Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Başlıyor

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) bu yıl 21-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da  Institut Français ve SALT Beyoğlu’nda gerçekleşecek.
Sürdürülebilirlik kavramının doğru anlaşılması ve toplumda farkındalığın artması amacıyla 2008’de yola çıkan SYFF, aslolanın yaşamın sürdürülebilirliği olduğu vurgusu ile 12 yıldır ilham kaynağı ve dayanak noktası olmaya devam ediyor.
 
Etki Odaklı Film Seçkisi
SYFF2019 seçkisinde yer alan belgeseller bize sadece olup biteni göstermekle yetinmiyor, sistemleri anlamamızı ve ilişkileri kurmamızı sağlıyor, ilham veriyor, bizi güçlendirip harekete geçmeye davet ediyor.
Bireysel, sosyo-kültürel ve organizasyonel dönüşüm için katalizör olabilecek belgesellerden oluşan  seçkisi ile SYFF küresel sorunların kaynağına odaklanıyor, gerekçelerinin anlaşılmasına ışık tutuyor, gerçek ihtiyaçların tanımlanması ve karşılanabilmesi için ilham veriyor ve yaratıcı çözümler içeriyor. SYFF seçkisi aynı zamanda  giderek daha karmaşık ve görünmez hale gelen ilişkileri görünür kılarken bizi kendimizle, birbirimizle ve gezegenle ilişkilerimizi onarmaya davet ediyor.
Belgeseller dünyanın birçok farklı ülkesinden iklim değişikliği, sosyal girişimcilik, bir insan hakkı olarak barınma ve konut, toplumsal dönüşüm, yerel ekonomi, sürdürülebilir ormancılık, turizm, çocuk işçiliği ve çocuk köleliği, sürdürülebilir üretim, sorumlu tedarik zinciri, barış, ekosistem restorasyonu, deniz permakültür, enerjinin demokratik üretimi ve paylaşımı, vb. birçok konuyu bütüncül bir bakış açısıyla aktarıyor.

Sürdürülebilir Yaşam Film Seçkisinde Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmler 

Turist İstilası / Overbooking (Yönetmen: Álex Dioscórides Gomis, İspanya, 2019, 56’)
Kitlesel turizmin beşiklerinden biri olan Mayorka, her sene Karayip Denizinin en çok ziyaret edilen üç adasına; Küba, Jamaika ve Dominik Cumhuriyetine giden turistlerin toplamı kadar turiste ev sahipliği yapıyor! 20 sene önce Avrupa’nın refah seviyesi en yüksek bölgelerinden biri olan ada halkının %70’i doğrudan veya dolaylı olarak turizmden geçiniyor.  Tabii ki herşeyin bir bedeli var: kirlilik, el değmemiş bölgelerin tahribatı, doğal kaynakların tükenmesi ve aşırı yapılaşma… Son on yılda aşırı turizm yaşam kalitesinde neden olduğu düşüş nedeniyle ada halkı tarafından tartışılmaya başlandı. Yerel halk adanın ana geçim kaynağının mahalleleri ve köyleri kimliğinden soyarak birer “tema park”a dönüştürdüğünü ve kendileri için yaşanması imkansız hale geldiğini düşünüyor. Bir zamanların sakin adası artık çöküşün eşiğinde. Bu turizm modeli sürdürülebilir mi? Mayorka kendisini dönüştürüp aynı sorundan muzdarip diğer yerler için iyi bir referans olabilir mi?

Büyük Yeşil Duvar / The Great Green Wall  (Yönetmen: Jared P. Scott, Birleşik Krallık, 2019, 92’)
Afrika kıtasında yaşamı değiştirecek yeni bir dünya harikasının doğuşunu takip eden Büyük Yeşil Duvar  Sahra çölünün kıyısında başlayan ve gezegenin en iddialı denemelerinden birinin şaşırtıcı hikayesini aktarıyor. Afrikanın doğu kıyısından batı kıyısına ağaçlardan ve bitkilerden oluşan bir duvar yetiştirme ve geçtiği bölgelerde iklim değişikliğinin yarattığı yıkımı durdurma hayali. Büyük Yeşil Duvar 2030’da bitirildiğinde gezegendeki yaşayan en büyük yapı olacak, Büyük Mercan Kayalıklarının üç katı uzunluğunda! Fernando Meirelles’in yönetmenliğinde, Mali’li ünlü şarkıcı ve aktivist Inna Modja’nın gözünden anlatılan bu müthiş girişim izleyicileri kıta boyunca görsel ve müzikal enfes bir yolculuğa çıkarıyor. Inna, bir yanda savaş ve kıtlık ile harap olmuş ülkeleri keşfederken öte yanda yeni filizlenmekte olan ve milyonlarca insana umut veren Afrika Birliği’nin hikayesini anlatıyor.

Bir Artizan Çikolata Hikayesi / Setting the Bar: A Craft Chocolate Origin Story (Yönetmen: Tim Shephard, ABD, 2019, 85’)
Kakao çekirdeğinin Amazonlar’dan başlayan ve dükkanlarda çikolata olarak son bulan hikayesini anlatan filmde birkaç artizan çikolata yapımcısının Peru ormanlarında çiftçi toplulukları ile doğrudan ilişki kurmalarını ve yeni kakao çekirdeklerini tespit etmelerini aktarıyor. Daha iyi ürünler için güçlerini birleştiren ve işbirliği yapan girişimcilerin hikayesi bir yandan da gıda sistemi ve sürdürülebilirliğin kesişim kümesini gözler önüne seriyor. Tüketicilerin giderek daha fazla gıdanın kaynağını ve üretim yöntemlerini sorgulaması, küçük ölçekli ve sürdürülebilir şekilde üretilen gıdalar için daha fazla ücret ödemeye hazır olmaları işin içerisinde olan herkese fayda sağlıyor ve sürdürülebilir tarımı destekliyor mu?

Sofra / Soufra (Yönetmen:Thomas A. Morgan, Lübnan, ABD, 2017, 73)
Soufra, gözüpek sosyal girişimci Mariam Shaar’ın sıradışı ve ilham verici hikayesini sunuyor. Filmde, ailesi mülteci olan ve yaşamının tamamını Lübnan’da güney Beyrut’da bulunan  Burj El Barajneh mülteci kampında geçirmiş olan Mariam’ın tüm olumsuz koşullara rağmen kurduğu başarılı yemek firması Soufra ile kendisinin ve birlikte çalıştığı müteci kadınların kaderini değiştirmesine tanıklık ediyoruz.

Baskı / Push (Yönetmen: Fredrik Gertten, İsveç, 2019, 92′)
Küresel bir sorun olarak konutun metalaştırılması neticesinde ortaya çıkan sorunları inceleyen filmde Birleşmiş Milletler raportörü Leilani Farha’nın gözünden neden artık şehirlerimizde yaşamanın giderek imkansız hale geldiğini inceliyoruz. Temel bir insan hakkı olarak barınma ve konut insanın sağlıklı ve güvende olmasının önkoşuludur. Oysa dünyanın her yerinde yaşayacak bir yer bulmak giderek zorlaşmakta… Günümüzde konutun bu denli acil bir sorun olmasının arkasındaki oyuncular ve etmenler nelerdir?

 

İlgili Makaleler