Akdeniz Diyeti Popülerliğini Asla Kaybetmiyor

2021’de karbonhidrat tüketiminizi azaltarak beslenme düzeninize yeni bir soluk kazandırmak isterseniz Akdeniz diyeti tam size göre olabilir. Ona diyet diyoruz aslında ama genel olarak değerlendirdiğinizde tam olarak bir yaşam stili demek daha doğru olur. Her beslenme uzmanının hayalini gerçeğe dönüştüren bu diyet, sağlıklı yağlar ve yeşil sebzeler içeriyor. Bu anlamda klasik kısıtlayıcı diyetlerden çok daha rahat uygulanıyor. 

Bunun yanı sıra Akdeniz diyeti, geçen on yılın beslenme düzeni hakkında trend olarak varsaydığı bir sürü farklılığı elinin kenarıyla itip, iniş çıkışları olmayan, stabil bir çizgide ilerleyen varlığıyla bugün hala tercih sırasında listenin üstlerine oynuyor. 

Akdeniz diyetinin faydaları ve içerdiği yiyecekler hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Bu denenmiş ve doğru beslenme yönteminin neden kalıcı olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Akdeniz Diyeti Nedir? 
Adından da anlaşılacağı gibi, Akdeniz diyeti, düşük kronik hastalık oranları gösteren ve ortalama yetişkin yaşam beklentisinin üzerinde olan ülkeler olan Girit, Yunanistan ve Güney İtalya dahil olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin beslenme geleneklerine dayalı bir beslenme şekli.

Akdeniz diyeti katı ve kurallı bir diyet programından ziyade hayatınızın tümüne adapte edebileceğiniz bir yaşam şekli olma özelliği taşıyor. Kayıtlı bir diyetisyen olan Gillean Barkyoumb, “Akdeniz diyeti sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, fasulye, balık, deniz ürünleri, zeytinyağı, kabuklu yemişler ve tohumlar açısından yüksektir” diyor. “Kırmızı et nadiren yenir ve şekerle tatlandırılmış içecekler, rafine tahıllar ve yağlar ya da yüksek işlenmiş et çok az tüketilir.”
Ayrıca, abartmadan, uygun bir miktarda kontrollü kırmızı şarap tüketimi de bu diyet için sorun oluşturmuyor. 

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir? 
Akdeniz diyeti uzun süredir araştırılıyor. Sonuçlara göre Akdeniz diyetine uygun beslenen insanların daha düşük kronik hastalık oranlarına sahip olduğu ve daha uzun yaşadıkları belirtiliyor. Yeni araştırmalar bu diyetin en sağlıklı diyetlerden birisi olduğunu onaylıyor. Nutrients dergisinde yayınlanan bir 2019 araştırması, diyetin sağlıklı bireylerde hastalık riskini azaltabileceği ve tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, kanser ve obeziteyi içeren “kardiyodiyabeziteyi” iyileştirebileceği sonucuna vardı.

Ciddi sağlık avantajlarının ötesinde, bu yeme şeklinin aslında sürdürülebilir olduğu gerçeği de var. Keto, Paleo diyetleri veya Whole30 gibi popüler diyetlerin aksine, bir beslenme şeklinde bazı şeyleri tamamen dahil etmeniz ve bazı şeyleri tamamen kesmeniz gerekmiyor. 

Barkyoumb, diğer diyetlerde başarısız olanlar için, “Akdeniz rotasına gitmenin kendileri için işe yarayan bir şey olduğunu fark edebilirler çünkü beslenme tarzı kısıtlama değil, daha çok taze, basit, bütün yiyeceklere odaklanmak” diyor. Ve çok çeşitli yiyecekler içerdiğinden, evde pişirmek veya dışarıdan sipariş vermek bu beslenme şeklinde oldukça kolay.
Barkyoumb, “Akdeniz Diyeti gerçekten dengeli beslenmenin altın standardı,” diyor. “
Bu yüzden pek çok insanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesini ve yediklerinden zevk almasını sağlıyor.”

Akdeniz Diyeti Alışveriş Listeniz 
Eğer denemek isterseniz, bu listeyle başlayabilirsiniz.

Akdeniz Diyetinde Ne Yemelisiniz?

  • Taze meyve ve sebzeler
  • Yağsız etler (ör. Tavuk ve balık)
  • Bakliyat
  • Fındık ve tohumlar
  • Tam tahıllar (ör. Kahverengi pirinç, farro ve kinoa)
  • Yumurta
  • Otlar ve baharatlar
  • Zeytinyağı 

Akdeniz Diyetinde Neleri Sınırlandırmalısınız?

  • Şeker
  • Süt ürünleri (örneğin yoğurt, sert peynirler)
  • Kırmızı et
  • Rafine tahıllar (örneğin beyaz ekmek)
  • İşlenmiş yiyecekler ve etler
  • Rafine yağlar

İlgili Makaleler