Retinol hakkında bilmeniz gereken her şey

A vitamininin en saf hali olan retinol cilt bakım ürünlerinin içeriğinde sıkça karşımıza çıkıyor. Hücre yenilenmesini ve onarımını hızlandıran bu formül, akne ve kırışıklık problerine karşı kullanılıyor. 

Retinol, retinoid ve retinoik asit arasındaki fark nedir? 

Retinoid, A vitamini içeren ürünlerin tamamı için kullanılan genel bir terimdir, retinoidli ürünler kolajen üretimini ve hücre onarımını hızlandırır. Cilde parlaklık verir ve çizgilerin belirginliğini azaltır, cilt tonunu eşitler, gözenekleri sıkılaştırır. Dermatolog gözetiminde kullanılması gereken bir içeriktir. 
Retinol, cilt bakım ürünlerinin içinde bulunan seyreltilmiş A vitaminidir. Etkisi retinoid kadar güçlü değildir. Genellikle, cildin reaksiyon yaratmasını önlemek için nemlendiricilerle seyreltilir, dolayısıyla reçetesiz kullanılabilir. 
Retinoik asit ise, retinollü cilt bakım ürünlerinde bulunan aktivatördür. 

Retinol cildimdeçok ciddi soyulmalara sebep olur mu? 

Retinolle ilgili en büyük söylentilerden birisi de güçlü içeriğinin ciltte reaksiyon yaratması ve soyulmalara sebebiyet vermesidir, birçok kadın retinol içeren ürünleri kullanmaya başlar başlamaz kızarıklık problemi yaşadığını ve cildinin tepki verdiğini söyler. İşin aslı, retinolün ciltteki kolajen üretimini hızlandırmasından kaynaklanan bir cilt yenileme sürecine girmesidir, soyulmalar olsa bile gereken önlemler alındığında (güneş kremi, nemlendirici kremler) hiçbir kadın çok ciddi bir soyulma problemiyle karşılaşmayacaktır. 

Cildimdeki etkisini görmem ne kadar zaman alır? 

Retinol cildiniz bir gecede dönüştürmez, Düzenli kullanımda, altı hafta içinde kırışık görünümde azalma, cilt tonunda eşitlenme etkisini fark edeceksiniz, on iki hafta içinde de gözeneklerde sıkılaşma etkisini gözle görülür bir şekilde fark etmeniz mümkün. 

Günün hangi saatleri, retinol için daha uygun? 

Retinol, güneş ışığında cildinizde hassasiyete sebep olabilir bu yüzden akşam/gece rutininizde kullanmalısınız. Aynı zamanda, gün içinde en az SPF30 içeren güneş kremlerini tercih etmelisiniz. 

Retinol içeren cilt bakım ürünleri nasıl kullanılır? 

Akşam, cildinizi temizledikten en az 30 dakika sonra retinollü cilt bakım ürününüzden nohut büyüklüğünde kullanın. Haftada üç gün ile başlayın. Kuruluk, soyulma ve kızarıklık gibi reaksiyonlar dört-altı hafta kadar sürebilir.

C vitamini ile retinolü aynı anda kullanabilir miyiz? 

C vitamini ve retinolün birlikte kullanılması, aynı cilt bakımı rutininde yer alması önerilmez. 

İlgili Makaleler