Cildinizdeki Gözenekli Görünümü Nasıl Azaltabilirsiniz?

Uyarı: Yazı içerisinde yer alan tavsiyeleri doktorunuza danışmadan uygyulamayınız. 

Güzellik sektörü mitlere ve klişeleşmiş vaatlere maalesef çok müsait. Bu duruma Örneğin cildinizdeki gözenekleri azaltabileceğiniz gibi. Raflardaki cilt bakım ürünlerinin de iddia ettiği şey bu, ancak bu neredeyse imkansız. Ünlü bir dermatoloğun dediğine göre gözenekler statik yapıdalar. Ancak hemen üzülmeyin, gözenekli ‘görünümünüzü’ azaltabileceğiniz birkaç alışkanlık ve cilt bakım ürünü piyasada var.
 
Gözenekler, genel deri sürecinde önemli bir rol oynar, cildinizi kaplayan o küçük delikler, ter ve yağın cildi terk etmesini sağlar ve sağlıklı tutar. Gözeneklerinizin büyüklüğünü etkileyen birkaç faktör vardır; genetik, yaş ve güneş gibi çevresel faktörler. Gözenekler dinamik değiller ve açılıp kapılamazlar ancak sebum, kir ve ölü deriyle tıkanabilir; bu onları daha büyük gösterebilir. Yani cildinizin gözenekli görünümünü azaltmak cildinizi temiz tutmaktan geçer, böylece gözenekler olması gerektiği gibi işini yapmaya başlar. Kıssaca, gözenekli görünümü azaltmanın birkaç yolu varken, sayısını azaltmak neredeyse imkansız.
 
Cildinizin gözenekli görünümünü azaltmak için vereceğimiz güzellik tüyolarını ve ürünlerini cilt bakım rutininize eklemeyi unutmayın!
 
Gözenek büyüklüğü ve güneş arasında doğru orantı olması, günlük olarak güneş kremi kullanmak için bir başka neden. UV ışınlarına maruz kaldıkça cildiniz kurur; kolajen ve elastin seviyeniz düşmeye başlar; böylece gözeneklerin büyümesine sebep olur. Cildin yaşlanmasıyla beraber gözenekler de büyür. 30 veya üstü güneş koruma kullanmak cildin yaşlanma sürecini yavaşlatacaktır.

Görsel: La Roche Posay Anthelios Güneş Serisi SPF 50+

Ölü deri hücreleri gözenekleri doldurabilir, ve onları daha büyük gösterebilir— işte tam olarak bu yüzden cilt bakım rutininize retinol eklemek hücre döngüsünü hızlandırabilir. Retinol, gözenekleri açmaya yarayan hücre döngüsünü hızlandırır, aynı zamanda gözenek yapısını destekleyen kolajen üretimini arttırır. Haftada 3-5 kere retinol kullanımını işinize yarayacaktır. 

Görsel: Kiehl’s Micro-Dose Anti-Aging Retinol Serum

Kimyasal eksfoliantlar gözenek büyüklüğünü azaltmaya yardımcı olabilir. AHA (Alfa Hidroksi Asit) ve BHA (Beta Hidroksi Asit) gözenek tıkanıklığını açmak için neredeyse birebir. Aynen retinol gibi bu asitler, hücre döngüsünü hızlandırmaya yardımcı olur. Kullanabileceğiniz diğer kimyasal eksfoliantlar arasında glikolik asit, laktik asit ve sitrik asit te bulunuyor. Cilt kaşıntısını önlemek için eksfoliant bir asit ile retinolu aynı akşamda kullanmazı ise önermiyoruz. 

Görsel: The Ordinary AHA 30%+BHA 2% Peeling Solution

Ciltteki fazla yağı emmek ve gözenek tıkanıklığını gidermek için kil maskesi yapmak en iyi yöntemlerden biri.  Kömür maskesi de bir diğer seçenek, çünkü benzer manyetik özellikleri içeriyor. İki cilt maskesi de, kir ve yağı yapıştırıyor, ve gözeneklerin içindeki sıvıyı çekiyor; böylece daha küçük bir gözenek görüntüsü veriyor. Bentonit kili yumuşaklığı ile ünlüyken, kırmızı kil içinde fazlaca demir bulundurmasıyla ve böylece akneye meyilli yağlı ciltlere iyi gelmesiyle ünlü. Haftada bir yada iki kere maske kullanımı gözenekli görünümünüzü azaltacaktır.

Görsel: Caudalie Instant Detox Mask

Birden çok dermatolog, gözenekleri büyüten yağ üretimini azalttığı için niyasinamidin cilt bakım rutininde bulunması gerektiğini söylüyor. Bütün cilt tiplerine uygun bir madde olmasından dolayı kullanımı çok rahat.

Görsel: Vichy Mineral 89 Prebiotic Recovery & Defense Concentrate Serum

Yazı: Elif Yasa

İlgili Makaleler