Trend Raporu: Sezona Bakış

  • Academia İlkbahar-Yaz 2021 koleksiyonunun çıkış noktası ne oldu?

Şubat 2020’de İlkbahar-Yaz 2021 koleksiyonumuzun çalışmalarına başladığımızda dünyadaki sadeleşmenin ve çevresel hassasiyetlerin şekillendirdiği, içeriğin önemine odaklanılan ortamı anlamaya çalışıyorduk. Mart ayında pandemiyle beraber her şey durdu. Hangi ülkede, ne şartlarda olursak olalım hepimiz benzer şeyler yaşadık. Evlerden çıkamadık, özgürce dolaşamadık, önceliğimiz sağlık oldu ve taleplerimiz değişti. Bu süreçteki hareketsizlik ve eskiye özlem koleksiyonu şekillendiren temaları oluşturdu. Bedensel ve zihinsel konforun modern formlara yansıması iyimserlikle şekillendi ve yaz için umut dolu bir hikayeye hayat verdiler.

  • Hazırlık süreci ne kadar sürdü?

Pandemi sürecinde doğru tasarım tespitleri yapabilmek adına önce durduk ve gözlemledik, tecrübelerimizden faydalandık. Bu süreçte bizi nelerin heyecanlandırdığını anlamaya çalıştık, önceliklerimizi gözden geçirdik. İçinde bulunduğumuz durumlardan ilham yakalamaya uğraştık. Bu çalışmaların ışığında koleksiyon beş aylık bir süreçte, yeni normale adapte olmuş bir şekilde yeni kategorileriyle ortaya çıktı.

  • Sizin koleksiyondaki favori parçalarınız hangileri?

Bir tasarımcı olarak çok heyecan verici bir gardırobum olduğunu söyleyemem ama aldığım şeyleri uzun süre giymek ve onlarla ilgili heyecanımı uzun süre muhafaza edebilmek isterim. Açık gri tuşeli maskülen takım gözümü ilk diktiğim ürünlerden. Kolları çıkabilen 80’ler esintili deri ceketimiz, konfor odaklı yeni teknik kumaşlarla ele aldığımız ütiliter gömlekler ve bol pantolonlar beni heyecanlandırıyor. Pek tarzım olmasa da alışılmışın dışında dramatik renkleriyle öne çıkan çiçek desenli elbiselere elim gidip duruyor. Yeni Active koleksiyonumuzdaki parçaların da spor yapmak için motivasyon yaratacağını düşünüyorum.

  • Aksesuarlarda nasıl tasarımlar ön planda?

Aksesuar bana göre bir kombinin en kritik parçası. Zincir formundan bozma kemer ve takılarımız dikkat çekiyor. Tamamlayıcı logolu şapka ve çoraplarımızın yanı sıra hazır giyim tasarımlarındaki renk ve desenlerle paralel espriler taşıyan çanta ve ayakkabı koleksiyonumuz için de çok heyecanlıyız.

  • Bu sezon ilk kez Academia Active koleksiyonu da sunuluyor. Hangi kumaşlara ağırlık verdiniz?

Academia ilhamlarını beklenmedik alanlardan toplamayı seven bir marka. Active giyim, hazır giyim koleksiyonlarımızda ilham aldığımız ve estetik nüanslarını kullanmaktan mutluluk duyduğumuz bir oyun alanıydı. Bu anlamda Active koleksiyonunu kurgulamak bizim için yepyeni bir serüven olmadı. Fakat tüm kategori kendi içinde öğretiler, kurallar ve beklentiler barındırıyor. Performans, konfor ve fonksiyonla ilgili çözümleri DNA’mıza uygun bir
şekilde sunmayı planladık. Polyamid karışımlı, hissi ve kullanımı çok yönlü kumaşlar, file ve hibrid detaylar tüm koleksiyonu şekillendiren unsurlar. Logolarımızı reflektör tekniğiyle basmaya karar vermemizde bile hem görsel hem fonksiyonel sebepler etkin oldu.

  • Pandemi, daha izole bir hayat ve birçok insanın ev-ofis sistemine geçişi koleksiyonu yaratırken tasarım anlayışınızı nasıl şekillendirdi?

Boğaz’da yunusların yüzdüğünü üzerimizde eşofman altları ile Zoom toplantılarında konuştuk. Sadece iş değil özel hayatlarımız da klavye üstü diyebileceğimiz bir çerçeveye sığmak durumunda kaldı. Bu da ister istemez tüm alt grupların konfora, üst grupların ise spot ışığı altındaki detaylara odaklanmasına sebep oldu. Yaka tipleri, kol detayları ön plana çıktı. Kumaş ve malzemeler hayatı kolaylaştırma odağıyla seçildi. İyi hissetmek sadece görsel değil bedensel olarak da önemli bir beklenti oldu. Tasarım ekibi olarak aramızda yeni nesil üniforma olarak adlandırdığımız eşofman takımlar, eskiden spor dışında eşofman kullanmayı tercih etmeyen kişilerin bile favorisi oldu. Özgün detay, çözüm odaklı ürün ve çok yönlü kullanım alanı sunmak marka olarak tasarım anlayışımızın odağında yer aldığı için yeni normale uygun planlamalar yapmak bizi zorlamadı.

  • Sürdürülebilir prosedürlere sahip denim grubunuzdan bahsedelim. Nasıl bir süreç benimsiyorsunuz?

Yaşadığımız gezegene ve içindekilere olan hassasiyetimizin her geçen gün daha da önemli hale geldiğini görüyoruz. En ufak bir değişimin bile seneler içinde çok büyük faydalara, zararlara sebep olduğu göz ardı edilemez. Biz bu konuya, “Sıfırdan yaratmadan önce var olanı nasıl daha sorumlu hale getirebiliriz?” sorusu çerçevesinde yaklaştık. Bu anlamda gitgide büyüyen denim grubu iyi bir başlangıç noktası oldu. Süreçlerde normal yıkamaya oranla yüzde 95 daha az su kullanarak ve bu suyu durulamalarda tekrar değerlendirerek, kimyasal madde kullanımını elimine ederek ve enerji tüketimini yüzde 80 civarı azaltarak denim koleksiyonunu estetik endişelerimizden ödün vermeden hayata geçirmeye başladık. Her ürün doğaya etkisi ile ilgili evrensel geçerliliği olan bir skor alarak süreci tamamlıyor. Bu anlamda iyi hissetmenin en az
iyi görünmek kadar önemli olduğunu düşünüyoruz.

  • İlkbahar-Yaz 2021 sezonunda hangi trendler yükselişte?

Yaz sezonu pandemiyi hissederek gelen ilk sezon. Dolayısıyla ana temada konfor ve iyimserlik hakim. Bu ana temalar ışığında rahat formlu ürünler ve ferahlık hissini destekleyen dökümlü teknik kumaşlar ön planda. Klasik formların tekrar ele alındığını, 90’ların ve Uzak Doğu kültürünün güncellenen minimalliğini görüyoruz. Desen ve renklerde yazın dinamizmini yansıtan bir enerji var. Baştan ayağa beyaz giyinmek ve monokromatik takımlar sadece parçaların değil kombinlerin de zamansızlığı açısından önem kazanıyor. Çok yönlü ve dönüştürülebilir, yatırımlık ürünler ön planda. Sağlığın ve konforun önemini hatırladığımız bu dönemde eşofman takımlarının ve active giyimin günlük kombinlerimize de sızdığına tanık oluyoruz.

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle sormak isteriz; kadınların gücü, gelinen nokta ve yapılabilecekler üzerine neler düşünüyorsunuz?

Güncel krizlerin bizi potansiyelimizi ortaya çıkarma konusunda teşvik ettiğini düşünüyorum. Hepimiz büyük resme ayrı bir renk ve özgün bir katkı sağlıyoruz. Kadınlara ilham veren markalar yerini markalara ilham veren kadınlara bırakıyor. Kişisellik hiç olmadığı kadar kıymetli. Hepimiz bir şeyleri değiştirme gücüne sahibiz.

  • Yakın gelecekte Academia için hedefleriniz neler?

İş birlikleriniz olacak mı? Özgün ve yenilikçi tasarım anlayışını multidisipliner bir tavırla ele almak ve yeni gelenekler yaratmak çok güzel tepkilere sebep oluyor ve bize çok ilham veriyor. Daha çok kişiye ulaşmak, sokağa inmek ve bu habitatı büyütmek istiyoruz. Heyecanla üzerinde çalıştığımız bazı sürprizlerimiz var.

RÖPORTAJ EYLÜL SOLAKOĞLU

İlgili Makaleler