Thierry Mugler ile Fantastik Bir Evren

Paris Dekoratif Sanatlar Müzesinde açılan ‘Thierry Mugler, Couturissime’ sergisi fütüristik şekilleri ve fantezi unsurlarıyla öne çıkan moda tasarımcısı ve couturier’in görkemli moda yolculuğunu operayı andıran bir dille gözler önüne seriyor.

YAZI: AKGÜN AKDİL

 

Thierry Mugler çocukluk yıllarında aldığı bale eğitimi, operadaki klasik dansçılık görevi ve Strasbourg School of Decorative Arts’daki iç mimari eğitimleriyle harmanlayarak yarattığı eksantrik stili ile fantastik yaratıklardan ve olağanüstü evrenlerden ilham alan gösterişli kıyafetlerle kadınları zamansız tanrıçalara dönüştüren bir modacı ve couturier. Ayrıca Angel adlı parfümüyle bu sektörde ilk gurme koku türünün yaratıcısı da olan modacıya ithaf edilen ‘Thierry Mugler, Couturissime’ sergisi Paris Dekoratif Sanatlar Müzesinde açıldı. Montreal Güzel Sanatlar Müzesi tarafından hazırlanan ve başlatılan sergi, modacının kariyeri boyunca moda, haute couture ve parfüm dünyalarında devrim yaratan benzersiz çalışmalarını gözler önüne seriyor.

Dekoratif Sanatlar Müzesinin Mugler’in sıra dışı kreasyonlarını sunduğu sergi, bu vizyoner sanatçının ününün yaklaşık elli yıl önce başladığı Paris’e dönüşünü işaret ediyor. ‘Thierry Mugler, Couturissime’ hazır giyim ve haute couture silüetlerinden sahne kostümlerine, fotoğraflara, filmlere, 1973’ten 2014’e kadar olan yayınlanmamış arşivlere kadar modacının büyüleyici evrenini ve müzik, sinema ve eğlence alanlarındaki çoklu iş birliklerini sergiliyor. Küratörlüğünü Thierry-Maxime Loriot’un üstlendiği sergide ayrıca eğlence ve audio-visual profesyonellerinin dijital performansları da yer almakta.

Klasik bir opera gibi çeşitli eylemlerde düzenlenen ‘Thierry Mugler, Couturissime’ sergisi, kostümleri, animasyonlu projeksiyonları, fotoğrafları ve müziği tematik olarak harmanlayarak Mugler’in 1970’lerin sonundan bu yana hazırladığı sayısız projeyi temsil eden farklı atmosferler yaratıyor. 

Beyoncé’nin 2010 yılındaki “I Am… World Tour”u için kostümler tasarlayan, 2019 Grammy Ödülleri için Cardi B’ye 1995 yılında tasarladığı “Birth of Venus” elbisesini giydiren ve yine aynı yıl Kim Kardashian’a Met Gala’da giymesi için ten renginde, ıslanmış gibi görünen kristal taşlı lateks, korseli bir kıyafet hazırlayan Thierry Mugler’in göz kamaştıran tasarımlarını yakından görmek isteyenler bu sergiyi kaçırmasınlar.

 

 

İlgili Makaleler