ebeveynler için geçen hafta tam bir arbedeydi desek yanılmış olmayız. Ofisteki işler, evdeki işler, çocuğun yeni rutini derken birçok anne-babanın kafası hayli karıştı. 
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını dolayısıyla okullara verilen zorunlu ara, 31 Nisan’a kadar uzatıldı. Bu süreçte evde eğitim görecek çocuklar ve ne yapacağını bilemeyen ebeveynler için uzmanlara danıştık. 
Her şeyden önce, “çocuklar kendini stres altında hissediyorsa bu öğrenme faaliyetlerini negatif etkileyecektir,” diyen uzmanlar bu süreçte ebeveynleri sakinliğe davet ediyor. Fakat elbette söylemek her zaman olduğu gibi yapmaktan daha kolay. “Eğer ders dinlemek ya da ödev yapmak istemiyorsa çocuğunuzu zorlamayın, uzlaşmaya gidin, şefkatle yaklaşın ve keyif alacağı etkinlikleri yapmayı önerin.” 

Eğitim ve Ebeveyn Koçu Oona Hanson, “Bu belirsiz zamanlarda ebeveynlerin yapması gereken en son şey sıkı bir program uygulamanın peşine düşmek, bu dönemde hepimizin önceliği kendimizin ve ailemizin fiziksel ve mental sağlığını korumak. Eğer çocuğunuz tehdit ve stres altında hissederse zaten hiçbir şey öğrenmeyecektir. Odaklanamayacak ve ders için gereken zihin duruluğuna ulaşamayacaktır. 
Önce çocuğunuzla iletişim kurmaya çalışın, bir kanal yakaladığınızda onun da istekleri doğrultusunda belli konularda uzlaşmaya çalışın. İçinde bulunduğumuz durumları anlayabileceği bir dille anlatın. Evde eğitimin neden gerekli olduğunu, neden okula gidemediğini, hayatının bir süre neden yeni bir rutinde devam edeceğini sindirmesini sağlayın. Öfkenize yenik düşeceğiniz zamanlar olacaktır. Bu yüzden kendinizle de ilgilenmeyi sakın unutmayın. Her zaman hatırlamanız gereken en önemli şey: Siz ne kadar iyi ve mutlu hissediyorsanız çocuğunuz da öyle hissedecektir,” diyor. 
NYC Eğitim Dekanı Katie Simon, “Strese girmeyin demek hiç gerçekçi değil ve içinde bulunduğumuz durumu tamamen hafife alıyor. Stresin varolduğunu kabul edip bir hareket planı hazırlamalısınız. Çocuklarınızın şu anda her zamankinden daha çok pozitifliğe ihtiyacı var.” 

Yapamayacağınızı Düşündüğünüz için Geri Durmayın 
Evde eğitim söz konusu olduğunda ebeveynler gerilebilir, bu çok normal. Kimse sizden bir gecede profesör olmanızı beklemiyor. Müfredata ve konulara karşı aşinalığınız olmayabilir ancak endişelenmeyin evde eğitimde zaten ebeveyn olarak sahip olduğunu yetenekler sizin için yeterli olacak. 
Öğretmenle dirsek teması halinde olmak size de çocuğunuza da kendini daha güvende hissettirecek. Mümkünse gün içinde en az bir kere öğretmenle hem siz konuşun hem de çocuğunuzun konuşmasını sağlayın. Bu evdeki disiplin ruhuna fayda sağlayacaktır. 

Bu Yeni ‘Normal’ için Bir Rutin Oluşturun 
Ebeveynlerin yapması gereken en temel şey, durumları olduğu gibi kabul edip hem kendileri hem de çocukları için yepyeni bir rutin oluşturmak. Bu rutin illa Pinterest çıktısı gibi olmak zorunda da değil. Dakikalarına kadar planlanmış olmak zorunda değil. Günlerinizin kabaca nasıl geçeceğini kafanızda ve çocuğunuzun kafasında oturtması yeterli. Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için bağlı oldukları kurallar çok önemli bu yüzden yine güne başlama ve uyku saati gibi net sınırlarınız olmalı. Eğer çocuğunuz perşembe günleri dans kursuna gidiyorsa buna devam edebilir. İnternetten erişeceğiniz videolar sayesinde çocuklarınızın alışkın olduğu şeyleri yapmalarını sağlayabilirsiniz. Eğer pazar akşamları babanız yemeğe geliyor ve gece çocuğunuza uyku masalı okuyorsa, bunu görüntülü konuşma yoluyla sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. 

Yeni Rutininizi Çocuğunuzun Yaşını ve İhtiyaçlarını Göz Önünde Bulundurarak Oluşturun
Firat Education Baş Eğitim Danışmanı İbrahim Fırat, “Okulunuz bir program verdiyse ona bağlı kalın ama eğer vermediyse, kendiniz yeni bir rutin oluşturacaksanız çocuğunuzun okula giderken geçirdiği bir günü örnek alın. Saat saat ders için ayrılan süreyi ve aktiviteler için verilen zamanı göz önünde bulundurun. Bunu yaparken örneğin iki çocuğunuz varsa akademik anlamdaki farkları gözetmeyi unutmayın,” diyor. 

Karar Veremediğinizde Çocuğunuzu Gözlemleyin 
“Birçok çocuk okulunu özleyecek ve gerçekten bilgi açlığı hissedecek. Bu anlamda çocuğunuzun kitap okumasının ne kadar önemli olduğunu size kelimelerle ifade edemem. Okur-yazarlık olmadan çocuğunuz maalesef başka ders ve konuları bağımsız bir şekilde öğrenip sindiremez. Muhakeme yeteneğinin gelişmesi lazım. Kitap seçiminde çocuğunuzun söz hakkına sahip olmasına izin verin. İlgi duyduğu ve keşfetmek istediği konuların onlar için önemi çok büyük,” diyor Katie Simon. 

Matematiği Bu Kadar Ciddiye Almayın 
“Peki ama… ya matematik?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hanson bu konuda, “Çocuğunuzla matematik problemleri çözmeyi gerçekten çok sevmiyorsanız, bu konunun üstüne çok düşmemeniz önemli,” diyor. Matematiği hem kendiniz hem de çocuğunuz için bir işkence haline getirmeyin. 
Matematiği öğrenmenin birden çok yolu var, pasta yaparken çocuğunuzu da hazırlığa dahil edip kesirler konusunu aradan çıkarabilirsiniz mesela. 

İlgili Makaleler