Sosyal medya bizi nasıl etkiliyor?

Instagram “ideal” kadın güzelliği görüntüleriyle dolu. Modern Batı kültüründe, ince ve formda genç kadınlar bu “ideal” kadın güzelliği olarak konumlandırılıyor.
Bununla birlikte, son zamanlarda instagram’da yeni bir trend ortaya çıktı: kadınlar fotoğrafları üzerinde çeşitli düzenlemeler yapmıyor ve makyajsız fotoğraflarını rahatlıkla paylaşıyorlar. Bu durum Avusturalya’da bulunan Flinders Üniversitesi’ndeki araştırmacıların dikkatini çekti: başka kadınları bu biçimde oynanmamış fotoğraflarını gördükten sonra, kadınların kendi kendilerine olan hoşnutsuzlukları ortadan kalkar mı?

Bu soruyu cevaplayabilmek için 204 Avusturalyalı kadınla bir anket yaptılar. Kadınlar toplamda üç gruba ayırıldı:

  • İlk gruptaki katılımcılara, ince görünümlü, makyajlı ve düzenlenmiş fotoğraflar gösterildi.
  • İkinci gruptakilere yine aynı kadınlar gösterildi ama görüntüler biraz farklıydı; bu defa makyaj ve fotoğraflarda herhangi bir rötuş yoktu.
  • Üçüncü gruptakilere ise yine ikinci gruptakilere gösterilen fotoğraflar gösterildi. Burada ise ekstra hashtag’ler vardı: #nomakeup #noediting.

Görüntülere bakmadan önce ve sonra, tüm katılımcılar araştırmacıların sorularını cevapladı ve anketleri doldurdu. Bu, görünüşleri ile memnuniyetlerini ölçmeye yardımcı oldu.

Fotoğraf: @kendalljenner

Araştırmacılar, ikinci gruptaki katılımcıların kendilerinden daha çok memnun olduğunu ortaya koydu. Araştırma, makyajlı ve ince görünümlü kadınların fotoğraflarının, sosyal medya kullanıcılarının kendilerini eleştirmelerine sebep olduğunu kanıtladı.

Peki, bu neden oluyor? Bu tür fotoğraflar gördüklerinde kadınlar neden kendilerini mutsuz hissediyor? Sebep şu ki, bu fotoğraflarla kendilerini kıyaslıyorlar. Araştırma sonucunda, ikinci gruptaki katılımcıların çok azının kendilerini makyajsız ve rötuşsuz fotoğraflarla kıyasladıklarını göstermiş.

Ayrıca araştırma, hashtag kullanarak sosyal medya kullanıcılarının dikkatlerinin daha çabuk çekilebileceğini söylüyor: bu sayede kıyaslama yapma sorunu daha az olabilir.

Güzellik, standartların çok dışında özel bir kavramdır. Bunu belirleyecek olan gözünüz, burnunuz veya ince beliniz olamaz. Kendi benzersizliğinize değer vermeye başlarsanız bu tür sorunlar yaşamaktan uzaklaşırsınız.

Fotoğraf: @bellahadid

İlgili Makaleler