10 Gotik Stil İlhamı

Siyah parçalarla dolu gardırobunuzun hem sosyal anlamda kabul edilebilir olduğu hem de stil sahibi gözüktüğü sonbahar zamanındayız! Bu mevsim kesinlikle gotiklerin favorisi.

70’li ve 80’li yılların alt kültürlerinin kesişmesi sebebiyle gotik ve punk, stil anlamında benzerlik gösterir. Londra ve New York gibi moda başkentlerindeki gençlik kültürü hareketlerinin anarşist tutumları da bu iki alt kültürü birbiriyle yakından ilişkili kılıyor.

Gotik estetiği, baştan aşağı siyah giyinmenin çok daha ötesinde. Gotik alt kültürünün kendi içinde de “Lolita”, “rockabilly”, vampir, siber gotik gibi alt kültürleri mevcut. Bu stil her ne kadar sokakta doğmuş olsa da Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Rei Kawakubo ve Rick Owens gibi tasarımcıların koleksiyonlarında bu alt kültürden ilham aldığını görebiliyoruz.

Ana akım popüler kültüründe punk stil yeniden canlanırken gotik estetiği sevdiğimiz ünlü isimlerde görmeye başladık. Bununla birlikte, dönemin korse, deri, dantel gibi popüler trendleri de gotik kültürün ürünleri.

Kourtney Kardashian’dan Willow Smith’e, ünlü isimlerin ilham alabileceğiniz beklenmedik gotik ve punk stillere göz atıyoruz!

Geleneksel Gotik

Willow Smith attends the 2022 iHeartRadio Music Awards at The Shrine Auditorium in Los Angeles, Cali...

Trençkotlar, platform topuklu botlar ve koyu renkte rujlar sonbahar aylarının vazgeçilmezleri ancak hepsini bir araya getirerek oldukça hoş bir gotik görünüm elde edebilirsiniz.

Dark Academia

Barbie Ferreira attends the HBO Max FYC event for "Euphoria" at Academy Museum of Motion Pictures on...

Hogwarts’a ait gibi gözüken bu stile gotik dokunuşlar eklemek mümkün. Klasik bir çift siyah deri botları etek ve siyah balıkçı yaka bir kazakla veya A kesim bir elbiseyle kombinleyerek şık bir akademi stili yakalayabilirsiniz.

Romantik Gotik

Jennie of BLACKPINK attends the 2018 SBS Gayo Daejeon 'Battle of the Bands' at Gocheok Sky Dome on D...

Geleneksel gotik stilin ötesine geçip bunun romantik hissiyatına odaklanmak tercihiniz olabilir. Özel bir gece için sakladığınız yerlere uzanan elbisenizi Blackpink’ten Jennier gibi deri bir korse ile canlandırabilirsiniz.

“Glam” Gotik

Kourtney Kardashian and Travis Barker are seen arriving to the Boohoo X Kourtney Kardashian fashion ...

“Pop punk” eş rolünü oldukça ciddiye alan Kourtney Kardashian stiline de bunu adapte etti. Yüksek moda Matrix ile buluşunca ortaya hoş bir “glam” gotik görünüm yakalamak mümkün oluyor.

“Gothabilly”

Kelly Osbourne attending the Royal Academy Summer Party on June 04, 2019 in London, England.

Batılı rock and roll müziği ilhamli “rockabilly” stili de gotik ile benzerlik gösteriyor. “Gothabilly” estetiği, 1950’lerin feminen siluetleri ile gotiği bir araya getiriyor.

“Raver” Gotik

Avril Lavigne performs at the Sunset Stage during the Rock in Rio Festival at Cidade do Rock on Sept...

Barbiecore pembesi parçalarınızı siyahlarla değiştirmeye hazır değilseniz, iyi haber: Gotikler de neon giyer! Sevdiğiniz parlak tonları siyah renkle bir arada kullanarak “raver” gotik estetiğini yakalayabilirsiniz.

Punk

Demi Lovato is seen on July 14, 2022 in Los Angeles, California.

Favori deri ceketinizi iğne ve yamalarla canlandırarak veya klasik bir grup tişörtünü Doc Martens botlar ile eşleştirerek punk/gotik bir görünüm elde edebilirsiniz.

Vampir Gotik

Billie Eilish Attends 2021 LACMA Art+Film Gala on November 06, 2021 in Los Angeles, California.

Dokuların ve desenlerin kombinasyonu, zımbalar, iç giyim ilhamlı file, kürk ve danteller içinizdeki stil sahibi vampiri ortaya çıkaracak!

“Victorian” Gotik

Singer Beth Ditto (R) and girlfriend Kristin Ogata attend the "De Rouille et D'os" Premiere during t...

Bridgerton dizisi hayatımıza girdiğinden beri korseleri her yerde görüyoruz. Ancak bundan da önce, Viktorya dönemi referanslı gotik stillerde bu görünümleri gördük. İşte giydiğiniz her zamanki iki parçalı takımınızı bu tarza uyarlamayı deneyebilirsiniz.

“Mix & Match” Gotik

Bella Hadid is seen leaving the Mugler show on February 26, 2020 in Paris, France.

Bella Hadid’in yaptığı gibi geleneksel gotik dokuları, örneğin kadife ve deriyi birlikte kullanarak bu estetiği yakalamak mümkün. Platform botlarınızı da giymeyi unutmayın!

Yazı: Öykü Gönül

İlgili Makaleler