Dyson: Saç Kurutma ve Şekillendirmede Son Teknoloji

Saç bilimini temel alarak geliştirilen Dyson Supersonic saç kuruma makinesi ve Airwrap saç şekillendirici, ısı kontrollü hava akımı ve Coanda efekti sayesinde saçların zarar görmesini önlüyor, pratik ve sağlıklı bir kişisel bakayım deneyimi sunuyor. Dyson kişisel bakım mühendisi Charlotte Tatham markanın felsefesini ve ürünlerde kullanılan teknolojiyi anlattı.   

  • Dyson’ın kişisel bakım ve güzellik konularına olan yaklaşımından biraz bahseder misiniz?

Birçok mühendislik şirketi genellikle teknoloji odaklı çalışıyor ancak biz kendi isteklerimiz doğrultusunda fayda sağlayabilecek bir teknoloji bulmaya çalışıyoruz. Bu laboratuvara gidip sıra dışı fikirler üretmek ve bunların işe yarayıp yaramayacağını keşfetmek anlamına geliyor. Bu yüzden bizim güzellik ve kişisel bakıma biraz daha farklı bir yaklaşımımız var. Örneğin, Airwrap ile bukleler yaratan bir ürün tasarlamak istediğimizi biliyorduk ancak nasıl başlayacağımızı veya farklı saç tiplerini bilmiyorduk. Süreç, saç bilimini ve şekillendirmeyi öğrenmekle başladı. Ardından hava devinimini ürünlerde nasıl en iyi şekilde kullanabiliriz diye düşündük. İşte bu şekilde Coanda efektini sunduk kullanıcılarımız için.

  • Supersonic saç kurutma makinesi ve Airwrap saç şekillendirici ürünlerin arkasında yer alan nasıl bir teknoloji? Coanda efekti nedir?

Coanda farklılık yaratan bir hava devinim deneyimi. Saçları çok yüksek hızda bir hava akımıyla doğal bir şekilde şekillendirme sunuyor. Örneğin Airwrap’in altı noktasından gelen yüksek hızlı hava akımı farklı basınç seviyeleri sayesinde, düz bir yol izlemek yerine yüzeyin eğilimlerini izliyor. Bir başka deyişle kendisini yüzeye adapte ediyor ve yüzey her ne olursa olsun onu takip ediyor. Bu da ürünün adında olduğu gibi saçı sarma etkisi yaratıyor.  
 

  • Dyson’ı güzellik sektöründe öne çıkaran, Supersonic ve Airwrap’i diğer saç ürünlerinden farklılaştıran şey nedir?

Kullandığımız teknolojinin bizi sektörde farklılaştırdığını düşünüyorum. Tasarladığımız ürünlerin en ince detayında bile teknoloji ön plana çıkıyor çünkü tüketicilerin ürünlerimizi rahatlıkla kullanmalarını istiyoruz. Bunu yaparken de ergonomiye dikkat ediyoruz; insanların ürünü nasıl tuttuklarına, nasıl uyguladıklarına ve hangi saç tiplerine sahip olduklarına, kısacası nasıl etkileşimde bulunduklarına dair
birçok araştırma yapıyoruz. Dünyanın dört bir yanında farklı saç tipleri üzerinde araştırma yapıyoruz, ürünler deniyoruz. Bizi sektördeki diğer isimlerden ayıran bu yaklaşımımız.

  • Tasarlanan ürünler tüketicilerle buluşmadan önce güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak için hangi aşamalardan geçiyor?

Bu kesinlikle aceleye getirdiğimiz bir konu değil, oldukça zaman alıyor. Supersonic altı sene önce çıktı, Airwrap de hemen onun ardından sunuldu. Saç tiplerini iyice anladıktan sonra hava akımıyla hangi saç tipine nasıl en iyi şekilde yardımcı olabiliriz diye düşündük. Airwrap bunu takiben geliştirildi. Ben ürün geliştirme bölümünde çalışıyorum, yani bizim işimiz sürekli olarak yeni fikirler bulmak ve üretmek. Sonrasında ise bu fikirlerin iş etiğimize uygun olup olmayacağını ve tüketicinin gerçekten işine yaramasını araştırıyoruz. Bu konsepti araştırdıktan sonra teçhizatı üretmeye ve test etmeye başlıyoruz (websitemizde bu testleri görebilirsiniz). En baştan modelleme yaparak ürünlerin esnekliğini kontrol ediyoruz ve bilgisayarlarda hava akımı ile temsili denemeler yapıyoruz. Ardından sıcaklık ve güvenlik üzerine denemeler yapıyoruz. Erken aşamalarda tüketicilerin bakış açısını yakalamak önemli, gerçekten etkili olmayacak bir şeyi lanse etmek istemiyoruz. Sürekli olarak kendini yenileyen, uzun bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Son olarak üretime geçiyoruz ancak zaten bir tasarıma başlamadan üretim aşamasını her zaman düşünmek zorundasınız. Bir şeyi düşünmek demek onu her zaman üretebilmek anlamına gelmiyor çünkü.
 

  • Okuyucularımıza Dyson ürünlerinden maksimum fayda sağlamaları için verebileceğiniz tüyolar var mı?

Bence en önemli şey saç tipini anlamak çünkü herkes bunu bilmiyor. Saçınızın ihtiyacına cevap vermek için öncelikle saç tipinizi anlamak iyi bir başlangıç olacaktır. İnternet sitemizde farklı saç tipleri için birçok öneri ve şekillendirme ipuçları bulunuyor. Örneğin benim saçlarım düz ve ince telli bu yüzden saçımda daha fazla hacim yaratacak olan Airwrap yuvarlak hacimlendirici fırçayı kullanıyorum. Ancak dediğim gibi her saç tipi için farklı ürün ve öneriler var.
 

  • Şuanda üzerinde çalıştığınız yeni kişisel bakım ürünleri var mı?

Her zaman farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz ancak hangi ürün olduğunu şimdilik paylaşamıyorum.
 

Hazırlayan: Mergim Özdamar

İlgili Makaleler