Little Women Filminin Kostümleri Sanat Eserlerinden İlhamla Tasarlandı

Ülkemizde 14 Şubat 2020 tarihinde vizyona girecek olan Little Women filmi konusu ve oyuncuları kadar kıyafetleriyle de dikkat çekiyor. Kostüm tasarımcısı Jacqueline Durran 1860’lı yılların sanat eserlerinden ilham alarak tasarladığı kıyafetlerden bahsederken: “Dönemin özelliklerini karakterlerin kıyafetlerine yansıtmak istedim,” diyor.

Jo, hikayede hayatı kendi kurallarına göre yazıp, yaşamaktan yana. Kardeşleri Amy ve Meg’in aksine Jo’nun romantik ilişkilere ya da modaya ilgisi yok denecek kadar az. Jacqueline, Jo için tasarımlar yaparken Winslow Homer’ın resimlerinden ilham almış.
 

Jo’nun New York’ta kariyeri için uğraş verdiği zamanlardaki görünümü ise bir nebze daha modaya uygun diyebiliriz. Burada da karakterin baştan ayağa kendini kabul ettirme çabasını bariz bir şekilde görüyoruz. Toplumun ondan istediğini vermeye ikna olmasına rağmen yine de Tomboy stilin izlerini taşıyor.

Kızların arasında en havalı kıyafetlere sahip olan karakter Amy, Parizyen stiliyle dikkat çekiyor. March Teyze sayesinde küçük yaşlarından itibaren modaya uymaya öğrenen Amy’nin mottosu güzel giyin, güzel görün ve zengin bir adamla evlen desek çok da yanılmış olmayız.
Durran, Amy’nin gardırobu için Claude Monet, Edouard Manet gibi Fransız Empresyonist sanatçıların tablolarından ilham almış.

Nikahında taktığı çiçeklerle donatılmış taçtan gardırobunda sıkça gördüğümüz toprak tonlu kıyafetlere kadar Meg’in stili en başından beri Refael öncesi sanat görünüşünü benimseyen ressamların eserlerini andırıyor. Sir John Everett Millais ve Dante Gabriel Rosetti gibi Empresyonist sanatçılarla aynı dönemi paylaşmış ressamların doğayla sonsuz bağlantıyı hissettiren ve eterik realizmi vurgulayan eserleri yansıttığı dünya itibariyle Meg’in romantizme karşı bakışıyla aynı çizgide ilerliyor.

Filmde Viktoryen dönemin geleneksel anne figürünü çok da yansıtmayan karakter feminist ve yaratıcı özellikleriyle dikkat çekiyor. Stilinde aksesuar olarak kullandığı şalları ve karakteriyle mükemmel bir uyum yaratan kırmızı yılbaşı elbisesi dikkat çekiyor.

Dişli bir karakter olan Aunt Teyze, konu stil olduğunda kızların aksine oldukça modern. Durran için March Teyze’nin kıyafetlerinde İngiliz portre ressamı Cyrus Johnson’ın bir eseri oldukça etkileyici olmuş. Tasarımcı portreyi gördüğünde “Resimdeki hanımefendinin yüzündeki ışık ve gözlerinden hissettiğiniz keskin zekası karşısında aklınıza direkt March Teyze geliyor,” diyerek eserin üstündeki etkisini ifade ediyor.

İlgili Makaleler