Koşuya Başlarken Bilmeniz Gerekenler

Her yerde yapılan bir spor olduğu için çok fazla kişinin tercih ettiği koşu sporuna ilgi duyuyorsanız ve başlamayı düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız..

  • Sağlık Kontrolü 

Eğer daha önce hiç koşmadıysanız, size zarar verebilecek herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığından emin olmalısınız. Öncelikle doktorunuza görünerek koşmanız için bir engel olup olmadığını öğrenmelisiniz. Aynı zamanda doktorunuz size koşu hakkında birkaç tavsiyede de bulunabilir.​

  • Doğru Ayakkabı Seçimi

Koşu için ayaklarınızı en rahat hissedebileceğiniz ve ayak sağlığına en uygun olan ayakkabıyı bulmanız gerekecek. Unutmamanız gerekir ki, bazen koşu ayakkabılarının normal ayak numaranızdan biraz daha büyük olması iyi olabilir. 

  • Kısa Mesafe Koşuları 

Eğer koşuya yeni başladıysanız, kendinize ilk başlarda rekabetten uzak bir koşu yarışması bulabilirsiniz. Bu tür yarışmalar, işinizi biraz daha ciddiye almanıza ve koşudan yabancılaşmamanıza yardımcı olabilir. 

  • Plan Oluşturma 

Birçok yerden, kendinize bir koşu planı edinebilirsiniz. Haftanın hangi günleri, hangi saatlerde ne kadar mesafe koşacağınızı önceden belirlemek ve hedeflerinize ulaşmaya çalışmak için planlar bir hayli yardımcınız olacak.

  • Hafif Başlangıçlar 

Bugüne kadar hiç koşmamışsanız, ya da koşmayalı çok uzun bir süre olduysa; önceliğinizi kendinizi çok fazla yormayacağınız planlara verebilirsiniz. Kendinize önce daha küçük hedefler koyun. Örneğin 1 ile 5 dakika arasında bir sürede, durmaksızın koşmayı deneyebilirsiniz. Nefesiniz kesildiğinde, temponuzu tamamen düşürüp yürüyebilir, nefesinizi tekrar topladığınızda koşmaya başlayabilirsiniz.

  • Plana Sadakat 

Eğer gerçekten koşucu olabileceğinize inandıysanız, belirli bir devamlılık seviyesine gelene kadar egzersizlerden asla vazgeçmemelisiniz. Haftada en az 3 defa koşmanızı sağlayacak bir plana sadık kalmalısınız.

  •  ​Arkadaşla Koşmak 

Kendi hızınıza denk ya da sizden biraz daha hızlı bir arkadaş bulmanız, koşma hobinizde size bir hayli yardımcı olacak. Eğer bu kişi sizinle aynı koşullara sahip ve özellikle aynı motivasyondaysa, planınıza sadık kalma ihtimaliniz de yükselecektir. Böylece üşendiğiniz zamanlar programınızdan kaytarma gibi bir şansınız da olmayacak. 

  • Koşu Sonrası Esneme Hareketleri 

Koşunun ardından ağrılarla ya da benzer başka kötü sonuçlarla karşılaşmamak istemiyorsanız, her koşudan sonra mutlaka esneme hareketlerini uygulamalısınız. Böylece olası sakatlık ihtimallerini yok etmiş olacaksınız.

İlgili Makaleler