Gülüşlerdeki Kusursuzluk

Diş bozukluklarını düzeltmek için kullanılan diş teli uygulamasına alternatif bu sistemi, Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Emel Yeşil Şahin’den dinledik.

Ortodonti yalnızca gülümseme estetiğini sağlamak için değil, aynı zamanda diş ve diş eti sağlığının korunması açısından da kritik öneme sahip. Çapraşık dişler yeterince temizlenmediğinde diş taşı birikimine, çürüklere ve hatta zamanla diş kayıplarına yol açabiliyor. Kapanış bozukluklarının tedavi edilmediği takdirde diş ve eklem sağlığının yanı sıra estetik ve konuşma, yemek yeme gibi fonksiyonel bozukluklara da sebep olabildiğinin altını çizen Dr. Dt. Emel Yeşil Şahin, son yıllarda yapılan araştırmalarda ortodontik tedavi gerektiren diş çapraşıklıklarının özellikle ergenlik döneminde özgüven kaybına ve sosyal ilişkilerin zedelenmesine yol açtığını da vurguluyor. Birçok insanın estetik kaygılar nedeniyle tedavi olmaya çekindiği diş çapraşıklığı neredeyse görülmeyen şeffaf plak kullanımını içeren Invisalign sistemiyle kolay ve hızlı bir şekilde tedavi ediliyor.

KISA SÜREDE, AĞRISIZ BİR TEDAVİ
Diş tellerinin çapraşıklıkların ve çene bozukluklarının tedavisinde uzun yıllar boyunca tek seçenek olduğunu hatırlatan Dr. Dt. Emel Yeşil Şahin, estetik tedavi yöntemlerinin son yıllarda ortodontik tedavide önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor ve ekliyor; “Şeffaf plak teknolojisinin öncüsü olan ve dünyada yaygın olarak kullanılan Invisalign sayesinde artık diş teli takmak zorunda kalmadan sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olmak kolaylaşıyor. Diş telleri ile aylarca doktor kontrolüne giderek kaydedilen gelişimi Invisalign ile daha kısa sürede ve ağrısız şekilde elde etmek mümkün. Üstelik tel kullanımındaki yeme içme kısıtlaması da olmadan.”

YEME İÇME ALIŞKANLIKLARI ETKİLENMİYOR
Daha önceki yıllarda çoğu zaman yetişkinler tarafından tercih edilen Invisalign tedavisinin günümüzde özellikle pandemi döneminde, tedavisinin aksamasını istemeyen çocuk ve gençler tarafından da tercih edildiğini belirten Dr. Dt. Emel Yeşil Şahin; çocuklara yönelik Invisalign First tedavisinin süt dişleri ve daimi dişlerin bir arada bulunduğu karma dişlenme dönemindeki çocuk hastalar için özel olarak geliştirildiğini söylüyor. Invisalign Teen ise tellerinin görünümünden rahatsızlık duyan ergenlik dönemindeki çocukların; yaşam tarzlarını, yeme-içme alışkanlıklarını, spor ve günlük aktivitelerini kısıtlamadan tedavi olabilmelerine olanak sağlıyor.

ÖNGÖRÜLEBİLEN TEDAVİ SONUÇLARI
Invisalign tedavisinin bir diğer avantajının tedavi sonucunda diş ve gülümsemenin nasıl görüneceğini önceden bilebilmek olduğunu söyleyen Yeşil Şahin; “Bunu ölçü almaya gerek kalmadan ağız içi taramanın dijital olarak
yapılmasına ve verilerin dijital olarak saklanmasına olanak tanıyan ağız içi tarayıcılar sayesinde yapıyoruz. Sonrasında hastaya tedavinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gösterildiği simülasyonlar oluşturuyoruz. Tedavi sonucunun hastaya gösterilmesi ve ortodonti uzmanınız tarafından onaylanması sonucunda şeffaf plaklar hastamıza özel olarak üretilip tarafımıza gönderiliyor” diye ekliyor.

ONLINE MUAYENE İMKANI
Tedaviye başladıktan sonra şeffaf plakların ortalama yedi ile 10 günde bir değiştirilmesiyle dişlerde değişimlerin başladığını belirten Yeşil Şahin, ideal tedavi sonuçlarına ulaşabilmek için plakların yeme-içme ve diş fırçalama dışında günde en az 20-22 saat düzenli kullanımını tavsiye ediyor. “Bu sistemde kontroller aylık ya da iki aylık sürelerde yapılabiliyor. Hatta içerisinde bulunduğumuz COVID-19 salgını gibi özel durumlarda bu süreci daha da uzatmak ve bu kontrolleri online görüşmelerle de yapabilmek mümkün. Nitekim pandemi sürecinde en şanslı hastalarımız sanal hasta takibi ve online muayene yapabildiğimiz Invisalign hastalarımız olmuştur,” diyerek tedavinin dijital seyrinin doğurduğu avantajları da hatırlatıyor.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

İlgili Makaleler