Van Cleef & Arpels: 1906’dan Beri…

Van Cleef & Arpels’in tarihi bir aşk hikayesiyle başladı: 1895’te, değerli taş satıcısının kızı Estelle Arpels, bir taş ustası ve elmas komisyoncusu’nun oğlu Alfred Van Cleef ile evlendi. 1906’da, Paris’in zarafetiyle ünlü bir parçası olan 22 Place Vendôme’de ilk Van Cleef & Arpels butiğini açmak için Estelle’in kardeşleri Charles, ardından Julien ve daha sonra Louis ile iş kurdular. Maison’un efsanevi unvanı bugüne kadar değişmeden kaldı. Kozmopolit bir müşteri kitlesinin ve 1925’te Paris’te düzenlenen Uluslararası Modern Dekoratif ve Endüstriyel Sanatlar Sergisi gibi prestijli uluslararası etkinliklerdeki varlığının yardımıyla şöhreti arttı. 1926’dan 1942’ye kadar Maison’un Yaratıcı Direktörü: tasarımcı René-Sim Lacaze ile işbirliği içinde olan. Alfred’in kızı Renée Puissant’ın benzersiz ve özgün tarzı koleksiyonlara damgasını vurdu.

Julien Arpels’in oğulları Claude, Jacques ve Pierre de aile işine dahil oldular. 1938’de Jacques Paris’teki Maison’a katılırken, Claude 1939’da New York’a yerleşti ve burada 1942’de – amcası Louis ile birlikte – 744 Fifth Avenue’de bir Van Cleef & Arpels butiği açtı. Küçük erkek kardeşleri Pierre Arpels de 1944’te Maison’a girdi ve mücevher tasarımını denetledi.

Van Cleef & Arpels kuruluşundan bu yana becerilerini gerçek imzalar yaratmak için geliştirdi: Değerli taşları vurgulamak için metalin kaybolduğu (patenti 1933’te alınan) Gizemli Set tekniği , Minaudière veya yenilikçi Zip kolyeyle ilk defa kullanılan dahiyane makyaj çantası, fermuardan ilham aldı. Maison, Cadenas saat ve Alhambra uzun kolye gibi simgesel tasarımlar sayesinde, yaratıcılığı şiirle harmanlayan özgün bir stile sadık kaldı.

Koleksiyonların zarafeti ve inceliği, en nadide ve değerli malzemelerin kullanımıyla birlikte, kraliyet ve soylu ailelerini, sinemanın şahsiyetlerini ve seçici zevklere sahip uluslararası bir müşteriyi kazandı. On yıllar boyunca, Yüksek Mücevher Maison’un mükemmelliği ve yaratıcılığı dünya çapında itibarını kazandı. Van Cleef & Arpels’in atölyelerinin virtüöz ustaları olan Mains d’Or’un hüneri Pierres de Caractère – duygu uyandıran olağanüstü mücevherler – seçimi, sihir kokan mücevher ve saatçilik koleksiyonlarını doğurdu. Doğadan, modadan, danstan veya hayali dünyalardan ilham alan Van Cleef & Arpels, zamansız bir güzellik ve uyum evrenine bir kapı açar.

İLHAM KAYNAKLARI

Aşk hikayeleri
Alfred Van Cleef ve Estelle Arpels’in evliliğine kadar uzanan kökenleri ile Maison, ilk kreasyonlarından bu yana yüksek hassas duygulara sahiptir. Aşk, onun kurucu temasıydı ve 1906’da satılan ilk parçaya ilham verdi: elmas kalp. Van Cleef & Arpels, Grace Kelly ve Monaco Prensi Rainier gibi efsanevi çiftlere de eşlik etti. Van Cleef & Arpels, Yüksek Mücevherat ve Saatçilik kreasyonlarından nişan yüzüklerine ve alyanslara kadar tüm virtüöz mahareti ve uzmanlığıyla aşk hikayelerini kutluyor. 

Doğa
Van Cleef & Arpels için her zaman favori bir tema olan doğa, yarattıklarına şiir ve canlılık aşılar. Flora ve faunanın sürekli metamorfozlarından büyülenen Maison, baharın çiçek açmasını, bahçelerin bereketini veya bir kelebeğin kanat çırpınışlarını aktarır. Hafiflik ve hareketle bezenmiş bu evrende çiçekler, neşeli ve iyiliksever yaratıkların yanında açar. Geniş ve renkli bir mücevher paleti, bin bir tonunu yansıtmak üzere konuşlandırıldı. Maison’un saatleri de bu temayı, zamanın geçişi ile yakından bağlantılı olan Büyüleyici Doğa ile keşfeder. Bu parçalar ile mevsimlerin göz kamaştıran görüntüsü hayat bulur.

Dans
Güzellik ve uyum duygusunun mükemmellik arayışıyla el ele verdiği Van Cleef & Arpels, uzun zamandır büyük bir ilham kaynağı olarak dansa dönüştü. Balerin klipleri 1940’ların başında Louis Arpels’in isteğiyle oluşturuldu ve kısa süre sonra Van Cleef & Arpels’in imzası haline geldi. Maison’un dans dünyasıyla olan bağları, Louis’in yeğeni Claude Arpels, 1961’de New York City Ballet’in kurucularından olan tanınmış koreograf George Balanchine ile tanıştığında güçlendi. Taşlara olan ortak tutkuları, Balanchine’nin balesini üreten sanatsal bir ortaklığa dönüştü. Jewels, ilk kez 1967 Nisan’ında New York’ta sahnelendi. Dansla düet, özellikle ünlü dansçı ve koreograf Benjamin Millepied ve 2012’de kurulan şirketi LA Dance Project ile yapılan işbirliği şeklinde bugün de devam ediyor.

Şans
Estelle Arpels’in yeğeni Jacques Arpels’in dediği gibi “Şanslı olmak için şansa inanmalısınız”. Maison’un her zaman değer verdiği şans, onun ayak izlerini sıklıkla yönlendiren ve Alhambra koleksiyonu gibi en karakteristik kreasyonlarından bazılarına ilham kaynağı olan bir değerdir. Dört yapraklı yoncalar ilk kez 1906’da Van Cleef & Arpels’in Arşivlerinde ortaya çıktı ve daha sonra ahşap tılsım mücevherleri, tılsımlar ve uğurlu kolyelerle birleştirildi. Maison, tüm farklı yönleriyle şansa vurgu yaparak, dünyaya şiirsel bir bakış açısı sunuyor. 

Kişiye özel tasarım
Paris’teki Vendome meydanında bulunan mücevher evi, kurulduğu şehre saygı duruşunda bulunarak moda dünyasından ilham alıyor. Altın danteller, ışıltılı fiyonklar ve değerli taşlardan oluşan püsküller bu zarafet merkezini herkese tanıtıyor. Akışkanlıkları ile dikkat çeken bazı kreasyonlar, kurdelelerin inceliğini veya kumaşın uyumluluğunu yeniden ortaya çıkarırken, Fermuarlı kolye, fermuar üzerinde sofistike bir bükülme sunuyor. Sürekli olarak yeni teknik zorluklar sunan bu tema, Van Cleef & Arpels’in en seçkin mücevher yapımı başarılarından bazılarını ortaya çıkardı.

Peri masalları ve efsaneler
1940’lardan beri perilerin güzelliğini kamuoyunun dikkatine sunan Maison, hem hayal gücünü hem de merakı uyandıran kreasyonlarla sihir sanatını sürdürüyor. Peri masalları ve efsanelerden esinlenerek, benzersiz koleksiyonlar için hayal gücü hikayelerinden ilham alıyor: 2003’te Songe d’une Nuit d’été, 2007’de L’Atlantide, 2014’te Peau d’Âne raconté par Van Cleef & Arpels ve Quatre Contes de Grimm 2018. Kendine özgü anlatı boyutuyla Maison’un parçaları, iki tükenmez kaçış kaynağı olan edebiyata ve hayali dünyalara bir övgü gibi yankılanıyor.

Astronomi
Güneşin ve ayın yollarından, yıldızlarla bezeli bir gökyüzünün görüntüsüne kadar, göksel kubbenin harikaları, seyahat ve hayal için pek davetkar parçalara ilham verdi. Mücevher ve Yüksek Mücevher parçalarında yankılanan kozmos teması artık Şiirsel Astronomi ile Saat işçiliğine de sıçradı. Gökkubbenin güzelliğine adanmış bir evrende, saat yapımcılığı uzmanlığıyla birleştirdiği değerli saatler için de Maison zanaat becerilerini, kişisel zaman ve mekan vizyonunu yeniliyor.

VAN CLEEF & ARPELS KOLEKSİYONU
Jacques Arpels, Palais Galliera’daki 1992 Van Cleef & Arpels retrospektif sergisinin kataloğunda, 1970’lerde kurduğu ve zenginleştirdiği miras koleksiyonunu anlattı. “20 yılı aşkın bir süre önce, bir koleksiyonerin sabrı ve tutkusu ile Van Cleef & Arpels’in en güzel kreasyonlarını bir araya getirmek için yola çıktım. Zaman geçtikçe bu mücevherler, tasarımcılarımızın ve kuyumcularımızın yanı sıra tüm atalarımın yetenek ve sanatına da değerli tanıklıklar yapıyor” diye kaleme aldı. 2019 yılında Van Cleef & Arpels Koleksiyonu yaklaşık 1.500 parçadan oluşuyor. 1906 ile 21. yüzyılın ilk on yılı arasında üretilen bu kreasyonlar, Maison’un gelişen stilini ve ilham kaynaklarını ve aynı zamanda marifetinin evrimini kaydeder. Klipler, kolyeler, yüzükler, küpeler, bilezikler ve değerli objeler, Mısır Prensesi Faiza’ya ait Gizem Seti Şakayık Klipsi (1937), Mısır Kraliçesi Nazlı’nın elmas kolyesi (1939) ve Maria Callas’a ait Beş Yaprak klipi (1967). Bu değerli mücevherler, seçkin Van Cleef & Arpels butiklerinde ve ayrıca Paris’teki MAD (2012), Singapur ArtScienceMuseum (2016) ve Beijing Today Art Museum (2018) gibi müzelerdeki büyük sergilerde halka sunuldu. Sürekli büyüyen bu parça seçkisi, Maison’un yaratılış ve tarihinin bir panoramasını sunuyor; bugün bile stüdyodaki tasarımcıların hayal gücünü besleyen ve yarının kreasyonlarına ilham veren canlı bir hatıra. 

İlgili Makaleler