İyi Bir Uyku için Öneriler

Yeterli ve kaliteli uykunun sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmiyor. Araştırmalar iyi bir uykunun vücudu her şekilde beslediğini söylüyor. Düzenli bir şekilde biyolojik saate göre uyumak, bedeninizin yeniden restore  edilmesini sağlıyor. Vücudunuzu sağlıklı tutmak için, düzenli uykuyu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz oldukça önemli.
Ancak uzun zamandır yatağa girdiğinizde bir türlü uyuyamıyor ve bu durumun sizi olumsuz etkilediğini mi düşünüyorsunuz? Zihninizi arındırmak ve yatağa sakin bir şekilde girmek için kendinize bir uyku ritüeli oluşturabilirsiniz.

 

  • Yastığınıza sizi sakinleştiren ve rahatlatan papatya, lavanta gibi kokular sıkabilir ya da yastık spreyi kullanabilirsiniz.
  • Sevdiğiniz ve sizi sakinleştirdiğini düşündüğünüz herhangi bir şarkı eşliğinde meditasyon yaparak gevşeyip, uykuya dalmayı deneyebilirsiniz. 
  • Yatıştırıcı etkisi ile çabucak uykuya dalmanızı sağlayacak olan papatya çayını içerek daha kolay uyuyabilirsiniz.
  • Kendinize bir uyku programı hazırlayarak kendi uyku düzeninizi yaratabilirsiniz. Her gün aynı saatte uyuyup, aynı saatte uyanmaya çalışın. 
  • Öğleden sonra kafein almamayı deneyin. Kafein, on saat boyunca sisteminizde kalabilir. Bunun yerine bol bol su tüketebilirsiniz.
  • Eğer geç saatte egzersiz yaparsanız, uyuma konusunda zorluk çekersiniz. Egzersizinizi daha erken bir saatte yapmaya özen göstermeye özen gösterebilirsiniz.
  • Yapılan araştırmalara göre, özellikle akşam alkol alan kadınların, alkol alan erkeklere oranla daha sık uykularının bölündüğü saptandığı için uykunuzu kaçırabileceğini düşünerek, uyumadan üç saat önce alkol almaktan kaçınabilirsiniz.
  • Beslenmenize dikkat edin. Sindirimi zor olan yiyecekler sizi rahatsız edeceği için rahat uyumanıza engel olacaktır. Daha hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Eğer gece acıkır ve yeme krizine girerseniz, yatmadan bir saat önce bir bardak tarçınlı süt içmek size iyi gelecektir, deneyebilirsiniz.
  • Yaşadığınız ortamdaki gürültünün sizi etkilemesine izin vermeyin. Kulak tıkaçlarıyla uyumak size göre değilse, uyuduğunuz ortamı değiştirin ya da kulaklıklarınızı takıp dinlendirici bir müzik eşliğinde, dışarıda olup bitenden bağımsız şekilde uyuyabliirsiniz.
  • Mineral seviyesini arttırarak kaygıyı azalttığı iddia edilen magnezyumdan destek alın. Dört hafta boyunca her gece yatmadan önce alacağınız magnezyum takviyesi ile daha rahat uykuya dalabilirsiniz.
  • Araştırmalar altı saat uyuyan insanların susuzluk yaşama oranının, sekiz saat uyuyanlara göre daha fazla olduğunu belirtiyor. Daha çok uyumanın anahtarı, sadece bir bardak su içmek olabilir. Gün içerisinde bol bol su içmeye özen gösterebilirsiniz.
  • Yatmadan önce sıcak bir şeyler içmek, vücut sıcaklığını biraz yükseltir. Ancak ardından vücudun soğumaya başlaması ile uykuya dalmak kolaylaşacaktır. Deliksiz bir uyku için etkili olan sıcak içeceklerden faydalanabilirsiniz. Özellikle zerdeçal, süt ve bal kullanarak kendinize özel sıcak içecek karışımını hazırlayabilirsiniz. Bu karışım stresinizi yatıştırarak, uykuyu tetikleyecektir.
  • Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormondur. Karanlık bir odada yatmak uykuya dalmanızı kolaylaştırır ve melatoninin salgılanmasını sağlar.  Eğer odanız aydınlık ise rahatça uyumak için göz bandı kullanabilirsiniz. Vücudunuz kaliteli bir uyku ile yenilenecektir.

Zerdeçal
Antienflamatuvar özelliği ile daha hızlı uyumanıza ve tazelenmiş bir şekilde uyanmanıza neden olur.
 
Bal
Balın içerisinde bulunan glikoz, uyanıklığa neden olan öreksin hormonunun azalmasına neden olur ve bu durum uyumayı kolaylaştırır.
 
Süt
Amino asit türü olan triptofan içeren süt yorgunluk hissini atmanıza yardım eder, rahatça uykuya dalmanızı sağlar.
 

İlgili Makaleler