Enerjinizi nasıl yükseltebilirsiniz?

Hayatınızda değiştireceğiniz bazı ufak alışkanlıklar, enerjinizi yükseltmenize ve görünümünüzü değiştirmenize yardımcı olur. Bunun için kendinize hedefler koymalı ve bu doğrultuda devam etmelisiniz.

İşte enerjinizi ve görünümünüzü yükseltmenize yardımcı olacak bazı tüyolar…

Erken kalkmaya alışın

Egzersiz yapmak için vakit bulamıyor musunuz? Uykuyu bahane etmek yerine, kendinize sabah rutini oluşturun. Yapmanız gereken sadece hem gece hem de sabah için alarm kurmak. Sabahları kısa egzersizler ile başlayın, zamanla süreleri uzatabilirsiniz. Böylece güne egzersiz ile başlayarak gün boyunca daha zinde hissedebilirsiniz.

Egzersiz arkadaşı edinin

Tek başınıza egzersiz yapmak yerine sizi motive edecek bir egzersiz arkadaşı edinmeniz alacağınız sonuçları iki katına çıkarmanızı sağlayabilir. Arkadaşınızla birlikte tempolu bir koşuya çıkabilir ya da grup derslerine katılarak egzersiz yaparken alacağınız keyfi iki katına çıkarabilir.

Hedef belirleyin

Bir hedefiniz olduğunda ona ulaşmak için daha verimli adımlar atmak istersiniz. Bu yıl kendinize gerçekçi hedefler belirleyin, bu hedefler doğrultusunda ilerleyin. Örneğin; koşu yapıyorsanız maratona kayıt yaptırın ve antrenman planınızı bu amaca uygun olarak oluşturun.

Sık sık tekrar yapın

Bazı günler günde neredeyse on bin adım atıyor olabilirsiniz. Ancak ofise servise gittiğiniz ve öğle arasında masanızda yeme yediğiniz günler bu rakamın üç binlere inmesine neden olacaktır. Önemli olan egzersiz sayınızdan çok tekrarınız, yen yılda kendinize meydan okuyarak haftalık egzersiz hedefinizi ve günlük hareket rutininizi kontrol edin. Çabanızın karşılığını aldığınızı göreceksiniz.

Beslenme rutininizi gözden geçirin

Doğala dönün

Tarif içerisinde öyle yazıyor diye kullanacağınız kabağın ya da havucun kabuklarını doğramak zorunda değilsiniz. Kabukları ile tüketeceğiniz sebzeler lif içeriği bakımından daha zengindir. Tek yapmanız gereken sebzeleri pişirmeden önce iyice yıkamak. Mümkün olduğunca organik ürünlerin satıldığı yerlerden alışveriş yapmaya özen gösterin.

Daha çok sebze tüketin

Sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Severek yediğiniz omletinize ıspanak ya da mantar ekleyebilir, makarnanızı brokoli ile haşlayabilir, mercimek çorbanızı balkabağı ile zenginleştirebilirsiniz.

Porsiyonları abartmayın

Mutfakta daha fazlasını yemek her zaman en iyisini yemek değildir. Sağlıklı olan bir öğünü porsiyon kontrolü yaparak tüketmeye ve yemekleri pişirme biçiminize dikkat edin. Örneğin; sebzeyi sotelemek yerine biraz zeytinyağı ilave edip fırınlayarak tüketirseniz daha az kalori almış olursunuz.

İhtiyaç duyduğunuzda mola verin

Ne kadar önemli ve acil işleriniz olursa olsun, beden ve zihin sağlığınız için gün içerisinde deliksiz bir  şekilde uyumanız oldukça önemli. Bu nedenle eğer uykuya az zaman ayırıyorsanız yeni yılda en az yedi saat uyuyarak bedeninizi ve zihninizi dinlendirmeniz hayattaki öncelikleriniz arasında olmalı. Enerji seviyeniz kadar egzersizlerden sonuç almanızın uyku kalitenize ve yeterince dinlenmenize bağlı olduğunu unutmamalısınız.

Uyku düzeninizi bozan dış etkenleri devre dışı bırakın

Düzenli bir uyku rutininiz olmasına rağmen, yeni güne düşük enerji ile başlıyorsanız, gizli bir uyku probleminiz olabilir. Ya da uyuduğunuz ortamda uykuya dalmanızı engelleyen dış etkenler var olabilir. Örneğin; elektronik aletlerin yaydığı mavi ışık, uyku hormonu olan melatoninin oluşumunu engeller. Onun yerine alacağınız ılık bir duş, rahatlatıcı bir bitki çayı eşliğinde okuyacağınız bir kitap ile daha rahat uykuya dalabilirsiniz. Yatak odanızı sessiz ve tutmanız da hızlıca uykuya dalmanızı sağlar.

Kendinize iyi gelecek şeyler yapın

Geçtiğimiz ayı nasıl geçirdiğinizi düşünün, uzun zamandır var olan boşluk hissini besleyip durmuş olabileceğinizi hesaba katarak, keyif aldığınız aktivitelere daha çok zaman ayırmaya çalışın. Sizi mutlu edecek aktivitelere zaman ayırmanız başta zor gelse de zamanla enerjinizi arttıracaktır.

( Kapak Karesi: @hoskelsa )

İlgili Makaleler