Sütyen Takmak ya da Takmamak, İşte Bütün Mesele Bu

Çoğumuz şu anda mutfak masamızdan veya oturma odamızdaki koltuktan çalıştığımız için sütyenlerimiz çerçeveden epey bir süre önce çıktı diyebiliriz. Evden çalıştığımız için bırakın sütyen takmayı bazı günler pijamalarımızı bile çıkarmıyoruz, itiraf edelim. 
Sizi bilemem ama dantelli ve çarpıcı iç giyim kıyafetleri benim için şu an listenin alt sıralarında, açıkcası hava ısınmaya başladıkça sütyen takma fikrinden de gittikçe uzaklaşıyorum. İşte tam bu noktada sütyen giymenin artılarını ve eksilerini işin uzmanlarına sordum. 

Sırt Ağrısı 
En son ne zaman sütyen aldığınızı hatırlıyor musunuz? Peki en son ne zaman bir uzman tarafından sütyen bedeniniz ölçüldü? Sosyal mesafe günleri sona erdiğinde bu iş için bir randevu almayı düşünebillirsiniz çünkü kadınların yaklaşık %80’i kendi bedenine uygun ölçülerde sütyen kullanmıyor. Üstelik daha da kötüsü %70’imizi bedenimizden daha küçük ölçülerde sütyen kullanırken %10’umuz da daha büyük bedenler seçiyor. 
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki daha geniş cup ölçüsüne sahip sütyenler maalesef duruş bozukluğu ve müsküloskeletal ağrılara sebep olabiliyor. 

Bedeninize Uygun Ölçülerde Olmayan Sütyenlerin Sırt Ağrısına Yol Açtığı Doğru Mu? 
“Bu ne tip sütyen kullandığınızla ve fiziğinizle ilgili. Kadınlarda sırt ağrısına yol açan birçok farklı faktör var o yüzden sırtınız sadece yanlış sütyen kullandığınız için ağrıyor diyemeyiz.”

Daha Şık Sütyenler Yerine Daima Spor Sütyeni Mi Takmalıyız? 
“Aslında buna gerek yok. Spor sütyenleri çoğu daha daha fazla konfor sağlar fakat çok sık kullanmak da sorunlara yol açabilir. Yapısından dolayı göğüs kafesinize baskı uygulayabilir. Fakat eğer egzersiz yapıyorsanız göğüslerinizin iç yapısının zarar görmemesi için mutlaka spor sütyeni kullanmalısınız.”

Kadınların %80’i Bedenine Uygun Olmayan Sütyen Takıyor 
“Kelebek yüzme stilinin herkeste farklılık gösterdiği gibi çeşitlilik sütyen kullanımında da kaçınılmaz bir konu. Kendinizi gözlemlemelisiniz, nasıl hissediyorsunuz, duruşunuz nasıl, hareketleriniz kısıtlanıyor mu? Sütyen takıp takmama konusunda asıl konu vücudunuza nasıl durması ve nasıl çalışması gerektiğini öğretmeniz.”

Eğer Sütyen Takmak İstemiyorsak Ağrı Hissetmemek için Kaslarımızı Nasıl Güçlendirmeliyiz? 
“Esneme hareketleriyle kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Güç egzersizlerinden ziyade yatarak yapacağınız nefes egzersizleri de duruşunuzu daha iyi hale getirecektir. Bu konuda kullandığınız yastığın da rolü büyük, gerekiyorsa yastığınızı değiştirmelisiniz.”

Evde Olduğumuz Bugünlerde Saatlerce Sütyen Takmamız Gerekiyor Mu? 
“Bu belirsiz sürecin ne kadar uzayacağını hiç kimse bilmiyor o yüzden bugünlerde sütyen takmak size kendiniz iyi hissettiriyorsa elbette dolabınızdaki favori sütyenlerinizi takabilirsiniz. Sütyen takmak yalnızca aktif ve hareket halinde olduğunuz anlarda önemlidir dersek, bu yanlış olur çünkü doğru sütyen size konfor sunar.”

Sütyeninizin Bedeninize Uygun Olduğunu Nasıl Anlarsınız? 
“Bunun altı adımı var:

  • Desteğin %80’i bant kısmından sağlanır bu yüzden sütyeninizin bandının ölçüsü tam bedeninize göre olmalı ama sizi sıkmamalı. 
  • Eğer balenli sütyen kullanıyorsanız, balenlerin göğsünüzde durmaması gerekir, göğüs kafesininzin tam üstüne oturmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Sütyeninizin cup’ı taşma yapmadan ya da boşluk kalmadan, göğsünüzü içine almalı. 
  • Askılar %10’luk bir destek sağlar, askı ölçüsünde kuralsa şudur: askınızın alt tarafına iki parmağınızı rahatlıkla sokabiliyor olmanız gerekiyor. 
  • Sütyenin köprüsü dediğimiz merkez noktası, sütyeni taktığınızda düz durmalı. 
  • Nasıl hissediyorsunuz? Konforlu hissetmeniz aslında sütyeninizin doğru ölçülerde olup olmadığı konusunda alabileceğiniz en net cevap.”

Sütyen Kullanmamak Göğüslerin Sarkmasına Sebep Olur Mu?
“Bu konuyla ilgili kanıtlanmış bir vaka yok. Göğüs sarkması konu olduğunda işin içine birçok genetik ve biyolojik faktör giriyor.”

İlgili Makaleler