Fashion Week Istanbul’da Bir ”Yenidoğan”

Yenidoğan 2022 Sonbahar Kış koleksiyonu ile adeta yünün geçmişi, şimdisi ve geleceği buluşuyor. Ehram kumaşı ile geçmişe olan saygısını, %100 doğal ve saf yün içeren İpekiş’in ürettiği kumaşıyla günümüze olan bağlılığını ve geleceğin elyafı Acrycycle ile geleceğe olan umudunu tüm dünyaya duyurmak isteyen Hatice Gökçe, bu koleksiyonuyla doku ile olan sonsuz aşkını da bir kez daha bizlere gösteriyor.
 
Bilinçli, saygılı ve çevresine daha duyarlı yeni jenerasyonun enerjisini ve beklentilerini her zaman çok ilham verici bulan Hatice Gökçe, her bir tasarımına bir de kimlik kartı ekleyerek bu beklentileri etkin bir çözümle karşılıyor. Bu konu kendisine sorulduğunda;
 
‘’Kendimi bildim bileli çevreme, tabiata kısaca dünyamıza karşı hep çok duyarlı olmuşumdur. Tekstil sektörünün dünyayı kirleten ikinci büyük sektör olduğunu bilmek beni her zaman daha çevreye duyarlı tasarımlar ve üretim yaptırmaya yöneltti. Bu koleksiyon ile bu hayalimi tamamen gerçeğe dönüştürüyorum. Bu kartla kumaşı kimin dokuduğu, ipliği kimin ürettiği, dikimi kimin gerçekleştirdiğini görebiliyorsunuz’’ diyerek anlayışını özetliyor.

 

Yenidoğan ismini verdiği bu koleksiyon ile doğaya bir saygı duruşunda bulunarak %95 gibi yüksek bir oranla çevreyi koruyan materyallerle karşımıza çıkıyor. Yarısından fazlası geri dönüştürülmüş, barkodlu ve izlenebilir geri dönüştürülmüş akrilik elyaf Acrycycle’dan üretilmiş örmelerden hazırlanan ve 24 look’tan oluşan koleksiyonun tamamı çevreye duyarlı kumaşlardan üretiliyor.
 
Yünün geçmişine olan saygıyı temsil eden Ehramı bölgesel bir kumaş olarak nitelemenin yetersiz kaldığını ve bu kıymetli dokumayı dünyaya sunacak olmaktan duyduğu heyecanı dile getiren Hatice Gökçe, kendi koleksiyonu için kullandığı Ehram ile Baksı Müzesi’ne 30 farklı modelden oluşan bir kapsül koleksiyon da tasarladı. İç ve dışta iki farklı kumaşla çift taraflı kullanım sunan pratik ve şık tasarımlardan oluşan bu koleksiyonda yer alan ehramlar bölgeden toplanan eski tezgâhlarda üretildi ve modeller, kumaşı en az atıkla giysiye dönüştürmek üzere tasarlandı.
 
Ehram kumaşıyla üretilen parçaların giyim konforu sunması için astarlarının %100 saf yün’den üretilen İpekiş kumaşlarıyla kaplanmasının ardından bununla da yetinmeyen tasarımcı  geri dönüştürülmüş akrilik elyaf Acrycycle ile de gelecek nesillere daha yaşanabilir yarınlar bırakmayı mümkün kılıyor. Çevreye duyduğu saygıyı disiplinli bir çalışmayla temellendiren geleceğin elyafının sahip olduğu teknoloji ile üretilen bir ürün aldığınızda %30 daha az karbon salımı, %86 daha az su tüketimi oranıyla doğaya duyduğunuz saygıyı göstermenin en konforlu ve uzun ömürlü yolunu sunuyor.
 

Kendi üretim atıklarıyla üretilen ve yeni üretilmiş elyaf kalitesiyle bire bir aynı özellikleri taşıyan Acrycycle ile atıklar; depolama alanlarına gömülerek bertaraf edilmek yerine yeniden üretim döngüsüne katılır ve çevre kirliliğinin önüne geçilir. Bu elyaf ile üretilen ürünler uzun ömürlüdür ve deforme olmaz, uzun yıllar ilk günkü özelliklerini korur. Bu nedenle yeni ürüne duyulan ihtiyaç azalır, bu da yeniden üretim için gerekli olan kaynak kullanımı azaltmaya yardımcıdır. Üretim süreçleri boyunca oluşan atıklar, sahip olunan teknoloji sayesinde yeniden ürüne dönüştürülür.
 
Koleksiyon tasarımcının isteğiyle Moi Shoes tarafından kadınlar için tasarlanan el yapımı düz babet ayakkabıların bu koleksiyona özel, erkekler için elde üretilen parçalarıyla tamamlanıyor.
 
Makyajı Andrea Sheenan’ın, saç tasarımını Yıldırım Bözüyük’ün, styling’i Nur Eda İşbilir’in yaptığı koleksiyonu Erdi Doğan fotoğrafladı. Mert Şen’in koleksiyon film görüntülerini çektiği ve Ozan Kıymaç’ın edit ederek tanıtım filmini oluşturduğu ‘’Yenidoğan’’ koleksiyonu el emeğine, zanaatkarlığa ve çevreye olan saygısını şık bir yaklaşımla gösteriyor.
 
Renkleriyle desenleriyle ve kesimleriyle çokça dikkat çeken parçalardan oluşan koleksiyonda pelerinler, dantel gömlekler, çift taraflı giyilebilen kaftan ve ceketler, manşetli pantolonlar göz alıyor. Zamansız ve cinsiyetsiz diyebileceğimiz tasarımlar bir yandan da kadın erkek ayrımı yapmaksızın, fonksiyonalite ile şıklığı, geçmişe olan saygıyla günümüz modasının heyecan verici tavrını birleştiren akıllı ürünler peşinde koşan bambaşka bir jenerasyonu hedefliyor.
 
Yenidoğan Koleksiyonu tanıtım filmi 16 Nisan Cuma günü Istanbul saatiyle 12:45’de Fashion Week Istanbul’un web sitesinden canlı olarak yayınlanacak.

İlgili Makaleler