Mutlu bir insan olmanın 10 yolu

Hepimiz mutlu olmak istiyoruz. Her ne kadar bunun zor olduğuna kendimizi ikna etmiş olsak da aslında düşündüğümüzden çok daha basit. Tabii ki mutlu olmak için herkesin farklı yolları ve yöntemleri vardır. Bizler, bilimin söylediği yazdık. İşte, daha mutlu bir insan olmak için yapılacaklar:

Hepimizin etrafında “toksik” olarak tanımladığı kişiler muhakkak vardır; kimi aileden kimi işten kimi ise arkadaş çevresinden. Pozitifliğin bulaşıcı olduğunu hepimiz daha önce bir yerlerde okuduk veya duyduk. Pozitiflik kadar negatifliğin de bulaşıcı olduğunu unutmamak gerekiyor. Sizi düşüren, karamsar, olumsuz konuşan ve sürekli eleştiren insanlarla mesafenizi korumanız gerekiyor. Belki hepsini bir anda hayatınızdan çıkaramayabilirsiniz –ki bizim önerimiz bu- ama en azından onlardan uzaklaşmayı deneyebilirsiniz. Etrafınızda mutlu ve pozitif insanlar olması kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak. Etrafınızı sizi güldürecek insanlarla donatmak ilk yönteminiz olabilir.

Evet, inançlar kafa karıştırıcı olabiliyor ama onlar hayata tutunmak için muhteşem bir destek olabilir. Fikirleriniz, yaşam tarzınız, inancınız tamamen size özeldir. Ve bu özel alanları korumak kendinizi daha mutlu hissetmenize yardımcı olabilir. Bu değerler sayesinde hem kendinize verdiğiniz değer hem de başkalarına verdiğiniz değer artacaktır. Araştırın; sizin için hangisi doğruysa veya hangisi aklınıza yatıyorsa onu seçin. Kimi için dua etmektir bu kimi için ise meditasyon. Seçim tamamen sizin.

Olumsuzluklar ve karamsarlık hayatımızın her alnını ele geçirdi. Güzel olan şeylere minnet duymayı bırakın, onları görmüyoruz bile. Oysaki hayatımızda güzel olan birçok şey var. Onları “değersiz” olarak nitelendirip itmek yerine hayatınızın önemli noktalarına yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Hem ufak olan güzellikleri fark ettikten sonra mutluluğun o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. İyi şeyler olduğu zaman, çok küçük olsalar bile, onları içeri alın ve kucaklayın.

Evet, bir anda müzisyen, sanatçı veya artist olamayabilirsiniz. Ama bu, hayal kurmanıza engel olmamalı. Kendi içinize dönün, korkularınızı bir kenara bırakın ve gerçekten neyi istediğinizi, nerde olmak istediğinizi hayal edin –hiçbir engele takılmadan. Birçok kişi bundan kaçınıyor çünkü hayal kırıklığına uğramak istemiyor. Oysaki hayal etmek bu işin başlangıç noktasıdır. Yani sizin ilk adımınız.

Belki her gün dalış yapamayabilirsiniz ama bunu iki haftada bir yapmak da o kadar da zor olmamalı. Sevdiğiniz şeyleri yapmak için hem çaba göstermeniz hem de vakit ayırmanız gerekiyor. Tüm gün masa başında oturuyor ve çalışıyor olmak hem zihinsel hem de fiziksel kötü hissetmemize neden oluyor. Bu kadar kötü hissediyorken nasıl mutlu olabilirsiniz ki? Kendiniz için vakit ayırmanız gerekiyor. Denemek istediğiniz her şeyi deneyin, ne kadar iyi hissettiğinizi bizzat siz göreceksiniz.

Herkes bu dünyanın bir parçası olduğunu ve kabul edildiğini görmek ister. Birçok araştırma yardımsever insanların daha mutlu olduğunu söylüyor. Çünkü kendileri dışında bir başka canlıya iyiliğinin dokunduğunu görmek, onu bütünün bir parçasıymış gibi hissettiriyor.

Fikir alış verişi yapmayı seviyoruz. Bunda hiçbir problem yok. Problem şurada başlıyor: o fikirleri alıp hayatımıza dâhil ediyoruz. Oysaki sizi neyin mutlu veya mutsuz edeceğini sizden daha iyi kim bilebilir ki? Arkadaşlarınız, aileniz veya görüşlerine saygı duyduğunuz kişiler değil, sadece siz. Evet, mutluluk biraz karmaşık olabilir. Ama bu karmaşayı sadece siz çözebilirsiniz.

Yaşamı ve başkalarını suçlamak en kolayı –ki genelde bu yolu seçeriz. Ancak bu suçlamalar bulunduğunuz noktadan sizi ne bir adım ileri götürür ne de geri. Evet, zamanında sizin isteğiniz dışında birçok şey yaşandı ve belki de hala yaşanmaya devam ediyor. Şu an yapmanız gereken tek şey tüm ipleri tamamen kendi elinize almak olmalı. Herkes yalnızca ve yalnızca kendinden sorumludur. Sorumluluğunuzu aldığınız an kendinizi daha güçlü hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Değişimle ilgili çok fazla söz duyduk, gördük ve okuduk. Antik Yunan Filozofu Heraklitos’un “Değişmeyen tek şey, değişimdir” sözünü bir kez de biz hatırlatalım. Değişim hayatınızın her alnında olacak. Bu nedenle de kendinizi iyi ve kötü tüm durumlara hazırlamanız gerekir.

Saatlerce yıldızları veya bulutları izlemek, arkadaşınızın yaptığı saçma bir şakaya gülmek, dinlediğiniz ve müthiş keyif aldığınız bir müzik… bunlar sizin ufak mutluluklarınız olmalı.

İlgili Makaleler