Peskateryan olmadan bilmeniz gerekenler

Her gün birbirinden farklı beslenme çeşitleri ortaya çıksa da içlerinden çok azı sürdürebilir oluyor. Peskateryan beslenme şekli de sürdürülebilir olanlardan bir tanesi. Peki nedir bu peskateryan beslenme? Vejeteryan diyetin kurallarını uygulayan bu beslenme şekli genel olarak sebze, meyve, bakliyat, kuruyemiş tüketimi üstüne temellendirilir. Bunun yanı sıra hayvansal proteini balık tüketiminden sağlar.
Peskateryan beslenme şekli lif, vitamin, antioksidan bakımından güçlü bir diyettir. Tipik vejeteryan beslenemenin yanı sıra peskateryanlar balık da tükettiği için B12 vitamini de alabilirler.

Peskateryen beslenirken deniz ürünleri tüketmeniz vücudunuz için gereken vitamin ve omega-3’ü almanızı sağlayacaktır. Bu da cildinizin daha sağlıklı olması, kalp sağlığınızın iyi durumda seyretmesi ve bağışıklık sisteminizin güçlü olması demektir. Düşük civa içeren somon, ton, sazan, mezgit, istiridye, karides, ıstakoz ve levrek gibi deniz ürünlerini tercih etmenizi öneriyoruz. Haftada en az iki veya üç öğününüzde balık tüketmeniz sağlığınız için oldukça önemli.

Her gün her öğünde balık yiyemeceğinizin farkındayız bu yüzden vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini baklagillerden alabilirsiniz.
Diyetinizde ve hayatınızda önemli bir role sahip olan protein odaklanmanızı kolaylaştıracak, gün içinde enerjinizin düşmesini engelleyecek ve kemik – kas sağlığınıza fayda sağlayacak.
Bu yüzden baklagillerden ve badem, fıstık gibi kuruyemişlerden yeterince tükettiğinizden emin olmalısınız.

Peskateryan beslenme şeklinde veya herhangi başka bir diyette meyvelerin ne kadar önemli olduğunu zaten hepimiz biliyoruz. Özellikle böğürtlen, ahududu, frambuaz gibi kırmız meyveler sağlığınız için oldukça faydalı. Çilek, yabanmersini antioksidan bakımından zengin meyveler olup aynı zamanda lezzetleriyle sizi mutlu edecek.
Güne başlarken kahvaltınıza bir porsiyon kırmızı meyve eklemenizi öneriyoruz.

Vitamin, mineral, antioksidan, lif bakımından zengin besin kaynakları olan sebzeler, her diyetin mihenk taşı. Sebzeler kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi düşürür ve şişkinlik problemleri yaşamanızın önüne geçer.
Öğlen ve akşam yemeklerinizde yani günde iki porsiyon sebze yemeye özen gösterin. Aklınıza ne gelirse; brokoli, kabak, marul, maydanoz, roka, ıspanak, karbanahar, kuşkonmaz, yeşil fasulye, domates, havuç, biber, patlıcan…

Tam tahıl gurubu lif bakımından oldukça zengindir, tam tahıllı gıdalar tüketerek kolestrolünüzü kontrol altında tutabilir, bağışıklık sisteminizi güçlü hale getirebilirsiniz. Kinoa, tam buğday ekmek, tam buğday makarna, yulaf, esmer pirinç ve Kavılca buğdayını deneyin.

İlgili Makaleler