Moda Sohbeti: Gökay Gündoğdu

  • Geçen sene OpenMyMed ödülünü kazanmıştınız, şimdiyse bir ‘Best Of’ konseptiyle yeniden Türkiye’yi temsil ediyorsunuz. Yarışmanın detaylarından bahseder misiniz?

Maison Mode Mediterranée 1988 yılından beri faaliyet gösteren bir kurum. Son 10 yıldır da Akdeniz’e kıyısı olan 19 ülkeden tasarımcı markalarının yarıştığı OpenMyMed ödülünü veriyor. Ödül, alanında uzman önemli isimlerden oluşan bir danışmanlık paketi içeriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu yıl Marsilya’da düzenlediği Akdeniz Zirvesi nedeniyle MMM daha önce yarışmaya katılan markaları ‘Best Of’ kategorisinde tekrar jüri önüne çıkardı. İkinci kez Türkiye’yi böyle bir platformda temsil etmekten mutluluk duyuyorum.
 

  • New Mediterranean Stylistic Trend sergisinde, Museum of Decorative Arts and Fashion of Marseille’de T.A.G.G. ürünleri sergileniyor. Süreç nasıl gelişti, sizin için en heyecan verici tarafı ne oldu?

Sergi Marie Claire Mediterranée edisyonundan Luc Clement ve Laurence Donnay eşliğinde hazırlandı. İlk koleksiyonumdan bugüne özel bir seçki yer alıyor sergide. 30 genç tasarımcı markanın yanı sıra Koche ve Jacquemus de yer alan isimler arasında. Onlarla bu yolculuğu paylaşmak gurur verici.
 

  • Retrospektif gibi bir format uygulanıyor, 2015’ten beri hazırladığınız tüm koleksiyonlara baktığınızda ruhsal dünyanızda ve tasarım dilinizle ilgili nasıl değişimler fark ettiniz?

Kendimi daha cesur bulduğumu söyleyebilirim. Renk kodlarım, siluetlerim çeşitlenmekle birlikte ilk günden beri hedeflediğim güçlü kadın görseline daha da yakınlık gösteriyor.
 

  • 28 Haziran’da Marsilya’da gerçekleşecek defileyle ilgili ipuçları alabilir miyiz, hazırlık süreci nasıl geçiyor?

 Oldukça heyecan verici! Şimdiye kadar tasarladığım dokuz koleksiyonumu bu özel seçkiyle podyumda görmek beni çok heyecanlandırıyor. Arka planda çalışan 40 kişilik bir ekip var. Organizasyonda yer alan profesyonel isimlerle çalışıyor olmak da ayrıca çok keyifli.
 

  • Akdeniz modasını ve tasarımcılarını dünyanın diğer yerlerindekilerden ayrıştıran temel karakteristik özellikleri neler?

Renk skalasının daha geniş ve siluetlerin daha konformist olduğunu düşünüyorum. Ancak şunu da belirtmeliyim ki yeni dünya düzeni artık modayı da evrensel bir dile büründürmüş durumda, bu nedenle tek bir dil olduğunu söylemek zor.
 

 

  • ‘Not Yours, Women Not Objects’ temalı İlkbahar-Yaz 2019 koleksiyonunuzu izleyenlerden biriydim ve çok etkilenmiştim. O günden beri nasıl tepkiler aldınız, endüstride bu bağlamda neler geliştirilebilir?

T.A.G.G. İlkbahar-Yaz 2019 koleksiyonu günümüzün en dikkat çeken toplumsal sorunlarından biri olan kadınların objeleştirilmesini konu alıyor. Kadınların dış görünüşlerini durmaksızın değiştirmelerinin, bedenlerini sürekli güzelleşmesi gereken bir projeye dönüştürmelerinin ve bu süreçte plastik cerrahinin belirlenen genel geçer güzellik standartları doğrultusunda kadınlara bu standartları dayatmasının altını çiziyor. 60’lı yıllardan günümüze, daha çocuk yaştan itibaren kadınların erişmesi gereken güzellik normlarını dayatan Barbie bebeğin yansımaları da koleksiyonda karşımıza çıkan unsurlardan. Özetle ‘Not Yours, Women Not Objects’ genel geçer güzellik standartlarına karşıt bir duruş sergiliyor. Koleksiyon çok iyi tepkiler aldı. Defilenin dakikalarca ayakta alkışlanmasının yanı sıra kampanya çekimlerini paylaştıktan sonraki tepkiler de çok mutluluk verici. Mesajımı daha geniş kitlelere ulaştırmak elbette en büyük hedefim. Endüstri son yıllarda bu konuya eğiliyor ancak bilinç yaratmak elbette zaman alıyor. Türkiye’de moda dergilerinin de bu sezon bu konuya değinen sayılar ve moda çekimleri yapmaları beni çok mutlu etti. Özellikle kozmetik markalarının yaklaşımları çok değerli. Aynı tutumu hazır giyim markalarından da bekliyorum.
 

  • ‘Güçlü kadınlar’ koleksiyonlarınızın olmazsa olmazları. Güçlü kadın kimdir sizce?

Bence güçlü kadınlar; kendine güvenen, kendini olduğu gibi seven, kendi ayakları üzerinde durabilen, empati kurabilen, sağduyulu, dünyaya standartlar üzerinden değil kendi vizyonundan bakabilen, ayrıştıran değil kucaklayan, düşünen, sorgulayan, özgürlükçü kadınlardır.
 

  • Yaza henüz giriş yapmış olsak da sormadan geçemeyeceğim: Sonbahar-Kış 2019/20 sezonunda bizi neler bekliyor?

Alışılanın aksine renkli bir kış olacak. Silüetler çok güçlü. Boyfriend ceketler, kargo pantolonlar, pliseler, uzun elbiseler sezonun hit parçaları olmaya aday. Ayakkabılarda çizmeler, aksesuarlarda ise parıltılı büyük boy küpeler öne çıkacak. Baskılarda leopar ve yılan egemenliğini yine devam ettirecek.
 

  • G.G.A.T. alt koleksiyonunuz da çok beğenilmişti. Önümüzdeki sezonlarda bunu devam ettirmek ya da başka alt koleksiyonlar tasarlamak istiyor musunuz?

G.G.A.T. yolculuğuna devam ediyor. T.A.G.G. koleksiyonları içerisinde daha ulaşılabilir ve genç parçalar olarak konumlanıyor. Farklı malzemeleri kullanmayı çok seviyorum, bu nedenle kadınların günlük hayatlarına rahatlıkla uyarlayabilecekleri sportif parçalara bu line sayesinde yer verebiliyorum.

Röportaj: Eylül Solakoğlu 

İlgili Makaleler