Cilt Bakım Rehberi: Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Cilt tipinizi tanımak ve anlamak en önemli ilk adımdır. Cilt tipinizi tanımıyorsanız veya cilt tipinize uygun olmayan ürünler kullanıyorsanız cildinizin doğal dengesini bozabilirsiniz.

Cilt tipinizi öğrendikten sonra diğer önemli adıma geçebilirsiniz: günlük cilt bakımı rutini. Bu rutin cilt sağlığınızı korumanıza, akneleri önlemenize ve koyu lekelerden kurtulmanıza yardımcı olur. Cilt bakım rutininde muhakkak uygulanması gereken üç adım var:

1. Temizleme: temizleme jellerinizi günlük olarak kullanmanız gerekir. Hava kirliliği, kapalı alanlar ve makyajlar cildin nefes almasını engelliyor. Tüm bunları engellemek adına günde iki defa cilt temizleme ürünlerinizi kullanabilirsiniz. Kuru bir cilde sahipseniz veya makyaj ürünleri kullanmıyorsanız günde bir defa temizlemek yeterli olacaktır.

2. Nemlendirme: Yağlı ciltlerin bile nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Burada da önemli olan nokta cildinize uygun nemlendiriciyi bulmanızdır. Cildinizi günde iki defa nemlendirin.

3. Güneş koruyucu: Evden çıkmadan 15 dakika önce güneş kreminizi uygulamış olmanız gerekir. Yaz, kış ayırt etmeden güneş koruyucu ürünleri her zaman kullanmanız önemlidir.

Birçok kişi lekelerinden, aknelerinden ve siyah noktalarından arınmak için çeşitli yöntemler deniyor: diş macunu, kabartma tozu, sirke ve limon gibi. Gerçek şu ki, bu tarz ürünler cildinize daha fazla zarar verebilir. Yüzünüze doğal ürünleri uygulamadan önce muhakkak dermatoloğunuz veya doktorunuzla görüşün.

Evet, yiyecekler cildi düşündüğünüzden çok daha fazla etkiliyor. Cildinizin parlaması için çeşitli ürünler tabii ki de kullanabilirsiniz. Ama vücudunuz yeterli mineralleri ve vitaminleri almıyorsa bu ürünler pek işe yaramayabilir. Süt ürünleri, glutenli gıdalar, şeker ve baharatlı gıdalardan uzak durmaya çalışın. Bol bol su tüketmeyi de unutmayın.

Cilt bakım ürünlerini doğru sırayla uygulamanız da önemli bir detay. İlk olarak hafif formüllü ürünleri kullanarak başlayın. Ayrıca her uygulamadan sonra cildinizin o ürünü emebilmesi için yeterli zamanı verin.

Çok fazla ürün kullanıyor olmak cildinizi daha iyi göstermeyecektir. Tam tersine cildinize zarar verebilirsiniz. Cildinizin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri kullanmaya özen gösterin.

Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden kesinlikle uzak durun. Ne yazık ki o çok sevdiğiniz güzellik ürünleri de bakteri bulunduruyor. Bu bakteriler iltihaplanmaya ve tahrişe yol açabilir. Özellikle de yüz kremi, fondöten, rimel, güneş kremleri ve göz kalemlerinizi hangi tarihte aldığınızı hatırlamıyorsanız onlardan kurtulun.

Birçoğumuz yüz maskelerini kendimizi şımartmak için ara ara uyguluyoruz. Oysaki maskeler düşündüğümüzden çok daha önemli. Cildi nemlendirmek ve yatıştırmak için her sabah 10 dakikalık bir maske uygulaması gerekiyor. Yüz maskeleri, yağlı ve akneli ciltlerden kuru ve hassas ciltlere kadar birçok sorunu ortadan kaldırabiliyor.

Gece maskeleri cilt bakım trendlerinden çok daha fazlasıdır. Uyuduğunuz zamanlarda cilt kendini onarır ve yeniler. Bu onarım ve yenilemeyi maskelerle destekleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler