Seksten Sonra Ağrı Neden Olur?

Zevk vermesi gereken bir şeyin ağrıyla sonuçlanması hiç adil değil, farkındayız. Yale New Haven Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Dr. Mary Jane Minkin, karın ağrısı sandığınız şeyin aslında pelvik ağrısı olabileceğini söylüyor. Bunun sebebi ise seksle ilişkili ağrının, karın bölgesinden ziyade vajinaya doğru olma eğiliminde olması. Ancak biz bunu karın boşluğundaki ağrı olarak yorumluyoruz. İşte ağrı hissinin nedenleri…
 
Tercih Ettiğiniz Seks Pozisyonu
 
Minkin, seks sonrası yaşanan ağrı için gelen hastalara öncelikle en çok hangi pozisyonlarda seviştiklerini soruyor. Eğer misyoner veya köpek pozisyonunda seviştikten sonra her zaman ağrın oluyorsa, bu derin penetrasyondan kaynaklanıyor olabilir.
 
Ne yapmalısınız: Minkin, “Seksten bir saat önce ağrı kesici almak, bazı kadınlar için faydalı olabilir” diyor. Ayrıca kovboy gibi üstte olduğunuz bir pozisyonu denemenizi ve durumu kıyaslamanızı öneriyor. Montefiore Sağlık Merkezi’indeki pelvik ağrı kliniğinin direktörü olan Dr. Ja Hyun Shin ise kilit noktanın “penetrasyonun derinliği ve sıklığı üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğun” bir pozisyon seçmek olduğunu söylüyor. Shin, kaşık gibi derin olmayan penetrasyona olanak sağlayan pozisyonlar denemenizi öneriyor.

 Çikolata Kisti
 
Çikolaya kisti olarak da bilinen endometriozis, rahimdeki iç tabakanın rahim iç yüzeyinden başka yerde de oluşmasıyla meydana geliyor. Shin, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında pelvik bölgesinde ortaya çıkan ağrının, bu durumun en sık görülen belirtilerinden biri olduğunu söylüyor.
 
Şiddetli bir endometriozis formundan muzdaripseniz, yoğun adezyon sorunu (pelvik dokuların ve organların birbirine yapışması) yaşıyor olabilirsiniz. Shin, bu durumun derin penetrasyonla birlikte şiddetli ağrıya neden olabildiğini, çünkü tüm organların bir nevi birbirine bağlı olduğunu belirtiyor. Ancak bu durum adezyondan kaynaklanmıyor da olabilir. Çünkü endometriozis, enflamasyondan dolayı da ağrı yaşamana yol açabilir.
 
Ne yapmalısınız: Öncelikle doktorunuzu ziyaret etmeniz gerek. Doktorunuz size genel olarak ağrı geçmişini soracaktır. (Regl döneminde ağrılarınız oluyor mu? Aşırı derecede kanama oluyor mu?) Daha sonra ultrasonla pelvis bölgenizi inceleyebilir. Shin, kesin teşhis için ise laparoskopi yönteminin uygulandığını belirtiyor. Doktorunuz durumuna uygun bir şekilde ilaç tedavisi önerecektir.

Yumurtalık ya da Pelvik Kistleri
 
Birçok kadında zaman zaman yumurtalık kistleri gelişir. Bu kistlerin çoğu zararsızdır ve birkaç ay sonra tedavi olmadan kaybolur. Ancak bazıları büyümeye devam eder ve ağrıya neden olabilir. Pelvik bölgesindeki kistlerde ise durum biraz farklı. Shin, pelvik bölgesindeki kistlerin daha evvel geçirdiğin ameliyatlar nedeniyle oluşan adezyon veya pelvik bölgede sıvı biriktiren enfeksiyondan kaynaklanabileceğini belirtiyor. “Pelvis ve vajina bölgesini bir bütün olarak düşün. Seks, pelvisin diğer bölümlerinde ağrıya neden olabilir” diye de ekliyor.
 
Ne yapmalısınız: Doktorunuz ultrason ile sorunu teşhis edebilir. Daha sonra ise laparoskopi yöntemiyle kistlerini aldırmanızı önerebilir.

 Enfeksiyon

Normalde vajinanızda bulunan bakteriden ya da klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kaynaklanan vajinal enfeksiyon, vajinadan rahime, fallop tüplerine ya da yumurtalıklara yayılabilir. Enfeksiyon nedeniyle vajinal ağrı ya da pelvis ağrısı yaşayabilirsiniz. Shin, bu ağrının büyük ölçüde sürekli olacağını ve seksin onu daha kötüleştirebileceğini söylüyor. Çünkü hâlihazırda tahriş olmuş bir alanı daha da tahriş etmiş oluyorsunuz.

 Şunu belirtmemizde fayda var: Bu tarz bir ağrı yaşamanız için son zamanlarda vajinal enfeksiyon geçirmiş olmanıza da gerek yok. Minkin’e göre, önceden geçirdiğiniz bir enflamatuvar hastalık, iz bırakarak seks sonrasında yaşanan pelvis ağrısına neden olabilir.

 Ne yapmalısınız: Ağrınız enfeksiyon kaynaklı ise doktorunun önerdiği bir antibiyotik kullanabilirsin. Daha önce yaşadığın bir enflamatuvar hastalıktan kaynaklanıyorsa, ağrı kesici ya da adezyonu azaltmak üzerine bir tedavi yöntemi önerebilir.

Vajinal Kuruluk

Minkin, bazı doğum kontrol haplarının vajinada kuruluğa neden olabileceğini ve östrojen dozunu artırmanın bu konuda yardımcı olabileceğini söylüyor. Menopoz da vajinal kuruluğa neden oluyor.
 
Ne yapmalısınız: Kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, doktorunuza ilaç seçeneklerini sorun.
 
Rahim Eğriliği

Öncelikle hemen endişe etmeyin. Minkin, “Kadınların en az yüzde 30’unda rahim eğriliği görülür ve bu anormal bir durum değildir” diyor ve ekliyor; “Ancak rahmi bu pozisyonda tutan bir yara izi varsa, ağrı yaşanabilir.”
 Peki, anormal olmadığı söylenen rahim eğriliği neden karın ağrısına neden oluyor? Mimkin, doktorların nedenini kesin olarak bilmediklerini söylüyor: “Çünkü yara izi oluşurken, organların diğer organlara bağlanabileceğini ve seks sırasında bu noktaya isabet edebileceğini düşünüyorlar. Bağırsaklarınız vajinanın üst kısmına bağlıysa, bu canını acıtabilir. Ve bağırsaklarınız rahiminize yara dokusu nedeniyle bağlanırsa, seks sırasında itilme ve çekilme olabileceği için acı verebilir.

Ne yapmalısınız: Doktorunuz size rahim eğriliğinin doğal olarak mı ya da bir yara izi oluşumu sonucunda mı oluştuğunu söyleyecektir. Eğer yara izinden kaynaklanmıyorsa, penetrasyonun derin olmadığı bir seks pozisyonunu deneyin. Eğer yara izi varsa, bu endometriozise bağlı olabilir. Doktorun nasıl tedavi edileceğine dair sizi yönlendirecektir.

Fibroid

Shin, “Rahimdeki iyi huylu tümörler olan fibroidler, büyüklüklerine ve konumlarına bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrı yaratabilir” diyor.  Ayrıca kas kramplarına da neden olabilirler ki bu da seks sonrasında ağrı yaşamanıza neden olur.  
 
Ne yapmalısınız: Ultrason veya pelvis MR görüntülemesi için doktoruza danışın, ardından tedavi seçeneklerini konuşun.

Hazırlayan: Yasin Buğra LEVENT

 

 

 

İlgili Makaleler