Stresli Dünya Gündeminde Kendinize Özen Göstermenin Yolları

Ukrayna savaşının devam ettiği bugünlerde, birçoğumuz çaresizlik, keder ve huzursuzluk hisleriyle olan bitenden haberdar olmak için gündemi takip etmeye çalışıyoruz. Bu konuda haber kanallarını izlemek ve son gelişmeleri okumak faydalı olsa da, uzun saatlerimizi buna ayırmak stres seviyemizi çok fazla yükseltiyor. Dolayısıyla, bu dönemde teknolojiyle aramıza belli sınırlar koyarak her gün kendimize özen göstermek için yeni yollar bulmak daha da önem kazanıyor. 

Stresli Dünya Gündeminde Kendinize Özen Göstermenin Yolları

Kendinize sessiz bir zaman dilimi yaratın
Kendinize hislerinizle baş başa ve anda kalabileceğiniz bir zaman yaratmak oldukça önemli. Keder, öfke veya umutsuzluk hisleri içindeyseniz bu duygularınızı kabul ederek dinginlik yakalayabilirsiniz. Negatif hislerin yoğunluk kazandığı bu dönemde sevgi ve şevkat meditasyonu yaparak kendinize ve acı çeken diğer tüm insanlara barış ve sevgi enerjileri göndermek, bizce oldukça güzel bir seçenek. 

Etrafınızdaki insanlara sevgi gösterin
Çok fazla kötü şeyin yaşandığı ve dünyanın kaotik,tahmin edilemez hissettirdiği bu dönemde, negatif hisler ve olayların içinde kaybolmak oldukça kolaylaşıyor. Belirsizlik dönemlerinde kendinize özen göstermenin en güzel yollarından biri, karşılaştığınız ve iletişim kurduğunuz herkese bir sevgi kaynağı olmak olabilir. Sevgiyi paylaştıkça aynı enerjinin size geri döndüğünü farkedeceksiniz. 

Kendinize haberlerden uzak molalar yaratın
Global ve yerel krizlerde, kötü haber girdabına kapılarak stres dolu imajlar tarafından bombardımana uğrama ihtimalimiz oldukça artıyor. Günün belirlediğiniz saatlerinde haber kanalları, online haber platformları ve sosyal medyadan uzak kalarak bir tür dijital detoks yapmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde gün içinde halletmeniz gereken işlere daha iyi odaklanabilir, anda kalarak aileniz ve sevdiklerinizle daha verimli vakit geçirebilirsiniz. 

Günlük tutun
Düşünce ve hislerinizi yazıya dökerek kendinizi daha iyi anlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilim adamlarına göre, hislerinizi yazdığınız zaman beynin korku ve duygulara yönelik ana kontrol noktası olan amigdala daha az tepki veriyor. Yalnızca kendinize biraz zaman ayırıp hislerinizin hepsini yazıya dökerek beyninizin sakinleşmesine yardımcı olabilir, tehdit tepkisini tetiklemeye daha az eğilimli olabilirsiniz. 

Yardım edin
Çatışmanın yaşandığı yerden binlerce kilometre ötede de olsak, yardım edebiliriz. Bunu yapmak aslında düşündüğünüzden çok daha kolay. Yalnızca gerçekliği onaylanmış haberleri paylaşarak, kazancınızın istediğiniz oranını yasal ve güvenilir kaynaklara bağışlayarak, kendi ruh sağlığınızı sağlıklı tuttuğunuza emin olarak oldukça iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

İnsanlarla iletişim kurun
Güvendiğiniz insanlarla bir iletişim ağında bu konuyu konuşmak, iyi bir seçenek olabilir. Telefonda, mesajlaşarak veya Zoom’da bir araya gelerek olanlar karşısında bir arada olduğunuzu, tek başınıza başa çıkamayacağınızı düşündüğünüz bu gelişmeler ve olaylarla hep beraber yüzleşerek üstesinden gelebileceğinizi daha iyi hissedebilirsiniz. 

Çabaladığınızı kendinize hatırlatın
Bağış yapmak, lokal grup meditasyonuna katılmak, barış için dua etmek ve olan biteni yakından takip etmek yeterince yardım edemiyor olduğunuz hissinize engel olamıyor olabilir. Enerjetik olarak acı çeken insanların yanında olmak, görmezden gelmek yerine tüm korkunç olaylara şahitlik etmek istemek oldukça vicdanı bir refleks olsa da, bunu çok fazla yaptığınızda içsel enerjinizin ne kadar düştüğünü farketmişsinizdir. Kendinizi bu negatif hislere teslim ettiğinizde, stres yükünüzü artmasından dolayı değişen ruh halinizle farketmeden kendinize ve ailenize zarar veriyor olabilirsiniz. 
Yalnızca ana haber başlıklarını izlemek ve okumak, Twitter’da geçirdiğiniz zamanı kısıtlamak, pozitif ve güzel olayların öne çıktığı haberlere de odaklanmak, kendinizi suçlu hissetmeden korumanın en kolay yollarından.

 

 

İlgili Makaleler