Swatch ve Centre Pompidou İşbirliğinden Sanat Dolu Bir Saat Koleksiyonu

Swatch, Swatch X Centre Pompidou Koleksiyonu ile dünyanın en büyük modern ve çağdaş sanat koleksiyonlarından birinin kapılarını aralıyor. Paris’in simge yapılarından Centre Pompidou’daki altı ikonik başyapıt, Swatch ile yeniden tasarlanıyor: Frida Kahlo, Amedeo Modigliani, Robert Delaunay, Vassily Kandinsky ve Piet Mondrian. Zamanı değerli kılan, güzel anlarımızdır. Sanatın günlük hayatımızda daha fazla yer alması gerektiğine inanan Swatch, 1985’ten beri Swatch Art Special adını verdiği saat koleksiyonlarını piyasaya sürüyor. 2018’de ise Müze Gezisi serisiyle, müzelerdeki en ikonik sanat eserlerini bileklere taşıyarak sanatın herkes için ulaşılabilir olması amacını bir sonraki seviyeye taşıyor. Şimdiye kadar Rijksmuseum Amsterdam, Madrid’deki Thyssen-Bornemisza Ulusal Müzesi, Paris’teki Musée du Louvre, New York’taki Modern Sanat Müzesi (MoMA)’dan sonra, şimdi de Centre Pompidou kapılarını Swatch’a açıyor. Swatch ve Centre Pompidou aynı amaç için bir araya gelerek, sanatı herkes için ulaşılabilir kılma misyonuyla devrim niteliğinde bir işbirliğine imza atıyor. Swatch sanatı bileklere taşırken, Centre Pompidou sanatı kitlelere ulaştırıyor. Canlı renkler ve saatin içini gösteren transparan detaylar, Swatch’un imza özellikleri arasında yer alır. Centre Pompidou da renkli boruları, çelikten yapılmış “içten dışa” mimari özelliği ve yoldan geçenlerin içerideki sanatı görmelerini sağlayan ünlü “tırtıl” camla çevrili yürüyen merdivenleriyle, aynı Swatch gibi renkli ve transparan bir yapıya sahip. Swatch X Centre Pompidou Koleksiyonu, 1985’de Kiki Picasso’nun tasarladığı ilk Swatch Art Special saatiyle başlayan uzun soluklu sanat işbirliklerinin en yenisi. 1999 yılında binanın mimarlarından Renzo Piano, mimari imzasını JELLY PIANO saatine dönüştürmüştü. Aynı yıl Swatch, Centre Pompidou’nun renovasyonu sırasında “Vous aussi, vous êtes notre musée”, “Siz de bizim müzemizsiniz” anlamına gelen ikonik ifadenin yer aldığı dünyanın en büyük billboard’unu üreterek Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. Swatch, Centre Pompidou Koleksiyonu’ndan altı başyapıtı kendi imza özelliklerini katarak yeniden tasarlıyor. Sonuç; Her güne renk ve kültür katan, giyilebilir sanat eserlerinden oluşan bir koleksiyon.

PORTRAIT OF DÉDIE, BY AMEDEO MODIGLIANI, THE WATCH, yirminci yüzyılın başlarındaki Paris’i yansıtan ikonik portreleriyle İtalyan sanatçıyı kutluyor. Gent model Swatch’ta sanatçının imzası kayışta yer alırken, kadranındaki metalik kaplama, pembe renkli kasa, toka ve kollar göz alıyor. 


CAROUSEL, BY ROBERT DELAUNAY, THE WATCH, sanatçının ilk iki versiyonunu yırttıktan sonra yaptığı üçüncü resminden ilham alıyor. Swatch, Delaunay’in, “hareket”i renk aracılığıyla tasvir etme şeklini saate yansıtıyor. Takvim çarkına basılmış farklı renklerden oluşan özel kesim kadran, bu Gent saatin tasarımına dinamik bir dokunuş katıyor.


EIFFEL TOWER, BY ROBERT DELAUNAY, THE WATCH, Paris’in simgesi Eiffel Kulesi’ne aşağıdan yukarı bakış tasvirini tüm görkemiyle yeniden canlandırıyor. Saatin üstünde yer alan görselin oranı, Delaunay’ın eserinin orijinaline sadık kalırken; Gent model saatteki kadran, kayış ve kollar; kırmızı, sarı, turuncu ve mavi renkler içeriyor. 


THE FRAME, BY FRIDA KAHLO, THE WATCH, Swatch, sanatçının en ünlü oto-portrelerinden birini üst ve alt kayışa bir ayna görüntüsü olarak yansıtarak yeniden tasarlıyor. New Gent saatin ön yüzünde Frame’in parlak renkleri, kayışın alt tabanındaki pembe renk ile mükemmel bir şekilde dengeleniyor.


RED, BLUE AND WHITE BY PIET MONDRIAN, THE WATCH, moda, mimari ve tasarım alanlarını etkileyen geometrik soyutlama akımının kurucu babasına saygılarını sunuyor. Swatch, orijinal sanat eserindeki renklerin gerçek tonalitelerine yer verdiği New Gent modeldeki tasviri, mat siyah bir kadran ve büyük boy ibreler ile tamamlıyor.


BLUE SKY, BY VASSILY KANDINSKY, THE WATCH,
sanatçının mavi renge olan hayranlığını devam ettiriyor. Swatch, Kandinsky’nin derin ve dokusal boyama tekniğini New Gent tasarımına yansıtıyor ve orijinal resimde yer alan birçok ilgi çekici karakter içeriyor.

Swatch X Centre Pompidou Koleksiyonu 10 Mart 2022 tarihinde tüm Swatch mağazalarında ve Centre Pompidou dükkânında satışa sunulacak. 

İlgili Makaleler