Tatlı Krizine Karşı Neler Yapabiliriz?

Şeker bağımlılığı çoğu zaman yorgunluğa neden olur. Şeker yerken önce sahte bir enerji hissedebilir fakat daha sonra odaklanmanın zorlaştığını ve yorgunluğun arttığını hissedebilirsiniz. Bu aniden bastıran yorgunluğu önlemenin en iyi yolu, en sık yaşanan durumlardan biri olan tatlı krizine çözüm sağlamaktan geçiyor. Tatlı krizinizi bastırmanızı sağlayacak pratik önerileri sizin için paylaşıyoruz.

  • Gazlı içecek ve her türlü şekerli meyve sularından uzak durarak, bedeninizi zararlı atıklardan arındırabilirsiniz.
  • Ani açlık isteklerinde taze hindistan cevizi tüketerek açlığınızı yatıştırabilirsiniz.
  • Her gün mutlaka iki-üç kupa bitki çayı tüketmek size iyi gelecektir. Özellikle beyaz, yeşil, mate çayı, rooibos, zencefil, karanfil ve tarçın çayını tercih edebilirsiniz.
  • Yemeklerinizde bol bol elma sirkesi ve baharat kullanabilirsiniz. Özellikle acı biber, zerdeçal, zencefil, kimyon, kekik, sumak ve tarçın tüketmek bedeninize fayda sağlayacaktır.
  • İkindi ara öğününün ana öğün kadar kıymetli olduğu için,bu öğünü ihmal etmemeniz şeker krizine girmemeniz adına önleyici bir hamle olacaktır.  
  • Serotonin hormonunuzu harekete geçiren en önemli faktörlerden birisi olan egzersizleri günlük rutininizin bir parçası hâline getebilirsiniz.
  • Uykusuz kaldığınızda enerji düşüşü yaşayabilirsiniz. Düzenli ve derin uyumaya dikkat etmeye çalışın.
  • Düzenli olarak su içebilir ve içtiğiniz suyu sebze ve meyveler ile canlandırarak etkisini arttırabilirsiniz.
  • Stresli anlarda genelde çikolatanın ya da favori tatlıların dozu kaçabiliyor. Stresinizi doğru bir şekilde yönetebilirsiniz. Bu size porsiyon kontrolü fırsatı sunacaktır.

         

Tatlı yiyerek de sağlıklı beslenebilmek mümkün. Diyetisyen Berrin Yiğit’in hazırladığı biririnden lezzetli tarifler ile tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz;

ÇİKOLATALI BADEMLİ KEK TARİFİ

Malzemeler:

  • 4 adet yumurta
  • 200 gr bitter çikolata
  • 100 gr tereyağı
  • 150 gr badem unu
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 1 paket vanilya
  • 1 portakalın kabuğu

Hazırlanışı:
Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Çikolata karışımı ılık hale gelince içerisine yumurta sarıları, bal, vanilya ve portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Yumurta beyazlarını ise çırparak köpürtün. Çikolatalı karışıma yumurta beyazının köpüğünü yavaşça yedirin. Son olarak badem ununu da ekleyi. Hafifçe yağlanmış ve tabanına yağlı kâğıt serilmiş 17 cm’lik kelepçeli kalıba, karışımı üçte biri boş kalacak şekilde dökün. 170 dereceye getirilmiş fırında 30 dakika boyunca pişirin. Fırından çıkan keki kalıptan çıkarmadan önce soğumasını bekleyin. Keki meyve dilimleri ve ceviz rendesi ile servis edebilirsiniz.

          

 SU MUHALLEBİSİ TARİFİ

Malzemeler:

  • 8 adet kuru hurma, geceden suda bekletilmiş
  • 2 su bardağı laktozsuz süt
  • 1 su bardağı hurmayı beklettiğin su
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 2-3 çorba kaşığı kavrulmuş kadayıf
  • Çubuk vanilya

 
Hazırlanışı:
Geceden sıcak suda beklettiğiniz kuru hurmaları, kabuğunu soyduktan sonra ezin.Tüm malzemeleri ekleyerek karşımı pişirin. Muhallebi kıvamını alınca servis tabaklarına koyun.

       
 
KAT KAT TAT TARİFİ

Malzemeler:

  • ½ adet dondurulmuş olgun avokado
  • 3 adet dondurulmuş çilek
  • ½ adet dondurulmuş muz
  • 1 çorba kaşığı granola
  • 1 çorba kaşığı file badem
  • 2 çorba kaşığı frambuaz

Hazırlanışı:
Avokado, çilek ve muzu blender’dan geçirin. Üzerine 1 çorba kaşığı granola ekleyin, üstüne file badem ve frambuaz ilave ederek süsleyin.

    

 
YULAF VE BAL KABAKLI MOUSSE TARİFİ

Malzemeler:

  • 500 gr bal kabağı
  • 150 gr yulaf ya da 100 gr yulaf unu
  • 4 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi
  • 2 adet orta boy olgun muz
  • 2 çorba kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

 
Üzeri için

  • 1 çorba kaşığı kakao
  • ½ su bardağı ceviz
  • 20 gr çikolata
  • Çilek 

Hazırlanışı:
Yulaf ve sütü derin bir tencerede muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin ve soğutun. Bal kabaklarını püre olabilecek kıvama gelene kadar buharda pişirin. El blender’ı ile içerisine bal ve tarçın ekleyerek pürüzsüz hâle getirin. Soğuyan yulaf karışımına fıstık ezmesi ve muzları ekleyip blender’dan geçirin. Kıvamı açılmıyor ise azar azar süt ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Kakao, çikolata rendesi ve ceviz parçalarını harmanlayın. Yulaflı karışımı minik kaplara paylaştırın. Üzerine bal kabağı püresinden ekleyin ve son olarak cevizli karışımdan serperek servis edin. Dilerseniz, çilek parçaları da ekleyebilirsiniz.

      

BALLI YOĞURT SOSLU ARMUT TARİFİ

Malzemeler:

  • 2 adet armut
  • 500 ml üzüm suyu
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı bal
  • Kavrulmuş ceviz
  • Kavrulmuş yulaf

Hazırlanışı:
Armutları soyduktan sonra ikiye bölün ve üzüm suyu içerisinde, tarçın çubuğu ile birlikte orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Armutları soğuduktan sonra arzu ettiğin şekilde doğrayın. Bal ve yoğurdu hafifçe karıştırın. Ballı yoğurdun yanına armut parçaları koyun ve kavrulmuş yemişleri serperek servis edin.

      
 
 
Kaynak: Berrin Yiğit

Hazırlayan:  Gizem Aysel

İlgili Makaleler