Adım Adım Fransız Modası: Parizyen Stile Giriş 101

Dünyanın ilk modern moda evi The House of Worth ve Paris’te gerçekleşen ilk moda defileleri, 1920’lerin asil Coco Chanel’i; 50’lerin Christian Dior’u, Pierre Balmain’. İlk kez hızlı moda devrine geçiş yapan Yves Saint Laurent ve onun öncülüğünde dünyanın ilk hazır giyim koleksiyonu, günümüzün Paris Moda Haftası, Isabel Marant ve Olivier Rousteing gibi güçlü tasarımcıları, yıllar boyu modanın nabzını tutmuş, moda alanında pek çok yeniliğe öncülük etmiş bir ülke: Fransa.

Hal böyle olunca Fransa’da büyütülen bu köklü moda kültürü Fransızlar’ın gardıroplarına da yansıyor elbette. Parizyen stil veya Fransız Stili dediğimiz moda anlayışlarıyla Fransız kadınları bugün hala bizi kendilerine hayran bırakmayı sürdürüyor.
 

Audrey Tautou​
 

Amélie filmindeki meşhur başrol performansının yanı sıra Tautou 2009 yılında Coco Chaneli canlandırdığı Coco Chanel’den Önce filmiyle de gönülleri fethetti. Efsanevi tasarımcıya oldukça benzer yüz hatlarına sahip sanatçı giyim tarzıyla da güçlü Fransız kadınını yansıtıyor. Ofis stilinizde sanatçının fırfır detaylı romantik bluzleri ve havuç kesim pantolonlarından ilham alabilirsiniz. Parizyen stilin altın parçalardan olan ince kemerleri ve düz taban ya da kısa topuklu düz ayakkabıları da bu görünüme eklemeyi unutmayın.

Marion Cotilllard

Bilekte biten cigarette pantolonlar, bol kazaklar ve Fransız stiliin olmazsa olmazı kırmızı ruj!  Efor gerektirmeyen ama şıklığından da ödün vermeyen bir görünüm. Paris doğumlu, Oscar ödüllü oyuncu Marion Cotillard kırmızı halıda incelemeye alışkın olduğumuz asil tarzını başarıyla sokağa taşıyor. Parizyen bir gardırobun temel parçalarından olan boru paça kot pantolonlar adeta ayak bileklerinin zarafetini ön plana çıkarmak için var. Bu görünüme bir de Louboutin’lerinizi ekleyip dikkatleri üzerinize çekmek mi? Neden olmasın!

Caroline de Maigret

Breton yani çizgi desenli üstler ilk kez 1917’de Coco Chanel’in deniz temalı moda koleksiyonuyla giriyor hayatımıza. Ünlü tasarımcı, Kuzey Fransa kıyılarına yaptığı bir seyahat sırasında denizcilerin kıyafetlerinden etkilenerek daha o yıllarda çizgili kazakları Fransız stiliyle özdeşleştiriyor.
Yıllardır vazgeçmediği kahkülleriyle dikkat çeken, Chanel elçisi ve Lancome’un yüzü Caroline de Maigret, Breton görünümünü günümüze en iyi uyarlayan isimlerden. Giyiminde maskülen parçalara ağırlık veren De Maigret, lacivert blazerını çizgili kazağıyla kombinlemeyi seçiyor. Bunu yaparken keskin ve düz hatlara sahip bej kabanı da omuzlarına atmayı ihmal etmiyor. İşte size Fransız usulü renk, desen, doku uyumu. Unutmadan, benzer bir görünümün trençkotlarla da yaratılabileceğini not düşmek gerek.

Jeanne Damas 

Hasır çantalar geçtiğimiz İlkbahar-Yaz 2019 sezonunda tüm dünyada ön plandaydı. Fransa için ise günlük giyimde hasır sepet çantalar kullanmak yıllardır süregelen bir gelenek diyebiliriz. Parizyen It Girl Jeanna Damas da en sevdiği kısa paça İspanyol paça pantolonları hasır sepet çantalarıyla eşleştiriyor ve bunu yaparken mevsimine göre terliklerden ya da topuklu botlardan yardım alıyor. Damas’nın bu görünümünden ilham alarak siz de hasır çantalarınızı kış gardırobunuza dahil edebilirsiniz.

Camille Rowe

Fransız oyuncu ve model Camille Rowe son yıllarda kırmızı ruj makyajıyla ikonikleşmiş isimlerden. Giyiminde sadelikten ve vintage parçalardan yana olan modeli sık sık düz renk gömlek veya bluzleriyle eşleştirdiği mom jean’ler veya kot eteklerle görüyoruz. Siz de tıpkı Rowe gibi, blazer ceketlerinizin resmi havasını kot eteklerinizle kırarak hem eğlenceli hem de şık görünebilirsiniz. Son olarak kombininize ekleyeceğiniz zincirli zarf çantalar ise Fransız stilinin kilit aksesuarlarından biri.

Léa Seydoux

Moda sahnesinin önemli ilham perilerinden Léa Seydoux, Prada ve Saint Laurent gibi pek çok ünlü marka için objektif karşısına geçmiş ve marka elçiliği yapmış birisi. Parizyen, zarif görünümü mükemmel bir şekilde taşıyan yıldız, kırmızı halı görünümleriyle olduğu gibi sokak stiliyle de ilham vermeyi sürdürüyor. Burada midi elbisesinin üzerine geçirdiği yılan derisi ceketiyle Fransız stilinde dış giyime ve ceketlere verilen önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sıra Aksesuar Seçiminde 

Son olarak Parizyen stil için tüm bu ilham verici kadınlara eşlik eden önemli aksesuarlara değinmeden olmaz. Parlak zincirleriyle dikkat çeken deri postacı çantaları, Fransız stili bereler ve büyük güneş gözlükleri… Özellikle klasik yün berelerinizi deri seçeneklerle değiştirerek çok daha farklı ve modern bir görünüme sahip olmanız mümkün. Parizyen, romantik, zarif parçalarla kendinizi dünyanın en ünlü moda merkezlerinden birinde gibi hissedin!

Hazırlayan: Şebnem Türe 
 

İlgili Makaleler