Herkesin Dior’u Hala Çok Sevmesinin Bir Sebebi Var

Christian Dior feminen güzellik, klasik, zamansız moda ile eş anlamlı. 1940’lı yıllara dayanan Fransız markası kokteyl partisine uygun bir elbise, haute couture ya kırmızı halı elbisesi olsun, dünyanın her yerindeki kadınlara girdikleri ortamdaki herkesin dikkatini çekecek en güzel kıyafetleri sunuyor.

Christian Dior’un kendi adını taşıyan markası aynı zamanda zamanın testinden geçmiş, kapılarından giren her yaratıcı liderle birlikte gelişen bir marka. Moda evi, sektördeki en inanılmaz yeteneklerden bazılarına ev sahipliği yaptı ve gelecek yıllarda da bunu yapmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Christian Dior’un tarihini ve markanın bugünkü haline nasıl dönüştüğünü keşfetmeye hazır mısınız?

Her Şey Nasıl Başladı? 
1946’da yaratılmış olmasına rağmen, Christian Dior markasının 1947’de başladığını söylüyor çünkü moda evinin ilk koleksiyonu o zaman çıktı. Christian Dior, markayı Paris’te 30 Avenue Montaigne’de kurdu. Christian Dior’un ilk koleksiyonunun 12 Şubat 1947’de sergilenmesi markanın oluşturulmasından itibaren üç aydan kısa sürdü.

Dior’un derin bir sanat sevgisi vardı ve hatta modaya girmeden önce Fransa’da bir sanat galerisi işletiyordu. Büyük Buhran sırasında galerisini kapattıktan sonra moda tasarımcısı Robert Piguet ve ardından modacı Lucien Long ile çalıştı. Dior, kendi çalışmasının sergilenmesine hazırdı, bu da onu 1946’da kendi moda evini yaratmaya iten şeydi ve böyle Christian Dior markası doğdu.

Dior ‘New Look’ 
Christian Dior’un ilk şovunda ‘New Look’ koleksiyonunu sundu. Koleksiyonun arkasındaki düşünce II.Dünya Savaşı’nın sonunu göstermekti. Sahnede dar bel detayları ve daha kısa dalgalı etekler vardı. Görünümler gösterişliydi, her elbisede ortalama 20 yard kumaş kullanıyordu. Christian Dior’un tasarımları, tek kelimeyle, o dönem için devrim niteliğindeydi ve en çok aranan ve beğenilen moda evi olarak endüstriye hızlı bir giriş yapmasını sağladı.

Yıldızlar Christian Dior’a akın etti; Rita Hayworth’tan Margot Fonteyn’e kadar herkes, zamanının ötesinde olan bu ‘New Look’ koleksiyonunda kendilerine kıyafet istiyordu. Elbiselerini bu kadar yüksek profilli kadınlar giyerken, markanın bu kadar hızlı büyümesi ve terzilik tarihindeki en ikonik markalarından biri olarak kendini pekiştirmesi elbette hiç şaşırtıcı değil.

Dior Dünyaya Açılıyor
Christian Dior oldukça hızlı bir şekilde küreselleşti. New York City’deki Fifth Avenue ve 57th Street’te 1948’de açılan mağaza ve küresel lansmanla birlikte genişletilmiş bir koleksiyon da geldi. Dior, kız kardeşine adadığı Miss Dior’u tanıtarak parfüm ile işe başladı. Dior, ‘New Look’ çizgisini sürdürmek için markasının tüm moda deneyimini sağlaması gerektiğini de bu sıralarda fark etti. Bu, aksesuarlar için Dior adını lisanslamak anlamına geliyordu. Şimdi, Christian Dior kadını ‘New Look’ ile baştan ayağa paltolara, ayakkabılara, şapkalara ve diğer her parçaya sahip olabilirdi.

Christian Dior markası büyümeye devam etti ve Dior, zamanın en büyük yıldızlarını giydirdi. Alfred Hitchcock’un Stage Fright filmindeki rolü için Marlene Dietrich’i bile donattı. Tasarımları, 40’ların sonlarında ve 50’lerin başında birçok yıldızın dolabında bir demirbaş haline geldi.

Yves Saint Laurent ile Kesişen Yollar
Genç ve hevesli Yves Saint Laurent, 1955’te 19 yaşındayken Christian Dior ile çalışmaya başladı. Moda evinde Dior’un asistanı olarak başladı, ama şirketin arkasındaki yaratıcı dehanın, genç Fransız’daki potansiyeli fark etmesi uzun sürmedi.

Dior, 1957’de Saint Laurent’in annesiyle buluşup, zamanı geldiğinde markada onun yerini oğlunun doldurmasını istediğini söyledi. Saint Laurent o zamanlar sadece 21 yaşında olmasına rağmen, modaya olan bakışı ve yaratma yeteneği Dior için yeterince büyüleyiciydi.

Christian Dior’un Vedası
Dior 1957’de kalp krizi geçirerek hayata veda etti. Tasarımcı henüz 52 yaşındaydı ve tüm moda dünyası, sektördeki bir ikonun çok genç kaybedildiğini hissederek hüzne boğuldu. Dior’un ölümünden sonra markanın yoldan sapmasını önlemek için Saint Laurent Sanat Yönetmeni olarak görev aldı.

21 yaşındaki Saint Laurent, Dior’un mirasını sürdürdü ve orijinal yaratıcı vizyonunu büyük ölçüde korudu. Bununla birlikte, markayı daha yumuşak bir silüete getirmeye, kıstırılmış belleri gevşetmeye ve yapının bir kısmını serbest bırakmaya çalıştı. Sektör, Christian Dior markasına bir başkasının liderlik etmesi istediği için Saint Laurent 1960 yılında Fransız ordusunda hizmete çağrıldığında, markadan kolayca ayrıldı.

Dior’un Etkileyici Yaratıcı Liderleri ve LVMH 
Yves Saint Laurent’ın markadan ayrılmasının ardından Marc Bohan gemiye katıldı. Christian Dior’un klasik konseptini aldı ve onu biraz düzene sokarak 1960’lara getirdi, bu da ona Christian Dior görünümüne sadık kalarak daha modern bir dokunuş sağladı. Dümendeki Bohan’la, Christian Dior bir kez daha, her yerde kadınlar tarafından sevilen ve hala kurucusunun köklerine dayandığını hisseden feminen marka haline geldi.

Bohan on yıldan fazla bir süre Christian Dior ile kaldı ve markayı oluşturmaya, uluslararası alanda daha da başarılı hale getirmeye devam etti. Hazır giyim ve bebek kıyafetlerini piyasaya sürerek Christian Dior’u her zamankinden daha erişilebilir hale getirdi. Londra ve Hong Kong gibi şehirlerde mağazalar açılmaya başlandı ve Christian Dior moda dünyasının zirvesine çıktı.

Bununla birlikte, 1978’de markayı denetleyen Boussac Group, iflas başvurusu yaptı. Christian Dior, LVMH Moët Hennessy’nin arkasındaki milyarder Bernard Arnault tarafından satın alındı. Arnault, Christian Dior’un başına geçtiğinde, başkan, CEO ve genel müdür rollerini üstlendi. LVMH’ye dahil edilmesine rağmen, Christian Dior kendi etkileyici bağımsız markası olmaya devam etti.

Bununla birlikte, yeni yönelimle, Gianfranco Ferre 1989’da Stilist Yönetmen olarak işe alındı ve sadece Haute Couture’e giriş yapmakla kalmadı, aynı zamanda Christian Dior Couture’ü tamamen tasarlayarak Christian Dior markasına yeni bir dalga getirdi. Ferre, markaya daha önce gördüğünden daha rafine bir görünüm içeren kendi stil anlayışını getirerek Dior’u bir başka seviyeye yükseltti.

John Galliano ve Dior Saddle Çanta
Ferre’nin görev süresinden sonra, John Galliano görevi Kreatif Direktör olarak devraldı. Christian Dior’u yeni milenyuma taşıdı ve Galler Prensesi Diana dahil hayal edebileceğiniz her yıldıza sadece kıyafet sunmakla kalmadı, başyan ayağa büyüleyici bir gardırop sundu. Christian Dior markası için temel bir ürün haline gelen Galliano’nun ‘saddle’ çantaları hemen hemen herkes arasında popülerdi. Yine de Prenses Diana’nın favorisi, Galliano’nun daha sonra Diana’nın onayıyla Lady Dior adını verdiği bir çantaydı.

Raf Simons Sahnede
Galliano’nun Christian Dior için vizyonu, kendisinden önce gelen yaratıcılardan çok farklıydı. Bazıları tarafından benimsenmesine rağmen, çoğunluk tarafından sevilmiyordu ve 2011’de markadan ayrıldığında, Raf Simons görevi devraldı. Görünüşe göre Christian Dior’u köklerine biraz daha yaklaştırmaya çalıştı. Kreasyonları, klasik Christian Dior’u anımsatan daha sade ve kadınsıydı.

Maria Grazia Chiuri Dümene Geçiyor
Christian Dior, 2016 yılında modaevi ilk kadın Kreatif Direktör’ünü işe aldığında tarih kitaplarına damga vurdu: Eski Valentino’lu Maria Grazia Chiuri işe alındığında -kadın markasının dümenindeki ilk kadın olduğu için- kesinlikle baş döndürse de, bunun bir tartışma olmasını sevmedi. 2018’de şunları söyledi: “Sanırım, insanlar bir yeteneğim olduğunu fark etmiyorlar. Kadın olduğum için burada değilim, yaptığım işte iyi olduğum için buradayım.”

Chiuri, Christian Dior’a kadın dokunuşu katarak meşhur feminist merkezli çizgisini yarattı ancak yönü hala Dior’un yıllar önce yarattığı çizgiyle aynı çizgide hissediliyordu. Kendisinden önce gelen tüm erkekler moda konusunda son derece yetenekli olmalarına ve kadınlar için güzel giysiler yaratmalarına rağmen, Chiuri devralıncaya kadar marka kadınlığı tamamen kucakladığını ve modern kadınla bütünleştiğini hissettirmemişti.

Dijital ve Dior 
Covid-19 nedeniyle, birçok moda evi 2020’de defilelerini yeniden hayal etmek zorunda kaldı. Fiziksel defile gerçekleştirmek yerine filme alınmış ve canlı yayınlanan sunumlara geçti. Dior da bu listenin bir parçasıydı. Kim Jones’un 2019’dan beri Kreatif Direktörlüğünü yaptığı Dior Homme, oyuncak bebek boyutunda bir Couture koleksiyonu oluşturmanın yanı sıra, sanal pist aracılığıyla Pre-Fall 2021 koleksiyonunu sergiledi. Markanın kıyafetlerini bu şekilde göstermeye devam edip etmeyeceğini sadece zaman gösterecek.

İlgili Makaleler