Enerji Nasıl Kazanılır?

Hepimiz enerjik olmak istiyoruz. Hedeflerimize ulaşmak, işlerimizi başarıyla yerine getirmek ve yaşamak istediğimiz hayatı yaşamak. Ama kendimizi enerjik hissedemiyoruz, daha doğrusu tüm bunları yapacak enerjiyi kaybetmiş gibi hissediyoruz. Kahve artık işe yaramıyor ve kahvaltıdan sonra da ağır bir uyku bastırıyor. Tüm bu olumsuz durumlarla nasıl baş edilir?

Cevap oldukça basit: Kayıp enerji arayışına girmeniz gerekiyor. Bu aramaların kolay olmadığının farkındayız, ama enerjiyi nereden, nasıl aldığınızı bulursanız, çözüm zaten ayağınıza gelmiş olacak. Gelin kaybolan enerjimizi nasıl toplayacağımızı inceleyelim.

Öncelikle, hayat enerjinizi nerelerden aldığınızı iyice anlamanız gerekiyor.

Fiziksel enerji: Bu alan vücut sağlığı, uyku, doğru beslenme ve fiziksel aktiviteleri kapsıyor. Vücudun yeterli enerjisi yoksa hiçbir şeye halinizin olmadığını düşünmeniz çok normal. İşe, ilk olarak fiziksel enerjinizi geri kazanmakla başlayabilirsiniz.

Duygusal enerji: Sevdiklerinizle olan iletişim, seyahat, yeni şeyler keşfetme, yaratıcılık ve kendini ifade etme. Kişi olumlu duyguları ne kadar çok alır, verirse, duygusal enerjisi de o kadar yüksek olur.

Zihinsel enerji: Yeni bilgiler ve eğitim de bu enerji alanına giriyor. Bu enerjinin çalışabilmesi için beyninizin sürekli olarak aktif olması gerekiyor.

Manevi enerji: Kişinin dünyadaki yerini algılaması, değerlerinin farkında olması da bu alanı kapsıyor. Dindar insanlar bu kaynağı imanla bulur. Eğer arayıştaysanız yoga ve meditasyon yardımcı olabilir.

Her dört enerji türünün de hayatınızda yeterince var olması önemlidir. Enerjinizi dengelemenize yardımcı olacak iki yöntem var:

Enerji denge tablosu: Bu tablo, enerji eksikliğinin olup olmadığını ve enerjinin tekrardan nasıl kazanılacağını anlamanıza yardımcı olur. Bir kâğıt alın ve bu kâğıdı iki parçaya bölün. İlk yarıya enerji tüketimi yazın. Bu kısma enerjinizi en çok nelere harcadığınızı yazabilirsiniz. Örneğin; %60’ı iş için, %20’si ev işleri için gibi. Şimdi, diğer kâğıt parçasını alın ve enerji kaynağınızı nasıl sağladığınızı yazın: %20 yürüyüş, %10 spor, %25 sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek gibi. Alınan enerji miktarı, tüketimden daha azsa yeni yöntemler yaratmanız gerekebilir: başka nereden, nasıl enerji sağlayabilirim? Enerji tüketimimi nasıl azaltabilirim?

Günlük enerji grafiği: Bu grafik sayesinde, enerjinizi neyin aldığını ve nasıl kazandıracağınızı daha detaylı bir biçimde görebilirsiniz. Bu grafiği oluşturmak için günlük tutabilirsiniz: her gün 2 saatte bir günlük refahınızı 10 üzerinden değerlendirin. Kendinizi uykusuz ve tembel hissediyorsanız 2 puan, neşeli hissediyorsanız 8 puan gibi. Kahve içtikten sonra enerjiniz yükseliyor mu, azalıyor mu; yürüyüş yaptıktan sonra nasıl hissediyorsunuz? Bu sayede size iyi veya kötü gelen her şeyi detaylı bir biçimde ölçüp, tartabilirsiniz.

Sizin için neyin doğru olup olmadığını, en iyi siz belirleyebilirsiniz. Ancak bunu aramaya da gücünüz yoksa bizler birkaç yöntem önerebiliriz:

  • Temiz havada günlük yürüyüşler, güneşi selamlama. (fiziksel enerji)
  • Duygusal arınma, duyguları ifade etme. Örneğin; boş bir alanda çığlık atma gibi. (duygusal enerji)
  • Yararlı kitaplar okunma, yeni bir dil öğrenme. (zihinsel enerji)
  • Meditasyon veya yoga. Günde beş dakika ayırmanız yeterli –başlangıç için. (manevi enerji)

İlgili Makaleler