Balenciaga’dan Ukrayna Savaşına Dikkat Çeken Şov

Geçtiğimiz günlerde Instagram’daki tüm paylaşımlarını silerek platformlarını Ukrayna’daki durum hakkında bilgi vermek için kullanacağını duyuran Balenciaga, Sonbahar/Kış 2022 koleksiyonunu Paris Moda Haftası kapsamında gerçekleşen çarpıcı bir şovla sergiledi. Alexander Oles’in “Yaşa, Ukrayna, güzellik için yaşa” şiiriyle başlayan kar temalı şova Ukrayna bayrağının renklerine sahip görünümler eklendi.

Modaevinin kreatif direktörü Demna Gvasalia, Ukrayna savaşına dikkat çeken şova dair gösteri notunu Balenciaga Instagram hesabında paylaştı;

“Ukrayna‘daki savaş, aynı şey ana vatanımın başına geldiği zaman beni sonsuza kadar bir mülteci yapan, 1993 yılından beri içimde taşıdığım bir geçmiş travmasının acısını tetikledi.
Sonsuza kadar, çünkü bu içinizde kalan bir şey. Korku, çaresizlik, kimsenin seni istemediğinin idrakı. Ama aynı zamanda hayatta gerçekten önemli olan şeyleri de farkettim; en önemli şeyleri, hayatın kendisini, insan sevgisi ve şevkatini.

Bu nedenle, bu hafta bu şov için çalışmak benim için inanılmaz derecede zordu. Çünkü moda, böyle zamanlarda anlamını ve var olma hakkını kaybeder. Moda haftası bir tür absürdlük gibi gelir. Bir anlığına takımım ve kendimin çok çalıştığı ve sabırsızlıkla beklediği bu şovu iptal etmeyi düşündüm. Fakat daha sonra şovu iptal etmenin bir tür çöküş, beni 30 yıldır çok fazla yaralayan bu kötülüğe teslim olmak anlamına geldiğini farkettim. Bu anlamsız ve kalpsiz ego savaşı için daha fazla kendimden bir parça feda etmemeye karar verdim.

Bu şovun bir açıklamaya ihtiyacı yok. Korkusuzluğa, direnişe, sevgi ve barışın zaferine bir ithaf.

xx Demna”

 

Yazan: İpek Kumtepe

İlgili Makaleler