Sabah Esneme Hareketleri Yapmanın Faydaları

kapak fotoğrafı: @sofiamcoelho

Biraz kestirdikten sonra; hayvanların ve bebeklerin esnemesi doğal bir tepkidir. Çok tatlı gözükmelerinin yanı sıra, uyanır uyanmaz güzelce esnemekten güzel bir şey yoktur. İster yataktan kalkmadan önce olsun; ister mat’ınızın üstünde birkaç yoga pozu yaptıktan sonra olsun; esneme hareketleri sabah mahmurluğuna en iyi gelecek şeylerden biri.

Sonuç olarak, neredeyse 8 saat sadece yatakta yattınız. Uzun süre aynı pozisyonda uyumak, uyandığınızda sabah ağrılarına ve gerilmiş kaslara sebep olabilir. Alanında uzman bir personel koç, bu durumu şu sözlerle açıklıyor: “Esnediğiniz zaman sadece kaslarınızı açıp, biriken gerginliği azaltmıyorsunuz; aynı zamanda kas gerginliğini azaltmaya yarayan parasempatik sinir sistemini aktive ediyorsunuz.”

Temelde, esneme hareketleri kasları uzatır ve gece boyu siz uyurken biriken gerilimi salar. Parasempatik sistemi de aktive eder ve endorfin salgılamakta yardımcı olur. Bu sebeple esnemek sizi daha mutlu, aktif, pozitif ve enerjik hissettirir.

Esnemek, kan dolaşımını arttırır ve tembelleşmiş uzuvlarınızı harekete geçirir; böylece yataktan kalkma gücünü kendinizde bulursunuz. Aynı sebeple, sabah esneme hareketleri uygulamanın sakatlık riskini azalttığından ve hareketliliğinizi arttırdığından; böylece gün boyu her işinizi kolaylıkla hallettiğinizden bahsedebiliriz.

Hala esneme hareketlerinin gücüne inanmıyorsanız, vücudunuzun duruşunu tekrar gözden geçirin. Esnemek, kaslarınızı uzattığından ve rahatlattığından dolayı vücut postürünüzü düzeltir— eğer ki masabaşı iş yapıyorsanız en önemli özelliklerinden biri bu. Çünkü saatlerce masa başında, bilgisayar karşısında iş yapıyoruz; sonucunda kaslarımız geriliyor ve postürünüzü gün geçtikçe kötüleştiriyor.

Tabii ki, günün her saatinde esneme yapabilirsiniz. Antrenman sonrası ve gece yapılan esnemenin kasları oldukça rahatlattığına dair kanıtlar bulunuyor. Ancak sabah esneme yapmak; uyku sonrası kas tutulmasını azaltmak, kan pompalamak ve daha ayık gezmek için anahtar faktördür.

Spesifik kas gruplarını ayrı ayrı esnetmenin daha faydalı olabileceğinden de bahsediyor; örneğin kol, sırt, omuz gibi. Hepsini esnetmek için “kobra ” pozunu tavsiye ediyor. Karnınızın üstünde yatarken, ellerinizi omuz hizasına koyun ve göğsünüzü yerden kaldırın.

Dinamik esneme hareketleri de sizi oldukça rahatlatacaktır, iki elinizi de duvara yaslayıp öne eğilince göğsünüzün açıldığını hissedeceksiniz. Unutmadan belirtmeliyiz ki, kalça kaslarının da sabah ilgiye ihtiyacı var. En basitinden, ayağınızı tutup bacağınızı arkanıza koymanız; gün boyu sizi rahat hissettirmeye yetecektir.

yazı: Elif Yasa

İlgili Makaleler