Menopoz 101

Kadınların bedenleri hayatlarının belli dönemlerinde bazı değişimlere uğruyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu değişimlerin her biri, parmak izimiz gibi eşsiz ve herkeste farklı. Değişim her ne kadar zor olsa da ve sancılı süreçleri beraberinde getirse de maalesef hiç kimsenin bunu engelleyecek imkanı yok.
 
Bu yüzden her kadının menopoz deneyimi de oldukça kişisel. Bu süreç sizi benzersiz bir şekilde etkileyecek çünkü siz benzersizsiniz.
 
Menopoz, tüm kadınların yaş aldıkça yaşadığı normal bir durumdur. “Menopoz” terimi, bir kadının menstrüasyonu bıraktıktan hemen önce veya sonra geçirdiği ve üreme döneminin sonunu işaret eden değişiklik olarak tanımlanabilir. Bir kadın için kesin menopoza girdi demek için onun 12 ay kesintisiz regl olmaması gerekir. Menopozda ilk belirtiler 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre zarfında görülen regl düzensizlikleri ile belli olur. Ardından regl tamamen durur. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoza ise erken menopoz yani tıp dilinde prematür over deniyor.
 
Bugün hala birçok kadın konu menopoz olduğunda konuşmaya çekiniyor. Oysa ki ne bekleyeceğimiz hakkında konuşmak ve bu geçiş aşamasını tüm kadınlar için daha kolay hale getirmemiz gerekiyor.
 
İlginç bir şekilde ilk kez regl olan genç kadınları kutlarken menopoza giren kadınlardan korkuyoruz. Bir kadının hayatının her mevsimini kutlamalıyız. Menopoz bir ceza değil, bedenin ve ruhun yenilenmesidir.
 
Menopoza Girdiğinizi Nasıl Anlarsınız?
“Menopoza yaklaşan kadınların çoğunda sıcak basmalar, vücudun üst kısmına yayılan ani bir ısınma hissi, genellikle kızarma ve biraz terleme görülür. Sıcak basmaların şiddeti çoğu kadında hafif ile diğerlerinde şiddetli arasında değişir.”
 
Çoğu kaynakta sıralanan ilk semptomun korkunç sıcak basmaları olmasına hepimiz aşinayız. Fakat yukarda da bahsettiğimiz gibi bu herkeste aynı şekilde gerçekleşecek diye bir kural yok. Bu bahsedilen tüm diğer semptomlar için de geçerli.
 
Üstünde çok konuşulmasa da aslında en yaygın hissedilen duygu, hassasiyet. Sebepsiz ağlama krizleri, anında başlayan sinir krizleri, ani duygu değişimleri… Tahmin edilebilirlik kaleyi bir süreliğine de olsa terk ediyor.
 
Kadınları bu konu hakkında bilgilendirmemiz ve her bir kadının kişisel farkındalığa sahip olmasına yardımcı olmamız gerekiyor. Peki bununla neyi kastediyoruz? Edindiğimiz bilgiler ve doktorlarımızın tavsiyelerinin ışığında, çevremizdeki kadınlarla sürece dair deneyimlerimizi paylaşmalıyız.
 
Tıpkı ergenliğe giren çocuklara, “Bu senin kişisel keşif zamanın. Artık bir yetişkin oluyorsun, bunun tadını çıkarmalısın!” dediğimiz gibi kendimize ve çevremizdeki kadınlara da bu bakış açısıyla yaklaşmalıyız.
 
Gerçekçi Olmak Gerekirse

  • Bedenlerimiz değişiyor.
  • Zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu nasıl hissettiğimize dair kontrol edebilme yeteneğine sahibiz.
  • Bitiş çizgisini görebilir ve yarışın son yarısını nasıl koşmak istediğimizi seçebiliriz.
  • Bedenimizdeki ve ruhumuzdaki “yeni”yi kucaklamak ve ona değer vermek için güçleniyoruz.
  • Yolculuğun bu bölümünde bize davranılmasını istediğimiz gibi davranarak birbirimizi desteklemeli ve artık konuşmaya başlamalıyız.

İlgili Makaleler