Kedi Dostunuzun Daha Mutlu Olması için Bunlara Dikkat Edin

Tüylü dostlarımızdan kedilerin kalbimizdeki yeri bambaşka. Onların mutlu olması bizim mutlu olmamız demek. Kedilerin mutluluğu da aslında her canlı gibi sağlıklarıyla doğru orantılı. International Cat Care’in gerçekleştirdiği uluslararası araştırma, kedi sahiplerinin %40’tan fazlasının kedilerini sağlık kontrollerine götürmediğini gösteriyor. Oysa, hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve etkisinin azaltılması için yetişkin kedilerin yılda en az bir kere, yavru kedilerin ise çok daha sık aralıklarla veteriner hekim tarafından sağlık kontrollerinden geçirilmeleri gerekiyor.  

  • Eğer tercih ettiğiniz yaş ve kuru mamalar kalite ve içerdikleri besin değerleri açısından yetersiz ise bu durum ilerde kedinizin karaciğer ve böbreklerinde ciddi sağlık sorunları oluşmasına sebep olabilir. 
  • Su şelalesi kullanmıyorsanız, su kabınızı günlük olarak temizlemeli ve kedinizin suyunu günde en az iki kere değiştirmelisiniz. 
  • Hijyen söz konusu olduğunda kedinizin ağız ve diş sağlığına da dikkat etmeniz gerekiyor. Kedinizin dişlerini düzenli olarak dişlerini fırçalamanızı öneriyoruz.  

Kedi sahiplerinin farkındalığını arttırabilmek ve kedilerin daha sık sağlık kontrollerinden geçirilmelerini teşvik edebilmek amacıyla, kedi ve köpek beslenmesinde dünyanın önde gelen şirketi Royal Canin, İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET) ve Küçük Hayvan Veteriner Hekimler Derneği (KHVHD) program ortaklığında, 15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında “Kedinizi Veteriner Hekime Götürün” kampanyasını hayata geçiriyor. 

Veteriner Hekim Seçimi ve Sağlık Kontrollerinin Önemi
Kedi sağlığı evde başlar, klinikte devam eder. Her şeyden önce veteriner hekim seçiminin önemini vurgulamak istiyoruz. İyi bir veteriner hekim hem kedinizin sorunlarına doğru teşhisleri koyarak onun hayat kalitesini yükseltecek hem de endişelerinizi anlayarak ihtiyacınız olan desteği size sunacaktır. 

Kedinizi Veteriner Hekime Götürürken Dikkat Etmeniz Gerekenler 
Kedi sahiplerinin %66’sı kedilerini veteriner hekime götürmek daha kolay olsaydı bunu daha sık yapacaklarını belirtiyor. Bu sürecin zorluklarını hem kendiniz hem de kediniz için en aza indirmeye ne dersiniz? Sizin için birkaç ipucumuz var: 

  • Kediniz için sağlamlığından emin olduğunuz bir taşıma çantası seçerek işe başlayabilirsiniz. Yolculuk esnasında taşıma çantasını sallanıp sarsılmaması ve kedininzin gerilmemesi için arabaya güvenli bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Yoldayken kedinizi asla arabanın içinde serbest bırakmayın. 
  • Kedinizin taşıma çantasına aşina olması oldukça önemli bir detay, bu yüzden taşıma çantasını evinizde kedinizin görebileceği ona alışabileceği bir yerde muhafaza etmeyi deneyebilirsiniz. 
  • Veteriner kliniğine girdiğinizde taşıma çantasının ön tarafının size dönük olmasına dikkat edin, tüylü dostlarımız böyle bir ortamda birbirleriyle göz göze geldiğinde gerilebilirler. Önerileriyle bu süreçte hayvan dostlarının yanında olan Royal Canin bekleme salonunda taşıma çantasının üstüne örttüğünüz havluyu kaldırmamanızı tavsiye ediyor. 

Kedi sahiplerinin farkındalığını artırabilmek ve kedilerin daha sık sağlık kontrollerinden geçirilmelerini teşvik edebilmek amacıyla,  kedi ve köpek beslenmesinde dünyanın önde gelen şirketi Royal Canin, 15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyasını hayata geçiriyor. Bu kampanya evcil hayvan sahiplerini kedileri için düzenli sağlık kontrolleri planlamaya teşvik ediyor, koruyucu hekimlik uygulamalarının önemi konusunda farkındalık yaratmayı ve kedilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor. Kedi sahiplerinin bu süreçte ihtiyaç duyabileceği her türlü bilgi ve bakım önerisini, kampanya için yaratmış olduğu kedimklinikte.com websitesinde bir araya getiren Royal Canin, site üzerinden, kedi sağlığı, bakımı ve klinik ziyaretlerinde dikkat edilmesi gerekenleri hayvan sahiplerinin bilgisine sunuyor.  Hayvan sahipleri aynı zamanda, kedi psikolojisi, davranışları ve hayvan beslenmesine dair doğru bilinen yanlışları da web sitesinde yer alan videolar aracılığıyla keşfedebiliyor. Kampanya kapsamında sokaklarda ve bakımevlerinde yaşayan hayvanları da unutmayan Royal Canin, #kedimklinikte etiketiyle sosyal medyada yapılacak her paylaşım karşılığında bir kg mama bağışını bakımevlerine ulaştırma taahhüdünde bulunuyor.

Royal Canin Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu, “Hayvanlar için daha iyi bir dünya sağlama amacımız kapsamında hayata geçirdiğimiz bu farkındalık kampanyası ile birlikte, kedilerin yavruluk döneminden itibaren düzenli veteriner kliniği ziyaretlerine başlamasını teşvik etmek istiyoruz. Bu düzenli kontroller sayesinde hayvan sahiplerinin kedi sağlığı, bakımı ve beslenmesine yönelik veteriner hekimlerden edineceği uzman bilgiler, kedilerimize uzun ve mutlu bir yaşam için en iyi şansı verecektir” diyor ve ekliyor, “Hayvanlar kendileri adına konuşamıyor, bu nedenle onların yaşam kalitesinin artırılması bizlerin sorumluluğu. Kampanyamız ile koruyucu hekimlik ve önleyici sağlık hizmetlerinin, hayvan dostlarımızın sağlığı üzerindeki önemini vurguluyoruz. Özellikle bu hareketi kediler için hayata geçiriyoruz; çünkü kediler doğaları gereği hastalık semptomlarını ya göstermiyorlar ya da hastalıkları kritik noktaya ulaştığında gösterme eğilimlerine sahipler. Sonuç olarak, hayvan sahiplerinin, semptomları keşfetmesi gecikebiliyor. Düzenli sağlık kontrolleri, bu nedenle kedi sağlığı ve refahı için oldukça kritik önemde. Düzenli sağlık kontrolleri ile hastalıklar oluşmadan önüne geçebilmeyi ve bir hastalık söz konusu ise, hastalık ilerlemeden müdahale edebilmeyi amaçlıyoruz. Bunun için de, tüm kedi sahiplerini kampanyamızda buluşturuyor; veteriner odaları, dernekleri ve ülkemizdeki veteriner hekimler ile tek ses, tek yürek olarak ‘Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün’ çağrısında bulunuyoruz.”


Kedi sahibi olmanın eşsiz bir deneyim olduğu konusunda hemfikiriz. Fakat bu deneyim beraberinde birçok sorumluluk da getiriyor. Onlarla yaşarken daima kedinizin sağlık ve sıhhatini düşünmeli, bunu pekiştirecek uygulamaları hayata geçirmeniz gerekiyor. 
Royal Canin’in hazırladığı dünyayı daha iyi bir hale getiren tüylü dostlarımıza karşı sorumululuklarımızı layığıyla yerine getirmemize yardımcı olan “Sorumlu Hayvan Sahipliği” rehberine göz atarak konuya dair daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Sorumlu Hayvan Sahipliği Nedir? 
Bakımı üstlenilen hayvanların hayatları boyunca ihtiyaçlarının karşılanarak iyi bir yaşam geçirmelerini garantilemek sorumlu hayvan sahiplerinin bilincinde olması gereken ilk ve en genel kural olarak karşımıza çıkıyor. Sahip olduğumuz hayvanlarımıza iyi bir bakım sunamamamız, onların sağlık ve esenlikleri üzerinde doğrudan bir etki oluşturarak tüylü dostlarımızın zarar görmesine sebep olur. 
Hayvan sahipliği, ciddiye alınması gereken önemli bir taahhüttür. Doğru bilgi ve tutarlı bir adanmışlık doğrultusunda bir evcil hayvan sahibi, keyifle zaman geçirebileceği, mutlu, sağlıklı, iyi huylu ve sevgi dolu bir aile bireyi kazanmış olacaktır. 

Mama Seçimi
Kedinizin sağlıklı ve mutlu olması için elbette seçtiğiniz mamanın da yüksek kalitede olması lazım. Kedinizi belirlediğiniz saatlerde, kilosuna uygun olarak ayarlanan miktarda mümkünse plastik olmayan mama kapları kullanarak beslemelisiniz. Ayrıca mama kabının yere sıfır olmamasına dikakt etmelisiniz. Özel olarak tasarlanan standlardan edinerek kedinizin fizyolojik yapısına daha uygun pozisyonda yeme eylemini gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Suyun Önemi
Tıpkı mama gibi kedinizin suyu da onun hayati dengesi için oldukça önemli. Kediler doğaları gereği akan suyu her zaman daha ilgi çekici bulmuşlardır bu anlamda onların su ihtiyacını karşılamak için su şelaleri edinebilirsiniz. Mümkünse birden fazla su şelalesi veya kabını evinizin farklı köşelerine koyarak onlara suya ihtiyaç duyduklarını hatırlatabilirsiniz. 

Yaşam Alanı
Yaşadığınız evi kedinize uygun hale getirmeniz onlar için çok önemli. Kedi sahiplenmeden önce düşünülen bir diğer konu koltuk kenarlarının, sandalye minderlerinin tırmalanmasına karşı nasıl önlemler alınabileceği. Aslında bunun da çok basit bir çözümü var: Kedinize tırmalayabileceği alanlar yaratmalısınız. Esneme hareketleriyle birleştirdikleri tırmalama rutinlerini gönüllerine göre yapabilmeleri için kedilerinize tırmalama tahtalarından veya evlerinden alabilirsiniz. Alacağınız tahtanın minimum 90 cm olmasına dikkat etmelisiniz. 

Aktivite Zamanı
Bunun yanı sıra kedinizin eğlenmesi ve kendisini mutlu hissetmesi için ona oyuncaklar almayı ihmal etmeyin, kedi tünelleri veya doğalarını onurlandıran avcılık içgüdülerini uyandıran ve onları tatmin eden oyuncaklara da göz atabilirsiniz. Elbette her şeyden önemlisi ona vakit ayırmanız. Her gün kedinizi taradıktan sonra onunla çeşitli oyunlar oynayabilir, sevginizi gösterebilirsiniz. 

İlgili Makaleler