Meditasyon ile dengenizi bulun

Yeni nöral yollar oluşturmasının yanı sıra meditasyon kilo vermeyi kolaylaştırmak için eskileri de canlandırıyor. Farkındalık kavramının az bilinen bir versiyonu olan “merkezsizleşme” çalışması, düşünceleri gerçeklikten ayırmayı öğretiyor. Zamanla, örneğin hamburger isteğinizi bir düşünceye dönüştürüp kolayca göz ardı edebiliyorsunuz. İlk seferinde aklınıza yatmayabilir ama bu yöntemin açlık isteğini fizyolojik seviyede hafifletebildiği ve iradeyi güçlendirdiği kanıtlandı. Kuzey Carolina Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, meditasyon yapanların bu yöntemi kullanmayanlara oranla yedi kat daha fazla kilo verebildiğini ortaya koydu.

Meditasyon, frontal lobu çalıştıran beta dalgalarını azaltarak uyumaya yardımcı olacağından, stres hormonunu kontrol altına almanızla beraber, sakinleşen ruhunuz uykuya dalmanızı da kolaylaştıracak. JAMA Internal Medicine’da yer alan bir araştırmaya göre, her gün yirmi dakika meditasyon yapmak, gece boyu uyanma sıklığını azaltıyor ve sabahları daha enerjik uyanmayı sağlıyor. Uyku öncesi rutini olarak meditasyonu, bir bardak yatıştırıcı papatya çayıyla tamamlarsanız, bir süre sonra gözlerinizin kapandığını hissedebilir ve rahatça uykuya dalabilirsiniz.

Eğer bir mantrayı sayısız kere tekrar etmek size göre değilse, meditatif alana geçmenin en iyi yolu nefese odaklanmaktır. Anında bunun faydasını görürsünüz. Meditasyon yaptığınızda kandaki kortizol seviyesini azalır, anksiyeteniz yatışır ve bu durum bedeninizde nitrik oksit salgılanmasını teşvik eder. Bu sayede daralmış damarların açılması ve kalbin strese karşı korunması kolaylaşır. Dört saniye nefes alın, dört saniye tutun ve dört saniyede de verin. Bunu tekrarlayın, rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Düzenli olarak yapılan meditasyon sadece yorgunluğu azaltmıyor, bilişsel zayıflamaya karşı da koruyor. Frontiers in Human Neuroscience’da yer alan bir araştırma, düzenli meditasyon yapanların serebral kortekslerinin daha büyük ve kıvrımlı olduğunu ortaya koyuyor, bu da onların bilgileri daha hızlı işlediği anlamına geliyor. 

Beynin büyük olması sadece ilerisi için Alzheimer riskini azaltmıyor, gün içinde işinize daha iyi odaklanmanıza ve dikkatinizi daha kolay toparlamanıza da yardım ediyor.

İlgili Makaleler