Regl Dönemi Ağrısına İyi Gelen Beş Bitki Çayı

Adet dönemi, kadınların çok fazla hormonsal değişimi bir arada yaşadıkları bir dönemdir. Durum böyleyken, bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal değişimler de kaçınılmaz oluyor. Adet döneminde kadınların karnı şişer, kasıklarında, karnında ağrı ve sancılar oluşabilir ve aynı zamanda da sinirleri gerilebilir.
 
Adet dönemi sancıları gündüz iş ve sosyal yaşantıda sıkıntılar yaşanmasına neden olurken geceleri ise uyumayı zorlaştırabilir. Adet dönemi çok ağır ve şiddetli geçiren kadınların yanında çok hafif geçiren kadınlar da vardır. Regl dönemini ağır geçiren kadınlar sıklıkla tıbi ilaçlara başvururlar ancak bu ilaçları kullanmak yerine bitkisel karışımlarla, bitki çaylarıyla da ruhen, bedenen rahatlamak mümkündür. Adet dönemi sancılarını gidermek için çok etkili bitki çayı tariflerimizi şimdi sizinle paylaşıyoruz.
 
Adet Dönemi Ağrılarını Dindiren Bitki Çayları / Bitki Karışımları
  • Papatya Çayı

Biraz sakinleşmek, günün yorgunluğunu atmak, sinirlerin gevşemesini sağlamak ve rahat uykuya dalmak için çoğu insan uzun süredir papatya çayı tüketiyor. Ancak bu çayın bu rahatlatıcı etkisi adet döneminde de kurtarıcı olabiliyor. Adet döneminde kadınların kurtarıcısı olan papatya çayının hormonları düzenleyici, sinirleri yatıştırıcı, kasları gevşetici, ve sakinleştirici etkileri sayesinde adet döneminde karında kasıklarda hissedilen ağrılar hafiflemekte.
 

Papatya Çayı Nasıl Demlenir?
Bir çay kaşığı kurutulmuş papatyayı bir bardak kaynamış suyun içine atın. Demlenmesi için 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Günde 2 fincan tüketebilirsiniz.
 
  • Civanperçemi Çayı

Gün içinde bir fincan ve akşam bir fincan olmak üzere günde 2 fincan civanperçemi çayının adet sancılarını dindirme özelliği vardır. En etkili sonuçlar alabilmek için, adet kanaması başlamadan üç gün önce akşamları bir fincan civanperçemi çayı içmeye başlamanız tavsiye edilir. Civanperçemi çayı, adet dönemini daha rahat geçirmeye yardımcı olur.
 

Civanperçemi Çayı Tarifi: 1 çay kaşığı civanperçemi çayı yarım litre kaynamış suya atın. 3 dakika boyunca kaynatın. Ilıması için bekleyin. Civanperçemi çayını sabah, akşam bir fincan için. Ancak tıpkı diğer bitki çaylarında olduğu gibi civanperçemi çayı da her sabah taze olarak demlenmeli ve sabah, akşam birer fincan içildikten sonra kalan dökülmelidir.
 
  • Böğürtlen Çayı

Bu lezzetli meyvenin çayı da bir o kadar lezzetli ve şifalı. C vitamini deposu olan böğürtlen, vücutta enerji seviyesini yükseltir, halsizlik ve ağrıları da yok eder. Böğürtlen çayı verdiği enerji ile regl dönemini rahat geçirmeye yardım eder ve halsizliği ortadan kaldırır.
 

Böğürtlen Çayı Tarifi: Kullanacağınız eğer taze böğürtlen ise, kaşıkla ezinve posa haline getirin. Ezdiğiniz böğürleni kaynayan suya atın ve altını kapattığınız su dolu pişirme kabını 10 dakika demlenmeye bırakın. Ilık bir şekilde günde 2 fincan olmak üzere tüketin.
 
  • Safran Çayı

Safran, mutfakta sıklıkla kullanılan acak çay olarak pek tüketilmeyen bir besin maddesi. Safranın ferahlatıcı, rahatlatıcı etkisi ve aynı zamanda kasları gevşetmeye yardımcı olması, adet döneminin vazgeçilmez bitki çayları arasına girmesini sağlıyor. Safran çayı tüm bunlara ek olarak adet kanının vücuttan daha kolay atılması sağlıyor ve ağrıların hafiflemesine hatta geçmesine yardımcı oluyor.
 

Safran Çayı Tarifi: Bir tutam tel safranı bir bardak kaynayan suyun içine atın. Ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. 10 dakika bekledikten sonar bir fincan olarak tüketin.
 
  • Zencefil Çayı

Mevsim değişikliklerinden ve kış hastalıklarından korunmak için bal ve zencefil karışımını herkes duymuştur. Vücuttaki ağrıların giderilmesi için de zencefil çayı tavsiye edilir. İşte bu şifali bitki, kelimenin tam anlamıyla her derde deva. Adet döneminde içilen zencefil çayı hem adet söktürücü özelliği hem de ağrı kesici etkisiyle birebirdir.
 

Zencefil Çayı Tarifi: 15 -20 gram taze zencefili temizleyin ve ince ince dilimleyin. Kaynamış bir bardak suyun içine atın ve demlenmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Günde 2 fincandan fazla olmamak kaydıyla adet sancılarını hafifletmek için tüketin.
 
Bitki Çaylarıyla İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Yukarda önerdiğimiz ve tarifini verdiğimiz bitki çaylarının hiçbiri günde iki fincandan fazla tüketilmemelidir.
  • Herhangi bir rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişiler bu bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalılardır.
  • Bitki çayları tıbbi tedavi yerine geçmez. Çok şiddetli seyreden ağrılarda, sancılarda mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

İlgili Makaleler