Besin Alerjisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Besin alerjisi, bağışıklık sistemi tarafından besinlere karşı anormal yanıtın verilmesiyle ortaya çıkan bir durum. Hayat kalitenizi ciddi anlamda etkiler ve günlük hayatınızı zorlaştırır. Alerjik reaksiyonlardan korunmak için tüketmemeniz gereken besinler var, ancak her bünye farklı besinlere reaksiyon gösterdiği için bu konuda bir uzmana danışmak, kendiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir.

Bazı besinlere karşı gelişen alerji zaman içerisinde düzelebilir ama bazılarına karşı olan alerji ömür boyu sürer.
Besin alerjisinin gerçekleştiği yaygın gıdalar şunlardır:

*İnek sütü
*Yumurta
*Balık
*Yer fıstığı
*Kuruyemişler
*Kabuklu deniz ürünleri
*Soya
*Buğday
*Bakliyatlar
*Susam

İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir; yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir.

                           

  

 

Tüketlilen besinlere bağlı olarak vücut çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir:

Hafif Alerjik Reaksiyonlar
*Ağızda karıncalanma
*Vücutta kızarıklık 
*Yüz, dudak ve göz şişmesi
*Kusma
*İshal
*Karın ağrısı

       

Şiddetli Alerjik Reaksiyonlar
*Zor nefes alıp verme
*Dil şişmesi
*Boğazda şişlik veya gerginlik
*Konuşmada zorluk veya ses kısıklığı
*Bilinç kaybı
*Özellikle çocuklarda, deride solgunluk ve sarılık

Besin alerjisinin günümüzde tıbbi açıdan geçerliliği kanıtlanmış herhangi bir ilaç veya cerrahi tedavisi yoktur. Ancak ilk olarak çocuklarda görülen alerji doğru yöntemler uygulanırsa belirli oranda tedavi edilebilir. Yapılacak şey, çocukluk çağında alerjiye sebep olan besinin öğünlerden belirli süreler de tamamen çıkarılmasıdır. Daha ileri tedavi yöntemleri için Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanına danışılması uygun olacaktır.

     

Besin alerjisi tanısı kan ve deride yolu ile yapılan testler ile belli olur. Yanlış tedavi önerilerinin önüne geçmek için yapılacak testlerin belirlenmesi konusunda deneyimli Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanına danışmak gereklidir.

    

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, bir çocuğu besin alerjisinden koruyan en önemli etkenin anne sütü olduğunu söylüyor. Yüksel, “O dönemde sıklıkla inek sütü, yumurta, fındık, fıstık, tahıllar ve balığa karşı besin alerjisi gelişebiliyor” diye ekliyor.

     

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Nepesov ise besin alerjisinin, ciddi reaksiyonlara rol açması açısından önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor ve alerjiye bağlı olarak, bazı besinlerden uzak durulması gerekliliği ile çocukların büyüme ve gelişmelerinin etkilenmemesi için de yeterli ve dengeli beslenmenin ayrı bir önem taşıdığını vurguluyor.
 

Her iki durumda da bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler oluşmaktadır. Klinik bulgular iki durumun karıştırılmasına neden olsa da, besin alerjisi bağışıklık sisteminin besinlerin içerisindeki proteinlere verdiği bir tepki iken, besin intoleransı vücutta bir enzim eksikliği sonucu metabolizma bozukluğunda gelişen bir durumdur.

    

Hazırlayan : Gizem Aysel

İlgili Makaleler