Aylin Çetinkaya’dan kalıcı makyajın olmazsa olmazları

Kalıcı makyaj uzmanı/eğitmeni ve aynı zamanda Nişantaşı’nda yer alan Aylin Çetinkaya Beauty‘nin sahibi Aylin Çetinkaya ile kalıcı makyajın püf noktalarını konuştuk.

Doğal kaş boşluk doldurma işlemi nedir? Kaş kontüründen farklı bir uygulama mı? 

Türkiye de “kaş kontürü” denilince “dövme kaş” yani? diye tamamlıyor herkes. Böyle düşünüldü hep koyu, kalın, kalıp şekilde yapılan kaş kontürleri, bir de zamanla vücut dövmeleri gibi solup grileşme, renk değiştirmeleriyle, dövme ile eşleştirildi hep. 
Türkiye’ de Kaş kontürüne sanat gözüyle bakan ilk kişi olduğumu söyleyebilirim. Pigmentoloji ve tasarım eğitimlerini yurtdışında aldıktan sonra önce uygulamaları kendim yaptım, sonra Güzel Sanatlar Fakültesi resim öğretmenliği mezunu ekibimi yetiştirdim. Benim de resme yeteneğim vardı. güzel Sanatlar okumak istemiştim ama ailemin yönlendirmesiyle Siyaset bilimi ve uluslarası ilişkiler okudum. Ama resim yapmayı, tasarlamayı estetik ve güzellik konularına ilgili olmaktan hiç vazgeçmedim.
Kaşlar yüzün ifadesini belirleyen en önemli nokta. Kalın ve koyu olması iadeyi sert ve negatif yapar. Doğal, “doğada var olan” demek. Kaş kontürünün doğal olması için de, gerçek kaşların aynısı gibi yapmak doğal olmasının en büyük püf noktası. 
Kişinin kaşlarının şeklini takip edip, kaş boşluklarına kendi kaşları gibi kıl çizimi yapmak, kendi kaşlarını simüle etmek. 
Rengini de kişinin doğal kaşları ile aynı tonda belirlediğimizde gerçek kaşlardan ayırd edilmeyen doğal görünümü sağlanış oluyoruz.

Dudak renklendirme ince dudaklara yapılır mı? İşlemin ruj gibi durmamasını ve doğal durmasını nasıl başarıyorsunuz? Acılı bir işlem mi ve kalıcılığı nedir? 

Doğala (dağada olana) sadık kalma bakış açımız dudak renklendirme uygulamasında da geçerli. Doğal dudaklarda hiç olmayan renk tonlarını kullanmıyoruz. Kişinin cilt alt tonuna uygun; (soğuk, sıcak,nötr) karakterde ve mevcut dudak tonuna uyumlu renkleri tercih ediyoruz. Eskiden dudak çerçeve hattı kalemle belirgin şekilde çizilmiş  gibi ve koyu renklerde yapılırdı, “dudak dövmesi” denirdi bu yüzden de.  Makyajlı görünmek amaçtı. Adın “Kalıcı makyaj” denmesinin sebebi de bu. Getirdiğimiz doğal bakış açısı ile, dudak renklendirme işlemindeki amacımız zamanla rengi solan ve kontür hattı belirsizleşen dudakları, kendi kontör hattını ortaya çıkartarak ve solmuş dudak rengini mevcut tonunun kendi canlılığına kavuşturarak, kaybolan canlılığını geri kazandırmak. Bu yüzden biz uygulamamızın adına “Dudak gençleştirme” diyoruz. Renk seçimini ruj rengi seçer gibi değil, kendi dudağının rengine uyumlu ve cilt alt tonunu baz alarak seçiyoruz. Dudak çerçeve hattını dudak kalemi ile çizilmiş gibi makyaj görünümünde değil, kendi mevcut kontörünü ortaya çıkartacak şekilde yapıyoruz. Bu sayede canlı dudaklara sahip, sağlıklı, bakımlı ve genç görünüyor kişi. 

İnce dudaklara da renklendirme yapılabiliyor tabi, önemli olan kişinin ince dudakları ile mutlu olması. Bu bir tercih. İnce dudaklarından mutsuz olup, dudak kalemi ile dudak çerçeve hattının üzerinden taşırarak, düzenli makyaj yapan, bu şekilde ruj süren çokça kadın var. Eğer dudak renklendirme uygulamasından beklentisi, dudak çerçeve hattının dışına taşılarak renklendirme yapılması ise bu şekilde yapmıyoruz. Bu şekilde yapılan uygulamalar doğallıktan uzaklaşır. Dudak çerçeve hattının dışında belirgin bir çizgi görünümü doğada yoktur. Yaklaşık 2 yıl kalıcı olan dudak renklendirme uygulamasını bu şekilde yaparak sabah uyandığında kimsenin böyle görünmesini istemeyiz. Dudakları daha dolgun göstermenin daha doğal yolu, doğal yapılan dudak dolgusu. dudakların inceliğinden mutsuz olan kişilere dudak renklendirme yerine doğal dudak dolgusu yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Sonra isterse yine dolgunlaşmış dudaklarına dudak renklendirme yaptırabilir.
Dudak dolgunluğunda, şeklinde hafif asimetri, alt üst dudak dolgunluğu hafif orantısızlığı varsa, dudak kontör hattına sadık kalarak, mümkün olan dudaklarda renklendirme ile simetri sağlayabiliyoruz. Asimetri fazla ise, dudak dolgusu simetri sağlamayı,  sonra renklendirme yapmayı tavsiye edebiliyoruz. Her zaman kişiyi en doğal ve sağlıklı çözüme yönlendirmek işimizi severek yapmamızın dikkat çeken, ilgi gösterilmesinin, bir çok hassas, ekran önündeki kişilerin merkezimize tercih etmesinin sebebi. Dudak dolgusu ve dudak renklendirme aynı günde yapılmıyor iki uygulama arasında 10 gün olması sağlıklı olan.

Dudak dolgusu mu? Dudak renklendirme mi?

Dudak renklendirme ile pigment, cilt altına enjekte edilerek dudakların rengi ve şekli kalıcı olarak belirginleştirilir. Dudak kontür hattı kaybolunca ve dudak rengi solunca dudaklar daha silik ve ince görünür. Dudak renklendirme dudak çizgilerinin belirginleştirilmesi, dudak renginin belirginleştirilmesi, solmadan önceki canlılığının, dudakların mevcut hacminin ortaya çıkartılması gibi amaçlarla yapılır. rengi solmuş çerçeve hattı kaybolmuş dudaklar yaş almış görünür ve yüze yorgun ifade verir. Dudak renklendirme ile dudaklar daha genç, bakımlı ve dolayısıyla ifade daha genç görünür. Bu yüzden dudak renklendirmeye “dudak gençleştirme” de denilir.  Kişi günlük hayatında kendi dudak çerçevesinin üzerinden dışına taşarak dudak kalemi/ruj sürüyorsa dudaklarının daha dolgun olmasını istediği anlaşılır, bu yüzden önce dudak dolgusu yaptırabilir 15 gün sonra dudak renklendirme yaptırabileceği tavsiye edilebilir. dudak renklendirme yapıldıktan 15 gün sonra da dudak dolgusu yaptırabilir,  öncelik sırası kişiye bırakılır. Dudak renklendirme uygulaması kalıcı bir işlem olduğundan, dudak çerçeve hattının dışına taşılarak yapılması yapay görüntü verir. Bu yüzden dudaklarını taşıyarak boyayan kişilere önce dudak dolgusu yaptırması tavsiye edilebilir.

Doğal dudak dolguları trend uygulamalar arasında. Sizin fikriniz nedir?

Dudak Dolguları eskiden yapay içerikteydi, yapıldığı çok belli oluyor, üzerinde revizyon yapılması, vazgeçilmesi, ürünün eritilmesi mümkün olmuyordu. Teknolojideki gelişmelerle birlikte , estetikte, vücutta (doğada) var olan içeriklerle, uzun dönemli klinik testleri yapılmış, sağlığa uygunluk onaylı, geçici süreli, istendiğinde eritilebilen, yapıldıktan sonra üzerinde revizyonların yapılabildiği dolgular var. Bu yeni nesil dolgular, doktorların daha özgür çalışabildiği, kişilerin de belli süre kalıcı olduğu için, vazgeçme özgürlüğüne sahip olmaları ile, daha fazla talep görüyor.. Yeni nesi dolgular, yüzdeki ufak asimetrilerin giderilmesinde, hacim eksikliklerinin tamamlanmasında, daha estetik görünüme ulaşılmasında, doktorların ve kişilerin rahatlıkla tercih ettikleri uygulamalar arasında. ayrıca doğal dudak dolguları artık sadece dolgunluk vermek için yapılmıyor alt üst dudak arasındaki hacim uyumunun sağlanması, dudak kontör hattının içedönük olduğu kişilerde normale döndürülmesi, dudakta varolan Asimetrilerin giderilmesi, içeriğindeki dudak nemlendirme özelliği ile dudak kuruluklar giderilmesi dudak çizgilerinin ve kırışıklıklarının giderilmesi dudakların daha genç ve sağlıklı görünmesi için de yapılabiliyor. Bu yüzden bu gibi ihtiyaçları olan kişilere doktor ile görüşmelerini tavsiye edebiliyorum. 

Dipliner ve eyeliner farkı nedir? Neden kalıcı eyeliner yerine dipliner yapıyorsunuz?

Dipliner ve eyeliner, göz makyajında kullanılan iki farklı şekildir. 
Eyeliner: Göz çizgisini belirginleştiren, göz kapağının dışına kuyruk çıkılarak yapılan tekniktir. Yani sadece göz kapağı kırpık dibinde kalmayan, kuyrukla dışa çıkıntı çizilerek yapılan yöntemdir. Gözleri daha çekik geniş ve iri göstermek için makyajla yapılır.
Dipliner; Göz kapaklarının kirpik hattına uygulanan, gözün dışına çıkmadan sadece kirpiğin dibine belirginlik kazandırmak kırpık aralarındaki boşluklar doldurarak kirpiklerin daha yoğun ve gür görünmesini sağlamak amacıyla yapılır. Temel fark, eyeliner’ın belirgin bir makyaj görünümünde olması Diplinerin dışarıdan anlaşılmaması makyaj gibi görünmemesi doğal olmasıdır. Yaklaşık 1,5 yıl kalıcı olan uygulamanın her saniye, her ortamda kişiye sürekli makyajlı görüntü vermesini istemeyiz pigmentler rengi açılarak kaybolur eğer kalıcı olan uygulama kuyruklu yani eyeliner şeklinde yapılırsa solda kişi üzerine makyajla kapatmak zorunda kalır ancak sadece kırpık dibinde yapılırsa sol olsa bile kişi üzerine makyaj yapma ihtiyacı duymaz belli olmaz. Kalıcı makyaj uygulamasını kişi ister tekrarlar tazeler istemezse tekrar yaptırmaz. Yani Dipliner şeklinde bu uygulamayı yapmak kişiyi her daim doğal ve bakımlı gösterir aynı zamanda yenileme tercihinde kişiyi özgür bırakır.

Dipliner’ın gözlere bir zararı var mı? Tek renkte mi yapılıyor?

Kirpiklerin sadece diplerine yoğunluk verilerek yapılan çizim solgun göz görünümünü giderir, sadece bakışları daha canlı, kişiyi daha dinç ve sağlıklı gösterir. biz bu yüzden yaklaşık yaklaşık 1,5 yıl boyunca her sabah uyandığında kişinin makyajlı görünmesini istemeyiz. Doğallık burada kaybolur. Hiç makyaj yapmamış görünümünde olmak istenilen özel günler olabilir. Bu yüzden kalıcı uygulamamızı sadece üst kirpik diplerine daha iyi yoğun göstermek, bakışları canlandırmak üzere dipliner olarak yapıyoruz. Cilt sağlığına uygun ürünlerle, hijyen koşullarına uygun ortam ve tek kullanımlık malzemelerle, tecrübeli profesyonellerce yapılan uygulama gözlere zararlı olmaz. Özellikle göz bölgesinde dikkatli çalışmak çok önemli. Biz bu yüzden işimizi profesyonelce ve çok dikkatli yapıyoruz. Doğal görünümü bozmamak için küllü doğal siyah tonda yapıyoruz. Bu sadece kırpık dibinde yapildiginda her kırpık rengi ile uyumlu oluyor sert bir siyah olmuyor. Bu hali ile makyaj gibi görünmüyor işte. Farklı renklerde yapmak doğal görünümü bozar, yeşil ya da mavi kırpıklerin doğada olmaması gibi düşünün. Kahverengi ve sarıya dönük kirpiklerde de doğal siyah ton, uyumlu görünür, ayrışmaz. Sadece kirpikleri daha yoğun gösterir. Bu yüzden bu doğal tonun yapılmasını doğru buluyorum.

İlgili Makaleler