Grip ve Nezleye Karşı Almanız Gereken Önlemler

Ani hava değişikliklerinin fazlaca yaşandığı kış mevsiminde, artan grip ve nezle gibi  rahatsızlıklarından birkaç basit önlemle kurtulabilirsiniz. Boğazınızdaki kaşınma ile birlikte gelen hastalık belirtilerini hissetmeye başladıysanız, önünüzdeki yirmi dört saat içerisinde uygulamanız gereken pek çok adım olacak demektir.

  • Sıvı Takviyesi Alın       

Havaların soğuması ile azalan sıvı tüketimini arttırmayı ihmal etmeyin. Çay, kahve gibi içecekler suyun yerini tutmazlar, bunları tüketmek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su gereksiniminin artmasına neden olur. Bu sebeple, su içmek için susamayı beklemeyin. Her gün en az on bardak su içmeye özen gösterin. Bol su, çay ve taze meyve suyu içmek hasta olduğunuzda vücudunuzun ürettiği mukusun incelmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede mikroplar vücudunuzdan hızlıca çıkabilir.

                          

  • Sıcak Bir Duş Alarak Rahatlayın

Sıcak nem, burun kanallarının temizlenmesini sağlar. Sıcak duş ile terleme sonrası vücudunuzdaki toksinlerden arınabilir ve tüm gerginlik hissinden kurtulup, gevşeyebilirsiniz. Duş sonrasında kullanacağınız tuz içerikli bir burun spreyi sizi tam anlamıyla rahatlatacaktır.

                             ​

  • Düzenli Uyuyun

Hasta olduğunuzda kendinizi toparlamanız için en iyi seçenek evde kalıp biraz dinlenmeniz olacaktır. Böylece vücudunuz tüm enerjisini rahatça virüslerle mücadele etmeye odaklayabilir. Düzensiz ve az uyuyanların vücut direnci zayıflar. Beyin, karaciğer, akciğerler hatta kasların bile sorunsuz çalışabilmesi için sıcaklığı kontrol edebilmesi ve hormonları salabilmesi gerekir. Uykusuz kalmak vücudun bunları yapmasını zorlaştırır.

                            

  • Tuzlu Suyla Gargara Yapın

Bir kap içerisinde yarım çay kaşığı tuz ve ılık suyu karıştırın, gargara yapın. Hazırladığınız solüsyon bakterilerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Tuz, boğazınızın dokularından fazla suyu çekerek iltihabı azaltacağından,yaptığınız gargara ile boğazınız temizlenir ve ağrı bir süreliğine bile olsa yatışır.

                             

  • Bir Kaşık Bal ile Öksürüğünüzü Yatıştırın

Antimikrobiyal olan bal boğazınızı kaplayarak ve öksürüğünüzü keserek rahatlamanızı sağlar. Çayınıza eklediğiniz ya da her gün bir kaşık yutarak tükettiğiniz bal vücudunuz için faydalı olacaktır.

                           

Hazırlayan: Gizem Aysel
 

İlgili Makaleler