20’li yaşlarınızda doğurganlığa dair bilmeniz gereken altı şey

20’li yaşlarınızda çocuk sahibi olmak isteyin ya da istemeyin, bu konuya dair bilmeniz gereken birçok şey var.

  • Hayat Stiliniz Doğurganlığınızı Etkiliyor 

Doğurganlık 20-40 yaşları arasında vücudunuza yüklenen sabit bir kod değil, doğurganlığın kendisine özgü bir dinamiği var. Fazla kilolu olmanız, gerektiğinden zayıf olmanız, alkol ve sigara kullanımınız, sebze ve su tüketiminiz, uyku düzeniniz kısacası yaşam tarzınız doğurganlığınızı etkileyen en önemli faktör.

  • Doğum Kontrol İlaçları Doğurganlığınızı Etkilemez 

Daha önce çevrenizden aksi yönde duyumlar almış olabilirsiniz. Ancak doktorlar tarafından söylenen gerçek ve kesin bilgi doğum kontrol haplarının, doğurganlığınızı etkilemediği yönünde.
Hapı bıraktığınızı takip eden bir, iki aylık süreçte yumurtalama döngünüz normale dönüyor.

  • Spiral En Etkili Doğum Kontrol Yöntemidir

%99 oranında koruma sağlayan spiraller, doğum kontrol yöntemleri arasında en etkilisi. Uzun vadede çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız sizin için en uygun yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu kadın spiral taktırdıktan sonra regl süresinin kısaldığını ve kanama oranının düştüğünü söylüyor. Regl dönemlerinde de sancı çekmediklerini belirtiyorlar. İstediğiniz herhangi bir dönemde doktorunuz tarafından çıkarılabilen spiralden sonra yumurtlama döngünüz tıpkı haplarda olduğu gibi bir süre sonra normale dönüyor.

  • Spiral ve Doğum Kontrol Hapları Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkları Engelleyemez 

Doğum kontrol hağı kullanıyorum veya nasıl olsa spiral taktırdım hamile kalmam diye düşünereke prezervatifi hayatınızdan çıkarmayın. HPV virüsü ve klamidya enfeksiyonu gibi cinsel rahatsızlıklardan korunmak için mutlaka her ilişkinizde prezervatif kullanın.

  • Cinsel İlişkiye Giriyor Olmanız Çocuğunuz Olacak Demek Değil 

Çocuk yapmayı deniyorsanız, ‘deneme’ fiili tüm işlevleri karşılayamıyor olabilir. Her şeyden önce bir doktorla birlikte çalışmalısınız, gerekli test sonuçlarını aldıktan sonra takviminizi oluşturmalısınız. Ayrıca 35 yaşına kadar bir sene boyunca korunmasız cinsel ilişkiye girip hamile kalamazsanız “Deniyoruz ama olmuyor” cümlesini kurabilirsiniz.

  • Doğurganlığınız ve Bedeniniz Hakkında Okumalar Yapmalısınız, Kulaktan Dolma Bilgileri Önemsememelisiniz 

En başta söylediğimiz gibi doğurganlık 20-40 yaş arasında vücuda yüklenen bir kod değil, öncelikle güvendiğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir doktorunuz olmalı. Gerekli kontrolleri ve testleri aksatmadan yaptırmalısınız ki ne durumda olduğunuzu bir uzmanla birlikte değerlendirebilin. Hiçbir zaman her şeyin yolunda olduğunu ya da mutlaka bir sorun olduğunu düşünmeyin, varsaymayın, tek başınıza değilsiniz ve bedeniniz gerçekten önemsenmeyi hakediyor.

İlgili Makaleler