H&M’den Innovation Science Story: Bilimin Güzelliğine Bir Övgü

H&M’in yeni inisiyatifi Innovation Stories’in başlangıç koleksiyonu olan Science Story, bilim ve inovasyonun önemine vurguda bulunuyor. Koleksiyon, sürdürülebilirliğin sınırlarına meydan okuyan ilham verici düşünürleri, araştırmacıları ve bilim adamlarını kutluyor. Science Story koleksiyonu, H&M ile tekstil sektörünün gelişiminde öncü olan parlak zihinler arasındaki iş birliğini onurlandırıyor.

Bu nedenle, son teknolojiyle üretilen kumaşlar ve süreçler baştan sona çok önemli ve koleksiyonun çok yönlü silüetlerinde, abartılı oranlarında ve cesur, modern tasarımlarında yer alıyor. Buna paralel olarak, büyük ebatlı kıyafet etiketleri ve açıklamalı tasarımlar her bir parçanın bilim hikayesine şeffaflık sağlıyor. Erkek koleksiyonunda modern eşofman altı ve sweatshirt de bulunuyor. Science Story İlkbahar-Yaz 2021 koleksiyonu seçili mağazalar ve hm.com‘da satışa sunuldu.

“Bu koleksiyonda, müşterileri bu tasarımların arkasındaki parlak sürdürülebilirlik hikayesine yaklaştırmak istedik. Her parça, bilim adamlarının ve inovasyon liderlerinin yıllarca çalışarak elde ettiği hayranlık uyandıran malzemelerden üretildi. Science Story koleksiyonu bu yolculuğun güzelliğini kutluyor,” diyor H&M Kreatif Danışmanı Ann- Sofie Johansson.

Vakit kaybetmeden bu yeni girişimi daha detaylı öğrenmek adına kendisine sorularımızı soruyoruz. 

  • Innovation Stories konsepti nasıl doğdu?

Innovation Stories, H&M’in sürdürülebilir deneyselliğin çekirdeği. Bu konsept olumlu değişim yaratmaya yardımcı olan çığır açan teknolojileri ve fikirleri sergilediğimiz yer.. Innovation Stories ile sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı ve çağdaş moda ile beslenen hikayeleri daha sık anlatabileceğiz.
 

  • Gardırobunu daha sürdürülebilir hale getirmek isteyenlerin hangi noktalara dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Farklı insanlar için farklı başlangıç noktaları olacağını düşünüyorum. Bazıları sürdürülebilirlik yolculuğuna sürdürülebilir kaynaklı üretim veya tekniklerle ilgilenerek başlayabilir. Bazıları daha az sıklıkta alışveriş yaparak halihazırda sahip olduklarına da özenli davranabilir. Herkes için seçeneklerimiz olduğundan ve bir eğitim alanı sunduğumuzdan emin olmak istiyoruz, böylece müşteriler gardıroplarını nasıl daha sürdürülebilir hale getireceklerini öğrenebilirler.
 

  • Sürdürülebilir parçalar tasarlarken tasarım anlayışınızda farklılıklar oluyor mu? Eğer oluyorsa bunlar nasıl farklılar?

Kendi başına belirgin farklılıklar yok, ancak bu koleksiyonu tasarlamaya biraz farklı yaklaştık. Kumaşlar odak noktası olduğu için, bu sürdürülebilir kaynaklı kumaşları ve yeniliklerini vurgulayan şekiller, renkler ve tasarım özellikleri yaratmak istedik. Bu nedenle keskin silüetler ve canlı renk tonları göreceksiniz.
 

  • Koleksiyon bize tam tamamlanmış bir gardırop sunuyor, aksesuarlar ve giysiler geri dönüştürülmüş malzemelerden tasarlanıyor. Sürdürülebilir aksesuar tasarımının en önemli parçası sizce nedir? Neden?

Bu koleksiyondaki aksesuarları çok seviyoruz; oldukça çarpıcılar! Bence önemli olan birinin diğerinden ödün vermemesini sağlamak. Geri dönüştürülmüş malzemelerin stil ve his ile birlikte çalışması gerekir. Örneğin, kolyedeki koyu turuncu ve kıvrımlı şekiller, bu koleksiyonla canlandırıcı derecede cesur bir parça oluşturmak için geri dönüştürülmüş asetatla mükemmel bir şekilde çalışıyor.

Yıllar içinde, H&M tasarım ekibi, sürdürülebilir kaynaklı malzemeler yaratmanın arkasındaki büyüleyici gelişmeler ve çalışmaları takip ederek bilim insanlarıyla harika bir ilişki kurdu. Deneyimlerinde şiirsel bir yön var ve sürdürülebilir modayı demokratikleştirmek ve olumlu bir geleceğe öncülük etmek için ortak bir düşüncede buluşuyoruz. Bu koleksiyonda kullanılan, ileriye dönük sürdürülebilir kaynaklı malzemelerle kendimizi buna adadığımızı göstermek istedik,” diyor H&M Konsept Tasarımcısı Ella Soccorsi. Kendisiyle tasarım sürecinin detaylarına dair bir sohbete başlıyoruz. 

  • Science Story koleksiyonunun tasarım süreci nasıl geçti?

Bir eğitim fırtınası! Bu yenilikçi yaklaşım ve materyaller ile çalışırken en harika deneyimi yaşadık. İkimiz için de bir öğrenme serüveniydi; her iki taraf birlikte nasıl yaratılacağını ve tasarlanacağını buldu. Genel olarak, bilim insanlarının yanında moda öncüsü parçalar yaratmak gerçekten hayranlık uyandırıcıydı.
 

  • Gardırobunu daha sürdürülebilir hale getirmek isteyenlerin hangi noktalara dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bireyin kendisini için neyin uygulanabilir ve gerçekçi olduğunu bilmesine inanıyorum, ancak sürdürülebilir kaynaklı kumaşlar harika bir başlangıç noktası. Bu koleksiyonu yapmamızın nedenlerinden biri de bu. Sürdürülebilirliği benimsemeye hevesli müşteriler, koleksiyonda kendisini bulacak. Aynı zamanda, bugüne kadar sürdürülebilirlikten yararlanmamış müşteriler, harika parçaları olduğu kadar yenilikçi malzemeleri de keşfedebilirler.
 

  • Sürdürülebilir parçalar tasarlarken tasarım anlayışınızda farklılıklar oluyor mu? Eğer oluyorsa bunlar nasıl farklılar?

Malzemeler nedeniyle tasarım sürecine biraz farklı yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda, çok fazla deneme yanılma oldu. Bu malzemelerin belirli şekiller veya silüetlerde nasıl göründüğünü keşfettik ve bazı durumlarda, umduğumuz gibi olmadığı için birkaç parça çizim tahtasına geri dönmek zorunda kaldı. Ancak değişime öncülük ettiğinizde olan budur; siz deneycilersiniz!
 

  • Sürdürülebilir kaynaklı en yeni malzemeleri dünyaya tanıtan bir girişimden bahsediyoruz. Bu kaynakları keşfetme süreci hakkında bize detaylı bilgi verebilir misiniz?

H&M Vakfı, 2015 yılında Küresel Değişim Ödülü’nü başlattı. Ödül, dünyanın her yerinden yenilikçileri ve girişimcileri fikirlerini sunmaya davet ediyor ve bu platform aracılığıyla genellikle parlak beyinler keşfediyoruz. Burası bir ilham merkezi. Bazı durumlarda, girişimcileri araştırdığımızda, onları H&M dünyasına girmeye tam olarak hazır olmadan bulabiliyoruz. Bu yüzden onları destekliyor ve birlikte büyüyoruz. Sonunda bunun gibi koleksiyonlar üzerinde iş birliği yapıyoruz! Sevgi ve heyecan karşılıklı paylaşılıyor.

Science Story İlkbahar-Yaz 2021 koleksiyonu seçili mağazalar ve hm.com‘da sizi bekliyor! 
 

RÖPORTAJ TUĞÇE N. GÜRSOY

İlgili Makaleler